Ylistyslaulu nahkahomoille – Tom of Finland sai oman viininsä

Tom of Finland -punaviini OUTstandingRED sai maailman ensi-iltansa Helsinki Priden yhteydessä. Seuraavaksi viini lanseerataan San Franciscossa.

Taiteilija Touko Valio Laaksonen (1920–1991) nousi kulttimaineeseen Yhdysvalloissa 1950-luvulla, ja sittemmin hänen piirroshahmonsa merimiehistä, moottoripyöräilijöistä, tukkijätkistä ja nahkamiehistä loivat maailmanlaajuisen stereotypian maskuliinisista homomiehistä.

Laaksonen, taiteilijanimeltään Tom of Finland, alkoi saada arvostusta myös kotimaassaan 1990-luvun alussa, kun hänen piirroksiaan esiteltiin ensi kertaa suomalaisille helsinkiläisessä Muu-galleriassa. Maailmankuulun Tom of Finlandin henkilöllisyys selvisi suomalaisille vasta hänen kuolemansa jälkeen, sillä Laaksonen teki uransa salassa jopa lähisukulaisiltaan.

Tom of Finlandille myönnettiin Suomen sarjakuvaseuran Puupäähattu vuonna 1990 Laaksosen ollessa jo 70-vuotias.

Nykyään taiteilijan oikeuksia hallinnoi Laaksosen ja Durk Dehnerin vuonna 1984 USA:han perustama Tom of Finland Foundation.

TOM OF FINLAND -punaviini OUTstandingRED sai maailmanensi-iltansa Helsinki Priden yhteydessä. Idea viinin kehittämiseen lähti suomalaisen Norex Selected Brands -perheyrityksen kehityspäällikkö Mari Hänniseltä. Yhteistyökumppaniksi löytyi Tom of Finlandin syntysijoilta Kaliforniasta Ironstone Vineyards.

15 kuukautta ranskalaisissa ja amerikkalaisisssa tammitynnyreissä kypsynyt viini on keskitäyteläinen, tasapainoinen ja väriltään tumman viettelevä. Viinissä käytetyt rypäleet (Zinfandel, Merlot, Cabernet Sauvignon ja Petite Sirah) tulevat Lodin alueelta Ironstonen tarhoilta, jotka nousevat lähes pariinsataan metriin meren pinnasta.

Tumman marjainen tuoksu johdattaa vahvaan ja pitkään makuun, josta löytyy muun muassa mustikkaa, karhunvatukkaa, kirsikkaa ja vaniljaa. Jälkimaku on aromikas, marjainen ja suuntäyteinen ja – tietenkin – maskuliininen.

Helsingin jälkeen viini lanseerataan San Franciscossa, josta sen matka jatkuu edelleen ympäri maailman.

MONIKÄYTTÖINEN VIINI sopii erinomaisesti nautittavaksi sellaisenaan, mutta se on myös taipuisa ruokaviini. Laadukas liha on itsestään selvä valinta Tom of Finland -henkisen maskuliinisen viinin seuraan, mutta se viihtyy myös kovien kypsytettyjen juustojen tai grilliruokien kumppanina.

Norex Selected Brandsin edustamien tuotteiden taustalla on useimmiten perhe tai yksityinen yritys, hyvänä esimerkkinä Ironstone-viinien tuottaja Kautz Family Vineyards.

Tom of Finland OUTstandingRED on saatavissa maahantuojalta ja Alkon tilausvalikoimasta. Hinta-laatusuhde on erinomainen, siitäkin huolimatta, että viinin tuottajahinnasta maksetaan viiden prosentin rojaltit Tom of Finland -säätiölle.  

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska

Sulje mainos Tilaa Shaker