Suomen World Class -finaali saa tänä vuonna ympärilleen kaksipäiväisen festivaalin, joka on suunnattu ammattilaisten lisäksi cocktaileista kiinnostuneille kuluttajille. Tapahtuma järjestetään 18.–19. toukokuuta Helsingissä, jossa Kalliossa sijaitseva Kaiku-kompleksi muuntautuu moniaistiseksi cocktailkeitaaksi.

– Innostuin festivaaliajatuksesta jo viime syksynä Berliinissä, kun olin seuraamassa World Classin finaalia. Haluan luoda kisan ympärille visuaalisestikin kiinnostavan tapahtuman, jonka tavoitteena on edistää cocktailkulttuuria ja tuottaa kokonaisvaltaisia elämyksiä kävijöille, kertoo Diageo Reserve Brand Ambassador Aatu Ståhlhammar.

Tapahtuma-alueelle on tulossa ruokakojuja, kiinnostava dj-kattaus, home bar -piste ja Diageon brändien ympärille rakennettuja pop up -baareja vierailevine baarimestareineen. Pop up -baarin festivaaleille tuovat myös helsinkiläiset cocktailbaarit Liberty or Death ja Goldfish.

– On ollut hienoa päästä luomaan tänne omannäköistä juttua kisojen ympärille. Suomi on ensimmäinen Pohjoismaa, jossa järjestetään tämän kaltainen karsinta. Aiemmin World Class -karsinnan ympärille rakennettuja festivaalityylisiä tapahtumia on tiettävästi ainakin järjestetty Kanadassa, Espanjassa ja Hollannissa, Ståhlhammar sanoo.

Kaiku-kompleksin lisäksi tapahtuma tulee näkymään kisaa edeltävän viikon ajan Helsingin baarien lisäksi muualla Suomessa. Tarjolla on erilaisia World Class -henkisiä juomia. Baareissa on juomien lisäksi infoa tapahtumasta, jotta tieto tavoittaisi cocktaileista kiinnostuneet kuluttajat.

Ponnahduslauta uralle

Kilpailu näyttäisi kiinnostavan täkäläisiä baarimestareita enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Reseptejä jätettiin nelisenkymmentä, kun Tanskassa luku oli parikymmentä. Ruotsissa ja Norjassa osallistujamäärä jäi kymmenkuntaan.

– Eri puolilla Suomea järjestetyt World Class -koulutuksetkin keräsivät hyvin osallistujia. Moni tuli kuuntelemaan, vaikkei lopulta osallistunutkaan itse kilpailuun. Oli tosi hienoa, että tänä vuonna reseptejä tuli Lappia myöten.

Syyskuussa selviää kuka on
Orlando Marzon seuraaja.

Myös kaksiosaiseen finaaliin valikoitui kisaajia ympäri Suomen. Toisessa haasteessa kilpailijat tekevät kisajuomansa. Sen lisäksi on luvassa yllätyshaaste, jonka sisältö selviää vasta paikan päällä.

Tuomaristossa istuu muun muassa  Jere Vihervaara, joka on siirtynyt maailman parhaaksikin baariksi rankatusta lontoolaisesta Dandelyanista Ryan Chetiyawardanan tänä keväänä Amsterdamiin avaamaan Super Lyaniin.

– Jere tullaan näkemään myös pop up -baarissa tiskin takana ja hän tarjoilee festarivieraille Super Lyanin makuja. 

Amsterdamissa heinäkuun alussa kisattavassa Nordic Finalissa selviää, kuka kolmikosta edustaa Suomea kansainvälisessä finaalissa Glasgowissa 23.–26. syyskuuta.

– Vaihtelee jonkin verran, kuinka paljon kisaajat tietävät tulevista haasteista. Kun itse kisasin, niin tiesin, että Pohjoismaiden finaalissa on jotain kahviin ja suklaaseen liittyvää. Loinkin ympärilleni tiimin, jossa oli muun muassa sommelier, kokki, barista ja pastry chef.

Koska World Class on baarimestari-, ei drinkkikilpailu, on Ståhlhammarin mukaan erityisen tärkeää ymmärtää laajemmin eri makuja. Myös kisapresentaatioon tulee panostaa, ja Suomen edustajallekin onkin luvassa esiintymiseen keskittyviä yksityistunteja.

– Tämä on kilpailijoille suuri mahdollisuus viedä uraansa eteenpäin, sillä kuka tahansa voi bongata heidät lavalta ja tarjolla on muutenkin kiinnostavia kontakteja.

Suomen World Class -finaalissa kisaavat:

- Matias Parkkinen, Goldfish (Helsinki)

- Efe Yetiskul, Trillby & Chadwick (Helsinki)

- Juho Tuppurainen, Periscope (Tampere)

- Juuso Villanen, Chihuahua Julep (Helsinki)

- Janette Bertenyi-Hynynen, The Cow (Turku)

- Victoria Taimanova, Ravintola Emo (Helsinki)

- Arttu Pakarinen, Huutokonttori (Helsinki)

- Jori Mikkonen, Pastor (Helsinki)

- Mikko Hokkanen, Taqueria Yuca (Rovaniemi)

- Lisa Lindroos, Saunaravintola Kuuma (Tampere)

World Class -drinkkejä tarjoilevat:

Helsinki

Trillby & Chadwick, Pastor, The Cartel Room, Bar Con, Grotesk ja Runar

Tampere

Tiima ja Periscope

Turku

The Cow  ja Bar 4

Jyväskylä

Pettola Lorenzo

Rovaniemi

Tanqueria Yuca ja Cafe & Bar 21

Oulu

Cocktail Company