Esikarsinta oli tehty baarimestarien laatimien cocktailreseptien perusteella, joita tuli Suomessa yhtä paljon kuin koko muissa Pohjoismaissa yhteensä. Karsintajuomatehtävänä oli tänä vuonna Johnnie Walker Heritage Highball –haaste, jossa kilpailijat suunnittelivat pitkän, highball- tyylisen cocktailin, joka on pitkä, sekoitettu juoma, jossa on alkoholia, mikseriä ja koriste. Vaikka juomakategoria on nimetty highball-lasin mukaan, sen voi tarjoilla muustakin, pitkään juomaan sopivasta lasista.

Itse livefinaalissa kilpailijat suorittivat kolme eri tehtävää, joilla testattiin monipuolisesti baarimestareiden tietoa ja taitoa. Ensimmäinen tehtävä oli kirjallisesti tehtävä monivalintakysely, jossa kartoitettiin finalistien bränditietoutta sekä baarimestarien työhön ja cocktaileihin liittyviä kysymyksiä. Lisäksi baarimestarien makupalettia testattiin tehtävällä, jossa piti sokkona tunnistaa erilaisia alkoholeja ja klassikkococktaileja.

Tärkeä osa finaalia oli oman cocktailin esittely ja tietysti sen ulkonäkö, aromi ja maku. Kisan voittaneen Mika Ammunetin Golden Centuries viski–highballjuomassa oli viskiä, mandariinimehua, johon oli uutettu myös mandariinin kuoret, kanelikurkumateetä ja kookosvettä. Cocktailin maku oli mausteisen raikas ja trooppinen.

– Golden Centuries viski -highball on kunnianosoitus ravintola-alalle. Viime vuosi on ollut rankka, mutta tällä juomalla halusin muistuttaa kuinka ajattomia ja hienoja ravintolakokemukset ovat. Juoman runko on Johnnie Walker Black Label –viski, johon on tuotu hieman makeutta tee-kurkumasiirapilla, kirpeyttä ”turbomandariinimehulla” ja trooppisuutta sekä vaniljaista makua kookosvedellä. Olen käyttänyt cocktailissa erilaisia valmistustekniikoita, mm. vanhaa cocktailtyyliä ”milk punch”, jossa cocktail kirkastetaan maidossa olevien proteiinien avulla. Näin saadaan läpikuultava, hieman kirpeä ja todella rikastekstuurinen juoma. Highballin tarkoitus on olla pitkä ja raikas juoma ja siihen on mahdollista lisätä hiilihappoa sooda streamin tapaan. Panimokaupasta hankitun regulaattorin avulla toin juomani tälle vuosisadalle ja hiilihapotin koko valmiin juoman. Näin saan tehtyä tasalaatuisen ja pirskahtelevan cocktailin joka kerta, Mika Ammunet kertoo juomastaan.

Tuomareina World Class Bartender of the Year Suomen finaalissa olivat mm. Michelin ravintola Demosta tuttu keittiömestari Tommi Tuominen, radiojuontaja Renne Korppila, hallitseva Suomen World Class voittaja Liisa Lindroos sekä Diageon Brand Manager Henri Peltomäki.

– Taso Suomen World Class kilpailussa oli tänä vuonna äärettömän kova, kertoo Diageo Reserven Brand Ambassadorina työskentelevä Aatu Ståhlhammar.

– Tuntuu siltä, että vuosi vuodelta lähennymme maailman terävintä kärkeä ja johtavia cocktail-maita, joten voimme siis olla todella ylpeitä huippubaarimestariemme ammattitaidosta. Uskon, että voimme haastaa isot maat myös globaaleissa finaaleissa. Isoimman vaikutuksen silti minuun teki finaalin yhteisöllisyys ja yhdessätekemisen tunne. Vaikka kyseessä oli kilpailu, niin mieleenpainuvinta oli toisten kisaajien tsemppaus, sparraus ja ideoiden vaihto. Kilpailun aikana oltiin myös vilpittömästi onnellisia toisten baarimestareiden menestyksestä ja kannustettiin heitä hyviin suorituksiin. Tiivistettynä finaali oli upea ilta, joka sisälsi paljon iloa, naurua ja ennenkaikkea maailmanluokan Johnnie Walker Highballeja, Ståhlhammar jatkaa.

World Class Bartender of the Year Suomen finaalin voittaja Mika Ammunet lähtee edustamaan maatamme kilpailuun, joka järjestetään ensimmäistä kertaa täysin virtuaalisessa muodossa 4.-8.7.2021. Virtuaalitapahtumassa kilpailee 55 baarimestaria ympäri maailman. Monitasoinen kilpailu kestää viikon ja lopuksi kruunataan voittaja, vuoden 2021 World Class Global Bartender of the Year. Kilpailua voi seurata etänä.