Wasted – Olutta hävikkileivästä

Olutta on aikojen alusta tehty leivästä ja nyt tämä käyttö on laajentunut koskemaan hävikkileipää. Hauskasti nimetty Wasted-olut on osa Waste to Taste -hanketta, joka taistelee ilmastonmuutosta vastaan pyrkimällä pelastamaan viikottain tuhansia kiloja ruokaa, joka on vaarassa joutua hukkaan.

Leipää menee hävikkiin niin paljon Suomessa, etteivät edes avustusjärjestöt pysty ottamaan sitä vastaan. Siksi nyt onkin kehitetty kuluttajaystävällinen ja maukas tapa leivän hävikin pienentämiseen – pannaan siitä olutta.

Wasted-olut on syntynyt Waste to Taste -hankkeen, Vaasan-Vaasan leipomoiden, Brewuniversen ja Perhon Panimon yhteistyönä. Idean äiti on Loop-hävikkiruokaravintolan primus motorinakin toiminut Johanna Kohvakka, jonka mielestä Wasted-hävikkiolut on erinomainen tapa viestiä hävikkileivästä hieman uudella tavalla myös niille, joita hävikkiruoan perinteinen viestintä ei kosketa.

Leipomoyhtiö Vaasanin teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset ostavat kotiin huomattavasti enemmän ruokaa kuin syövät. Suomalaisen ruokaketjun vuosittaisesta syömäkelpoisesta hävikistä neljännes eli noin 120 miljoonaa kiloa, syntyy kotitalouksissa.  Leivän osuus on arviolta neljännes tästä määrästä. Peräti 84 prosenttia kotitalouksista laittaa syömäkelpoista ruokaa roskiin ja lähes puolet tekee sitä viikoittain. Kotitalouksien synnyttämä ruokahävikki on tutkimuksen mukaan huomattavasti suurempaa kuin kaupan tai ruokateollisuuden, koska esimerkiksi vähittäiskaupoissa automaattiset tilausjärjestelmät ovat onnistuneet tehostamaan toimituksia ja näin vähentämään hävikkiä.

Leipä on siis Suomessa suurin yksittäinen hävikkituotekategoria sekä kaupassa että kotitalouksissa. Nyt kun siitä tehdään olutta, hävikkileipä voidaan hyödyntää uudella ja maukkaalla tavalla.  Wasted-oluesta oli ensin tarjolla nk. ykkösolut eli matala-alkoholinen versio, mutta nyt oluesta on tehty kaksi muuta versiota, joita pääsi maistamaan Ravintola Perhossa.  Toinen näistä Wasted-oluen versioista on keskioluen vahvuista ale-olutta, jossa oli puolet Vaasan Ruispaloja ja puolet pilsnermallasta. Toinen versio oli puolestaan hieman kevyempää olutta, missä oli yllä mainittujen raaka-aineiden lisäksi käytetty hyväksi Ravintola Perhon sekalaiset hävikkileivät.  Molemmat oluet olivat maukkaita ja ruisleivän maku tuntuu suussa hieman mukavan mausteisena.

Hävikkileivästä on tehty olutta muuallakin, mutta harvemmin niin, että oluen viljapohjasta puolet on leipää. Yleisempi tapa on, että sitä on noin 10–20 prosenttia tehtävän oluen viljapohjasta. Wasted-oluessa näin paljon leipää käyttämällä kuitenkin saadaan oikeasti tehtyä hyvää oluen avulla, koska silloin hävikkileivän jälleenkäyttö on merkittävää.

Hävikkileivästä olutta voi tehdä mikä tahansa panimo ja hävikkioluen idean äiti Johanna Kohvakka haastaa muutkin mukaan hävikkitalkoisiin.

– Haastamme kaikki panimot kokeilemaan hävikkioluen tekoa!

Katso lisää: http://waste2taste.com/

Anikó Lehtinen on vapaa olutkirjailija ja juoma-asiantuntija, joka kirjoittaa ruokajuttuja ja väitöskirjaa. Anikó luennoi oluesta, rakastaa ravintoloita ja hyvää kahvia sekä yrittää ehtiä oluentekoon vapaa-aikanaan.