Toki vodkamuseoita on muuallakin, kuten tietysti Venäjällä, mutta pelkästään puolalaiselle vodkalle omistettu museo löytyy ainoastaan Varsovasta. Tarkemmin ottaen aiemmin pahamaineisesta, nyt selkeästi siistiytyvästä Pragan kaupunginosasta. Museon koti on vuonna 1897 rakennetussa Koneserin teollisuusalueen tehdasrakennuksessa, jossa valmistettiin vielä vuoteen 2007 asti muun muassa Wyborowa-vodkaa.

Ja kyllähän puolalainen vodka museonsa ansaitseekin. Legendan mukaan Napoleoninkin kuultiin tokaisevan vuonna 1807 sotilailleen, että jos heidän on ryypättävä, ryyppäisivät sitten kuin puolalaiset.

Museossa kerrotaan tämän EU:n nimisuojaa nauttivan alkoholijuoman yli 600-vuotisesta historiasta, raaka-aineista, valmistuksesta, brändeistä, juomatavoista ja -kulttuurista sekä sen selviytymisestä sotien, kommunismin ja sittemmin globaalin markkinatalouden pyörteissä. Museon interaktiivisessa osuudessa saa testata alkoholitietouttaan, oppia puolalaisia juomaleikkejä ja alkoholivalistuksen nimissä kokeilla laseja, joiden kautta maailmaa voi katsella eri asteisesti juopuneen silmin.

Tarinat kerrotaan ylpeydellä ja anekdootit toisensa jälkeen vahvistavat mielikuvaa Puolasta (eikä Venäjästä!) vodkan todellisena kotimaana. Ensimmäiset kirjalliset maininnat vodkasta löytyvät nimenomaan Puolasta, tosin silloin ”elämän vesi” eli aqua vitae oli lääke- ei nautintoaine.

Vodka on Puolassa toiminut myös valuuttana, etenkin vaikeina vuosina. ”Sodan aikaan vodkalla pystyi ostamaan mitä vain”, muistellaan kauniissa The Last Bottle –minidokumentissa, jossa vodkatehtaalta satoja Baczewski-vodkapulloja vuosien mittaan kähveltänyt tehtaan työntekijä vanhoina hauraina päivinään haluaa palauttaa viimeisen jäljellä olevan pullonsa takaisin entiselle työpaikalleen. Pullo löytyy nyt kunniapaikalta vodkamuseosta ja dokumentti Youtubesta

Vodka ei kuulu pakastimeen

Museon ilmeinen tavoite on opettaa ihmisiä – niin turisteja kuin paikallisiakin – arvostamaan tätä perinteikästä, mutta turhan kansanomaista leimaa kantavaa juomaa uudella tavalla; maut ja aromit edellä. Opastuskierroksen jälkeen järjestetyn pienen tastingin ensimmäisiä oppeja on se, että vodka ei kuulu pakastimeen. Liian kylmänä nautittuna juoman kaikki vivahteet katoavat, eikä silloin ole väliä, juoko hyvää vai huonoa, kallista vai halpaa vodkaa. Oikea säilytyspaikka on jääkaappi ja tarjoilulämpötila 8–10 astetta.

Tastingissa vodka kuitenkin maistellaan noin 18-asteisena. Silloin aromit tulevat parhaiten esiin ja maistelija pääsee helpommin kiinni esimerkiksi siitä, kuuluuko peruna-, vehnä- vai ruisvodkaihmisiin. Puolalaisista löytyy edelleen eniten ruisvodkan juojia ja sitä tuotetaan ylivoimaisesti eniten, johtuen osin myös siitä, että sadasta kilosta ruista saadaan tuotettua noin 33 litraa alkoholia, kun sadasta kilosta perunaa alkoholia irtoaa vain noin 12 litraa.

Tastingissa opastetaan huomaamaan, että ruisvodkassa maut ovat vahvimmillaan, ja alkoholin lämmittävyys leviää syvälle rintakehää kohti. Ruisvodkaa suositaankin kuulemma etenkin talvella. Perunavodkan jälkimaku lyhyempi, ja lämpö pysähtyy suun seudulle. Vehnästä tehty vodka on yleensä helpoiten juotavaa, ja se lämmittää vahvimmin kurkun seudulla. Näin siis ainakin museon tastingin pitäjän mielestä – lopultahan vodkassakin on kyse makuasioista eli omista tuntemuksista ja mieltymyksistä.

Vodka sopii myös ruuan kanssa

Museossa painotetaan puolalaisen vodkan ainutlaatuisuutta ja muistutetaan, että mikä tahansa puolalainenkaan vodka ei ole aitoa puolalaista vodkaa. Jotta tuotteesta voidaan käyttää nimitystä ”puolalainen vodka”, saa sen raaka-aineina käyttää ainoastaan paikallista perunaa tai jotain näistä viidestä viljalajista: ruis, vehnä, tritikali (ruisvehnä), kaura tai ohra. Toinen tärkeä kriteeri on se, että vodka on valmistettu Puolassa. Eikä riitä, että raaka-aineet ovat paikallisia, vaan kaikki tuotannon vaiheet on tapahduttava Puolassa. Puolalaisen vodkan aitoutta valvoo asialle omistautunut Puolalaisen Vodkan yhdistys (pva.org.pl).

Pääsylipun hinta museoon on 40 PLN eli reilut 9 euroa, ja noin varttitunnin mittainen, kolme näytettä sisältävä vodkatasting maksaa 15 PLN eli noin 3,5 euroa. Museossa järjestetään myös cocktail-työpajoja (59 PLN/35 min) sekä vodkan ja ruoan yhdistämiseen opastavia työpajoja (69 PLN 45 min).

Vodkan parittamista ruoan kanssa voi testata myös samassa historiallisessa tehdasrakennuksessa sijaitsevassa, puolalaista perinneruokaa modernisti tarjoavassa WuWussa, jota luotsaa julkkiskokki Adriana Marczewska. Ravintolan listalla on 60 vodkaa ja jokaiselle ruokalajille löytyy oma vodkasuosituksensa. Esimerkiksi tartarpihvin kanssa suositellaan Ostoya-vehnävodkaa, juustolautasen kylkeen Wyborowan perunavodkaa ja silliannoksen kera saman firman ruisvodkaa.

https://muzeumpolskiejwodki.pl/en/

https://wuwu.bar