Viskeistään, gineistään ja lonkeroistaan tunnettu The Helsinki Distilling Company (HDCO) aloitti käsidesin valmistuksen. Ensimmäiset laatikolliset vietiin käsistä ennen kuin myyntiä oli ehditty edes virallisesti aloittaa.

Hans Välimäki sai ensi erän torstaina Penèlope-ravintolansa nouto- ja kuljetuspalveluasiakkaita varten. Perjantaina kävi noutamassa omansa Naughty BRGR:n chef Akseli Herlevi.

Tyhmä kysymys kuuluu tietenkin, mitä ravintola tekee suurella määrällä käsidesiä, jos sen pitää olla suljettu yleisöltä.

Herlevi perustaa tällä viikolla Lönnrotinkadun burgerravintolaansa oman cloud kitchenin. Käsidesit hän myy tilausten mukana. Hivenen kalliimmalla kuin kaupassa, mutta tuleepahan kotiin kuljetettuna.

Tavallinen kuluttaja löytää Helsinki-käsidesit parhaiten K-ryhmän kaupoista Helsingissä.

Meillä on tarjolla lähituote ”tue paikallista” -idealla, Mykkänen alleviivaa.

Aiemmin käsidesibisnekseen ryhtymisestä ovat kertoneet muiden muassa Kyrö Distillery Company ja Altia Oyj, joka toimittaa käsidesin raaka-aineen.

Mykkäsen mukaan sekä ravintolamyynti että vienti ovat kyykänneet. Juomia tehdään silti kesää varten. Sivussa toki valmistuu myös viskiä, joka ei ole suhdanneherkkä ja jonka kulutus voi tapahtua vasta kymmenen vuoden päässä. Viime perjantaina pannuista solisi giniä.

Käsidesillä ei ole tarkoitus rikastua, vaan pitää yllä tuotantoa.

Tislaamon yhteydessä toimiva ravintola ja visitor center suljettiin jo pari viikkoa sitten. Yksi linjasto pukkaa nyt vain denaturoidusta alkoholista tehtyä käsidesiä. Normaalisti HDCO:lla olisi liki parikymmentä työntekijää, joista kuusi tuotannossa. Nyt neljä. Yksi on jumissa Uudessa-Seelannissa.

Käsidesillä ei ole tarkoitus rikastua, vaan pitää yllä tuotantoa. Näinä päivinä se on suurin tuotteemme. Kun muutama suuri teknokemian yritys lähtee mukaan, niin markkinat ovat täynnä. Enää ei olisi järkeä ryhtyä perustamaan tyhjästä käsidesitehdasta.

Bisneksesssä on myös yksi pullonkaula: pumppukorkit ovat loppu koko maailmasta.

–  Jos nyt olisi rekkalastillinen pumppukorkkeja, ei tarvitsisi huolehtia tulevaisuudesta.

Tilauksia oli perjantaina jonossa 60 000 pullon verran. Pullokoko on 500 millilitraa. Matkaa ginin (100 000 litraa) ja viskin (40 000 litraa) vuosituotantolukuihin on vielä jonkin verran.