Viskimatkailua kotimaassa

Kotoinen Suomi jää usein, joskin aivan turhaan, kaukaisempien viskinvalmistusmaiden jalkoihin. Meillä on toiminnassa viisi viskiä valmistavaa tislaamoa, ja jos tähtimerkit sekä rahoituslaitosten näkemykset ovat linjassa, syntyy meille vuoden 2016 aikana kaksi uutta tislaamoa, joiden tuotantoon viski tulee kuulumaan.

Suomen ensimmäinen mallasviski on tislattu Porissa, Beer Hunter’s nimisessä olutravintolassa. Tislaaja Mika Tuhkanen on todellinen olut- ja viskipioneeri, joskaan viskin vuosituotanto ei päätä huimaa. Tislettä syntyy vain muutama tynnyrillinen vuodessa, mutta tislaamoa on vallan helppo päästä tutkimaan. Tempaise itsesi Poriin, marssi sisään Beer Hunter’ssiin, tilaa viski ja pääset ihmettelemään ravintolan sisällä sijaitsevaa panimo/tislaamoa lasiseinän läpi. Siellä syntyy edelleenkin Old Buck. Jos myötätuuli on puolellasi voi tiskiltä löytyä Old Buckia maistettavaksi kohtuullista korvausta vastaan. Maista, et pety! Voi vain olla yksi ensimmäinen suomalainen mallasviski!

Kun katsotaan vuosituotantoa ja markkinoilla olevien viskipullotteiden kirjoa, kotimaista ykköspaikkaa pitää visusti hallussaan lahtelainen Teerenpeli. Keskittyminen viskiin on niin voimakasta, että Teerenpelillä on jopa kaksi tislaamoa. Näistä pittoreski ja vierailijoita vastaanottava sijaitsee Ravintola Taivaanrannan kellaritiloissa. Varaa tislaamokierros etukäteen, askella portaat alas ja astu sisään tilaan, joka on kuin pieni pala Skotlantia keskellä Lahtea.

Kierroksella pääset tutustumaan viskinvalmistuksen eri vaiheisiin, tiirailemaan Forsyth of Rothes –yhtiön käsin valmistettuihin kuparitislaimiin sekä maistamaan Teerenpelin mallasviskipullotteita. Viihtyminen on taattua ja kierros avaa oivallisesti viskinvalmistuksen vaiheita.

Edellä mainitut kaksi tislaamoa olivat ne ensimmäiset, mutta uusien tislaamoiden esiinmarssi on ollut vahvaa. Kenties suurinta mediamylläkkää on hämmentänyt Isossakyrössä sijaitseva Kyrö Distillery Company. Sympaattinen, Espoosta Pohjanmaalle emigroitunut vahaviiksi, Kalle Valkonen on puurtanut torpparitislaajana melkoisen päivätyön. Vuonna 2014 perustettu tislaamo on noussut tyhjyydestä kaikkien aromirikkaiden tisleiden ystävien huulille, niin puheissa kuin juomatuotteissa.

Kyrö vannoo rukiin nimeen, kaikki tisleet valmistetaan 100 % rukiista. Uuden tislaamon ensi-iskun kärjeksi synnytetty Napue gini voitti IWSC:n (vallan arvostettu globaali alkoholikisa) gin & tonic –sarjan maailman parhaan ginin palkinnon! Aikamoista! Itse suhtaudun tähän palkintoon hieman kaksijakoisesti, on se kiva, että on kykyä ja taitoa valmistaa huikea gini, mutta kysynnän räjähtäessä jäi viskin tislaaminen, onneksi vain hetkeksi, sivurooliin.

Tislaamo sijaitsee yli 100-vuotiaassa meijerirakennuksessa, Kyrö-joen kupeessa. Tislaamo on puhaltanut uutta henkeä upeaan rakennukseen, joka aiemmin toimi lähinnä autojen talvisäilytyspaikkana. Muista varata tislaamokierros ennakkoon ja varmista, että yläkerran baari on auki. Värvää itsellesi kuski tai valjasta VR toimimaan kulkupelinäsi (pieniä haasteita, kun Isonkyrön pysäkki on bussien liityntäliikenteen varassa) ja nauti baarin viskivalikoimasta. Niin ja tuoreimpana lisäyksenä tuotevalikoimaan on myös ilmestynyt Long Kyrö –lonkero! Rapsakan kuiva, rosmariinilla ja karpaloilla ryyditetty juomasekoitus istuu vaativammankin maistajan käteen kauniisti.

Samana vuonna Kyrön kanssa syntymän näki myös helsinkiläinen tislaamo, joka palautti viinanpolton perinteen armaaseen kotikaupunkiini peräti 100 vuoden hiljaiselon jälkeen. Tämä jos mikä on kulttuuriteko parhaasta päästä! Helsinki Distilling Company on todellinen tislausalan moniottelija, tislaimen kimpussa häärii suvereenisti Mikko Mykkänen ja tislettähän syntyy!

Tuotevalikoimasta löytyy ruisviskitislettä kahdella eri reseptillä, giniä, akvaviittiä, omenapohjaista applejack-tislettä sekä lukematon määrä erilaisia progevetoja, joista ehdottoman muistijäljen ovat jättäneet savustetuista omenista tehty tisle sekä tyrnimarjagrappa. Mukana kolmihenkisessä kombossa on Kai Kilpinen sekä irlantilaissyntyinen Séamus Holohan. Melkoisen remontin läpikäynyt tuotantorakennus Tukkutorin Teurastamo-alueella kätkee vielä keskeneräisen keitaan, yläkerran baarin, joka aukeaa kesällä 2016. Viihderaitiovaunu 8 vie aivan nurkille. Voimme tituleerata tislaajamestari Mykkästä myös lonkeroparoniksi, Helsinki Dry Ginin pohjalle rakennettu lonkero on ollut valtava menestys, kesäpäivän raikastaja!

Itäisessä Suomessa viskiä puskee pihalle Valamo Monastery Distillery, joka on lanseerannut konseptin munkkiviskistä. Sitä ei ole tekemässä arkkimandriitta vaan ammattitaitoinen kööri, jossa tislauspuolella vaikuttavat Asko Ryynänen sekä Timo Kettunen. Nykyisessä muodossaan tislaamo on toiminut vuodesta 2015 alkaen, mutta koetisleitä on tehty jo vuonna 2011. Viski valmistetaan ja se kypsyy Valamon luostarin alueella. Läheistä suhdetta Ilomantsissa sijaitsevaan Viinihermannin viinitilaan tuodaan esille poikkeuksellisten kypsytystynnyreiden käytössä; hedelmäistä makeutta tislaamossa valmistuvaan mallasviskiin haetaan nimittäin kirkkoviinitynnyreissä tapahtuvalla kypsytyksellä. Makea, malaga-tyylinen viini sopii hyvin yhteen kypsyvän mallasviskitisleen kanssa. Tislevalikoimasta löytyy niin turvesavuista kuin savutonta tislettä. Lupaava projekti, jolta on odottaa tulevaisuudessa erittäin paljon!

Edrington Finlandin Brand Ambassadorina toimiva viskimies ja -kirjailija Jarkko Nikkanen käsittelee kumppaniblogissa viskimaailman ilmiöitä.

*Kaupallinen yhteistyö