Visiitti Braidan viinitilalla

Piemonte on maailmankuulu viineistään ja kauneudestaan. Monferraton alue ei taida olla niitä kauneimpia nurkkia, mutta jos sattuu olemaan maisemissa, retki Rocchetta Tanaron kylän laidalla sijaitsevalle Braidan viinitilalle kannattaa. Braida tarjoaa kotisivullaan maksullisia kiertokäyntejä, mutta ilmeisesti tila ei ole kovin kiireinen, koska saimme nauttia hyvin henkilökohtaisen tuntuista ja ystävällistä vieraanvaraisuutta.

Braidan viinitila on ollut edelläkävijä paikallisen Barbera d’Asti -rypäleen nostamisesta laatuviinien joukkoon. Nykyäänkin La Barbera on alueen suosituin ja usein edullisin viini, jota paikalliset mieluusti nauttivat arkena ja juhlanakin. Giacomo Bologna, Braidan edesmennyt omistaja, keksi kypsyttää rypälettä tammitynnyreissä 80-luvun alussa. 1982 oli lisäksi vielä poikkeuksellisen mainio vuosi, ja Bricco dell’Uccellone kehkeytyi merkittäväksi virstanpylvääksi alueen viininviljelylle. Bricco della Bigotta ja Ai Suma vuosikertaviinit saivat alkunsa myös 80-luvulla. La Monella jakaa mielipiteitä ollessaan pirskahteleva punaviini.

Vuonna 1988 Giacomo hankki lisää maita Langhesta laajentaen tuotantoaan valkoviineihin. Paikallisista rypäleistä ja Chardonnaysta tehdyt viinit olivat erityisesti makuuni ja mukava yllätys, koska en niistä aikaisemmin ollut tietoinen. Langhessa kasvaa myös makeampi Moscato d’Asti -viini, Vigna Senza Nome, joka on myös yksi lajinsa arvostetuimmista.

Jostain syystä emäntämme mielestäni hieman vähätteli valkoisia yrittäen pitää puheenaiheen punaisissa klassikoissa. Kiersimme tuotantotilat ja viinikellarit tynnyreineen. Suljetussa sivuhuoneessa on perheen yksityinen kellari, minne emme päässeet. Seinillä oli siellä täällä paljonkin julisteita ja tauluja vuosien varrelta. Yhdessä kuvassa John Wayne ja Lee Marwin poseeraavat viinilasin kanssa. Epäselväksi jäi, ovatko hekin vierailleet tilalla. Hauska sarja oli italialaisen pilapiirtäjän sananlaskukuvat 70-luvulta. Nykyajan moralistisessa ilmapiirissä moni ei enää menisi läpi sellaisenaan, mutta 70-luvulla aika oli eri.

Välimerellä arvomaailma ja huumorintaju ovat edelleen usein ronskimpia kuin kotona, kunhan ei laske leikkiä ruuasta.

Ja onhan se hyvä pohjoismaalaisen muistaa, että Välimerellä arvomaailma ja huumorintaju ovat edelleen usein ronskimpia kuin kotona, kunhan ei  laske leikkiä ruuasta. Italiassa ruokaa tarjotaan myös viininmaistelussa. Emäntämme toi leikkeleitä ja juustoa pöytään enemmän kuin tarpeeksi. Vahvat barberat tosin kaipaavatkin hieman palanpainiketta seurakseen.

Jos Monferratoon asti menet, niin älä missaa vierailua Giacomo Bolognan veljen, Carlon, perustamassa Trattoriassa romuluisen kylän kaduilla. Nautin yhden vuoden parhaista aterioistani täällä. Ravintolaan saapuessa täytyy painaa ovikelloa ja odottaa että joku, tai ravintolapäällikkö Cristina, tulee avaamaan kuten ystävän luona kyläillessä. Perinteisen tyylikäs ravintolasali on harvinaisen harmoninen, etenkin peremmällä. Etusali taasen eläväinen kylänmiesten siellä viinilasien ääressä seurustellessa. Isäntä itse oli paikalla kättelemässä, ja ruoka oli todella maittavaa.

TV:ssä ja kokkikirjoissa usein mainitaan Italian nonnat, iäkkäät sukulaisnaiset, valmistamassa pastaa tai lihakastikkeita hauduttelemassa. Täällä ensi kerran näin keittiön yhteydessä oikean nonnan, ilmeisesti Carlon vaimon, rypyttelemässä piemontelaista pastaa, agnolotteja. Uskottavuustaso täysi kymppi. Hauskaa oli vierailla myös talon viinikellarissa, tai oikeammin viinihuoneessa, valitsemassa pullot lounaallemme. Ravintolassa ei nimittäin ole viinilistaa, vaan vieraat voivat käydä hipelöimässä pulloja rauhassa. Pääasiassa piemontelaisten viinien hinnat oli onneksi selkeästi merkitty, vaikka harvassa paikassa maailmassa viinipullon hintaan lisätään ravintolassa niin vähän katetta kuin Italiassa. Rakennuksen takaosassa, viehättävän puutarhan kyljessä on myös muutama vierashuone pitkämatkalaisille. Siellä kelpaisi pelata mölkkyä auringonlaskussa viinilasi kädessä.

www.braida.it

www.trattoriaibologna.it

Kirjoittaja toimii ravintola-ammattilaisena Zürichissa. Aiempina kausina hän on edustanut Helsingin ohella Kööpenhaminan, Lontoon ja Pietarin ravintoloissa.