Virtuaalinen juhla rikkoo digitaalisen arjen – näin järjestät pikkujoulut etänä

Pikkujoulukausi lähestyy, mutta voiko joulujuhlia järjestää? Jos tilanne ei salli fyysistä kohtaamista, niin virtuaalisen tapahtuman avulla voi koota ihmiset myös juhlimaan. Jotta juhlatunnelma saadaan kattoon, on syytä järjestää juhlijoille digitaalista arkea rikkovia elementtejä.

Kun ihmiset ovat työskennelleet kuukausien ajan etänä, ja normaali toimistoarki kahvitaukoineen ja kohtaamisineen on kaukainen muisto, on aika järjestää virtuaaliset juhlat.

Tuleva pikkujoulukausi on otollinen ajankohta aloittaa uudenlainen juhlimisen kulttuuri.

– Kun normiarki on yksin puurtamista ja zoomipalavereita, niin virtuaaliselle juhlalle on tilausta. Juhla, vaikka se olisi virtuaalinen, on raikas tuulahdus arjen keskellä, sanoo Woltti Groupin toimitusjohtaja Jyrki Aittola.

– Se rikkoo arjen puurtamisen. Työn tekeminen on muuttunut digitaaliseksi: virtuaalisen tapahtuman tai juhlan tehtävä on rikkoa uudenlainen arki. Meillä kaikilla on edelleen tarve olla ihmisten ja työkavereiden kanssa, viettää aikaa yhdessä. Se onnistuu myös verkossa.

Virtuaalisen juhlan kiinnostavuus riippuu osittain myös siitä, onko yrityksen työntekijät totaalisessa etätyössä.

– Jos etätyöskentely on jatkunut pitkään, niin työyhteisön arvo nousee. Virtuaalisen juhlan arvo arjen rikkojana onkin huomattava.

Ennalta-arvattavuus puuduttaa

Virtuaalisen juhlan pitää yllättää osallistuja.

– Kun istut näytön ääressä peruspalaverissa, et juuri koskaan ylläty. Palaveri on ennalta-arvattava, ja ennalta-arvattavuus on puuduttavaa. Virtuaalinen juhla pitää rakentaa siten, että siinä on yllättäviä elementtejä. Silloin syntyy samanlainen jännite kuin fyysisessä juhlassa. Jos suunnittelee juhlan niin hyvin, että se on yllättävä, kiinnostava ja tunteita herättävä, se tekee vaikutuksen. Silloin se poikkeaa tavallisesta digitaalisesta tapahtumasta ja osallistujan arjesta, sano Aittola.

Woltti Groupin kokemusten mukaan ihmiset osallistuvat yllättävän hyvin digitaalisiin tapahtumiin.

Virtuaalisen tapahtuman tai juhlan tehtävä on rikkoa uudenlainen arki.”

– Toki fyysisiä juhliakin järjestetään. Juttelin eilen asiakkaan kanssa, joka järjestää perinteisesti 300 hengen pikkujoulut. He järjestävät juhlat fyysisesti, jos koronatilanne ei tästä pahene. Jos se pahenee, niin juhla muunnetaan virtuaaliseksi. Juhla järjestetään joka tapauksessa, sanoo yrityksen asiakkuusjohtaja Jukka Mäkelä.

Juhla hybridinä

Jää nähtäväksi, mikä on virtuaalisen tapahtuman vetovoima, kun maailma avautuu.

– Emme tiedä vielä, kuinka kauan tämä tilanne jatkuu. Jos vaihtoehtoja ei ole, virtuaalinen juhla on riittävän hyvä. Pystyvätkö virtuaaliset tapahtumat kilpailemaan livetapahtumien kanssa sitten, kun maailma avautuu, jää nähtäväksi.

Optimitilanteessa juhla voidaan järjestää hybridinä.

– Silloin voidaan kokoontua pienessä porukassa livenä ja tavata virtuaalisesti kollegat ja osallistua ohjelmaan.

Normaalisti kaikki pikkujoulujuhlan viettopaikat ovat täyteen varattu jo alkusyksystä.

– Jos nyt haluaa aloittaa livepikkujoulujen suunnittelun, niin tilasta se ei jää kiinni. Niitä on nyt paljon saatavilla, päättää Mäkelä.

 

Julkaistu Evento-lehdessä 5/2020.