Viritä festaribaari kuntoon

Erilaiset kesätapahtumat ovat oiva tilaisuus tehdä omia tuotteita ja baaria tunnetuksi, sillä festarikansa on entistä laatutietoisempaa. Jotta myynti saadaan muutamassa päivässä kasaan, pitää henkilökunnan tietää, mitä tekee.

Suomalainen festarikansa oli pitkään tyytyväinen saadessaan isolla muurikkapannulla paistettua pyttipannua ja kertakäyttötuopin kylmää olutta tai siideriä. Tilanne on kuitenkin muuttunut viime vuosina, ja etenkin isoimmilla festareilla on tarjolla erilaisten ravintoloiden loihtimia herkkuja kasvissyöjiä ja vegaaneja unohtamatta.

Sama muutos näkyy myös juomapuolella. Enää ei riitä pelkkä hanajuoma tai alkoholista ja pidentäjästä koostuva drinkki. Muutama vuosi sitten Mojito-baarit olivat kova juttu, ja viime kesänä festariväki nautti erilaisia sour-juomia.

Valikoiman muuttuminen ja monipuolistuminen näkyy myös henkilökunnan työtehtävissä. VIP Bartendersin työntekijät olivat tuttu näky viime kesän isoimmilla festareilla. Henkilökunnan lisäksi yritys vuokrasi kassajärjestelmiä ja teki juomatuotteeseen, baareihin ja yleisesti anniskeluun liittyvää konsultointia. VIP Bartendersin Rauno ”Rane” Tiainen on tottunut etsimään reservistä kuhunkin tehtävään juuri oikean henkilön.

– Esimerkiksi VIP-tilan hovimestarin pitää yleensä ymmärtää myös cateringin toiminnasta ja pöytäkartoista. Cocktailbaareihin tarvitaan puolestaan kokeneet sheikkaajat, jotka sopivat festareille. Olosuhteet ovat nimittäin ihan erilaiset kuin tavallisessa cocktailbaarissa.

VIP-alueiden tarjonta vaihtelee eri tapahtumissa. Yleensä niissä maistuvat samppanja ja premium-alkoholeista tehdyt, oikeista laseista tarjoillut cocktailit. Tärkeää on, että alueella on mukava olla, eivätkä vieraat joudu seisomaan kauan jonoissa. Pöytiintarjoilu on hyvä vaihtoehto.

Tehokkuus avainroolissa

Riippumatta siitä millä alueella festaribaari sijaitsee, pitää töiden ja myynnin sujua. VIP Bartenders järjestää kesän korvalla henkilökunnalleen koulutuksen, jossa käydään läpi perusasiata: miten baari rakennetaan toimivaksi, kylmäkaapit täytetään tehokkaasti ja hävikki pidetään minimissä.

– Esimerkiksi oluet, siiderit ja lonkerot kannattaa laittaa kylmäkaappiin pakkauksissa. Menekki on sen verran kovaa, etteivät juomat ehdi pöydällä lämpenemään, kun juomia ottaa pakkauksen kerrallaan myyntiin. Näin ei tarvitse käydä koko ajan kylmäkaapilla ja jono liikkuu.

Drinkkien pitää olla nopeita ja etukäteen helposti misattavista raaka-aineista valmistettavia. Tapahtuman luonne kannattaa huomioida listan suunnittelussa. Esimerkiksi Nummirockissa tarjoiltiin raskaan musiikin ystäville muun muassa Bloody Maryja.

– Festareilla myynti pitää tehdä parissa päivässä. Tuotteet tulee valita niin, että myynti sujuu.

Miehitys tarpeen mukaan

Työntekijämäärää miettiessään Tiainen tarkistaa lipunmyynnin lisäksi sääennusteen. Mitä parempi keli, sitä enemmän juomaa menee.

Ensimmäisinä tunteina myynti on maltillista ja menekki kasvaa illan mittaan. Tämä on hyvä huo­mioida henkilökunnan määrää arvioidessa.

– Kustannuksissa säästää, kun työntekijät aloittavat työnsä tarpeen mukaan porrastetusti. Tehokkaimmille tunneille on hyvä varata eniten henkilökuntaa. Jos esiintyjät ovat eri lavoilla, voi osan työntekijöistä tarvittaessa siirtää siihen baariin, missä yleisö on, Tiainen vinkkaa.

Vinkit 

…festaribaariin

  • Pidä drinkit simppeleinä ja lista lyhyenä, viisi juomaa on maksimi. Ota juomien suunnittelussa huomioon festarin luonne ja kävijäkunta.
  • Muista, että myynti tehdään muutamassa päivässä. Mieti, miten baari kannattaa rakentaa, jotta se toimii mahdollisimman tehokkaasti.
  • Älä ota koko henkilökuntaa työvuoroon heti porttien avautuessa, vaan porrasta heidän tulonsa niin, että kiire- tunneilla on maksimimiehistö. Siirrä henkilökuntaa pisteestä toiseen tarpeen mukaan.
  • Tee yksi promopiste lisää, jos jonot kasvavat liikaa.

…työntekijöille

  •  Varaudu sateeseen ja kylmään sääennusteista huolimatta. Ota sadetakki ja lämmintä vaatetta mukaan.
  • Valitse mukavat kumipohjaiset kengät, jotka kestävät vettä. Älä unohda vaihtokenkiä ja -sukkia.
  • Ota mukaan esimerkiksi teelusikka tölkkien avaamista varten, sillä parinsadan avatun tölkin jälkeen kynsinauhasi ovat muuten kovilla.