Malmöfestivalen järjestetään vuosittain elokuun puolivälissä.
Malmöfestivalen järjestetään vuosittain elokuun puolivälissä.

Vihreiden tapahtumien Malmö

Tapahtumien kestävän kehityksen linjat määriteltiin Malmössä kymmenisen vuotta sitten. Nykyään kaupungin suurin yleisötapahtuma Malmöfestivalen lukeutuu Skandinavian vihreimpiin kaupunkitapahtumiin.

Kahdeksanpäiväinen Malmöfestivalen vetää vuosittain 1,4 miljoonaa festivaalivierasta Malmön keskustaan. Vieraita saapuu ympäristökuntien lisäksi muun muassa Tanskasta, Saksasta ja Isosta-Britanniasta. Keskusta suljetaan liikenteeltä ja toreille pystytetään esiintymislavoja. Torien uumenista nousevat esiin kaupungin juomavesipisteet. Markkinakojut asettuvat kaduille ja toreja reunustavat liikkuvat katukeittiöt.

Jo pelkästään tapahtuman ruokatarjoilu kuormittaa ympäristöä. Kuormituksen vähentämiseksi on tehty määrätietoisesti töitä vuodesta 2009. Tuolloin laaditussa ohjelmassa määriteltiin kestävän kehityksen toimenpiteet ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen puolen kehittämiseksi.

Nykyään tapahtumassa käytetään aurinko-, tuuli- ja vesivoimaa. Myyntipaikkamaksun lisäksi peritään ylimääräinen ympäristön hyväksi kerättävä summa. Tänä vuonna tuotolla tuettiin ympäristöprojektia Intiassa. 

Tapahtumaa on hilattu vuosi vuodelta kohti kestävän kehityksen tavoitteita.

– Pulloveden myynnistä on luovuttu. Oman pullon voi täyttää vesipisteistä, jotka kaupunki avaa tapahtumien ajaksi, Fanny Bystedt kertoo.

– Emme halua esittää vaatimuksia, vaan ohjaamme palveluntarjoajia pienin askelin oikeaan suuntaan. Aluksi suosittelemme jotain tiettyä asiaa, kuten aikoinaan kompostoituvia ruokailuvälineitä. Nyt se on valintakriteeri, mutta hakijoilla on ollut aikaa sopeutua, kertoo projektivirkailija Fanny Bystedt Malmön kaupungilta.

Myyntipaikkoja oli tänä vuonna 70 ja hakijoita tuplasti. Kilpailua ympäristön hyväksi siis syntyy. EU-sääntöjen vuoksi ruotsalaista lähiruokaa ei voi edellyttää, mutta kriteereiden avulla voi vaikuttaa palveluntarjoajan valintaan.

Ruokatrendit vaihtelevat. Joitakin vuosia sitten haluttiin meksikolaista ruokaa, sitten aasialaista. Nykyään uusia makuelämyksiä haetaan vegaani- ja kasvisruoasta.

– Ruoka on tärkeää, sillä moni tulee festivaaleille kokeilemaan uusia makuja. Tavoitteena on mielenkiintoinen kokonaisuus, jossa vierailla on valinnanvaraa. Kaikessa korostuu ruoan ekologisuus.

Kaikkien malmöläisten tulee tuntea festivaali omakseen, niinpä ohjelmia mistä valita on lähes tuhat. Tasa-arvonäkökulmaan kiinnitetään huomiota artistien valinnassa. Mies- ja naisesiintyjien määrä tulee olla tasapainossa.

Saavutettavuuden eteen on tehty töitä. Katukivetyksiä on loivennettu, jotta pyörätuoleilla ja lastenvaunuilla pääsee helpommin liikkumaan. Pyörätie kiertää tapahtuma-alueen ulkolaidalla. 

Ruokahukka osaksi puutarhafestivaalia

Vuonna 2010 aloitettu Malmö Garden Show -puutarhafestivaali järjestettiin aluksi vuosittain. Se kasvoi vuosi vuodelta sekä laajuudeltaan että kävijämäärältään. Viimeisenä kolmena vuonna kävijämäärä on pysynyt samalla tasolla, noin 50 000–60 000 kävijää kolmen festivaalipäivän aikana. Nyt tapahtumaa kaavaillaan järjestettäväksi joka toinen vuosi.

Malmö GardenShow -tapahtuman sisältö muuttuu trendien myötä. Puutarhaan ja lähiviljelyyn liittyvät ideat ovat saaneet seurakseen myös ruokahävikkipäivät. Kuvassa projektijohtaja Petra Elmquist Malmön kaupungilta.

– Lähiviljelytrendi nostaa päätään.  Ruokaa halutaan viljellä niin lähellä kuluttajaa kuin mahdollista, kertoo projektijohtaja Petra Elmquist Malmön kaupungilta.

Uusia lähiviljelyideoita oli esillä muun muassa parvekekilpailussa, jossa tänä vuonna löytyi pieniin neliöihin soveltuvia viljelyvaihtoehtoja yrteistä hydroponiikkaan eli vesiviljelyyn. Usein muuttavillekin oli vaihtoehto: parvekeviljelmä muuttolaatikossa. 

Paljon puhuttu ruokahävikki on saanut oman festivaalin, Matsvinnsfestivalenin, joka on otettu osaksi Malmö Garden Show’ta.

Mitä milloinkin on ilmassa, seurataan so­siaalisesta mediasta. Facebook ja Instagram ovat ensisijaisia välineitä. Vastaavien tapahtumien kanssa tehdään yhteistyötä.

– Yritämme auttaa toisiamme ja samalla oppia toisilta, saada ideoita.

Puutarhaan liittyvät aktiviteetit ja markkinat ovat Malmö Garden Show’n perusta, mutta mitä olisi festivaali ilman ruokaa.

– Kaikki ruokatarjoilu hoidetaan ekologisesti. Liikkuvat katukeittiöt tulevat niin läheltä kuin mahdollista, jotta vältetään pitkät ajomatkat. Jätettä tietenkin syntyy ja se lajitellaan paikan päällä.

Kestävä kehitys näkyi yleisötapahtumissa aluksi festivaalivieraiden tuomina vesipulloina, mutta nykyään keskustellaan myös omista ruokailuvälineistä. Ympäristöasioihin sitoutuneet tuovat jo nyt omat välineet, mutta varmaan tulevaisuudessa voi ostaa uudelleenkäytettävän festivaalisetin paikan päältä, Elmquist arvelee.

Turvallisuusnäkökohdat nousevat esiin kaikissa joukkotapahtumissa, niin Malmössä kuin muuallakin. Niistä huolehtii kaupungin turvallisuusyksikkö.

– Puutarhafestivaali ei ole korkean riskin tapahtuma. Malmön julkisuudessa esiintyvät ongelmat ovat lähinnä sisäisiä. Tekijät ovat poliisin tiedossa; jengejä, jotka ovat uhkia lähinnä toinen toisilleen, Elmquist toteaa.

Tapahtumien Moriska Paviljongen

Yksi Malmön monista puistoista on Folkets Park -kansanpuisto, jossa sijaitsee erikoisen näköinen rakennus. Etäältä katsoessa luulee suuntaavansa moskeijaan. Sisälle astuttuaan käykin ilmi, että siellä kuunnellaan jazzia, soulia, pidetään kokouksia, seminaareja ja tanssitaan yökerhossa.

Moriska Paviljongen, kansan kielellä Moriskan rakennettiin reilut sata vuotta sitten. Yläluokan huvittelupaikoille haluttiin vastapainoa ja puolanjuutalainen arkkitehti Aron Krenzisky sai tehtäväkseen suunnitella huvipaikan työväestölle. Näin syntyi moskeijaa muistuttava rakennus, jossa nykyään kokoontuvat niin huvittelunhaluiset malmöläiset kuin eri puolita saapuvat kokousvieraat.

Stortorget-aukiolle on parhaimmillaan kokoontunut 28 000 festivaalivierasta.
Stortorget-aukiolle on parhaimmillaan kokoontunut 28 000 festivaalivierasta.
Roskaton kesä. Kiitos avustasi!
Roskaton kesä. Kiitos avustasi!
Malmö Garden Show.
Malmö Garden Show.
Malmö Garden Show.
Malmö Garden Show.
Folkets Park -kansanpuistossa sijaitseva historiallinen Moriska Paviljongen on yksi Malmön monista kokouspaikoista.
Folkets Park -kansanpuistossa sijaitseva historiallinen Moriska Paviljongen on yksi Malmön monista kokouspaikoista.
Moriska Paviljongen.
Moriska Paviljongen.
Moriska Paviljongen.
Moriska Paviljongen.

 

– Tilaisuus syntyy lukuisista yksityis- kohdista. Tiistai- palaverissa käymme läpi, missä onnistuimme edellisellä viikolla ja mitä parannamme tulevissa tapahtumissa, Marie Cleréus kertoo.

Marie Cleréus vastaa tilaisuuksien onnistumisesta Moriskanissa. Kun olet nähnyt Malmön, olet nähnyt maailman -iskulause lanseerattiin aikoinaan Sydsvenskan-lehdessä, jossa Cleréus työskenteli. Monikieliset iskulausepaidat ovat jo kadonneet katukuvasta, mutta yhä Malmössä on hyvät mahdollisuudet nähdä maailma.  Kaupungin asukkaat edustavat tällä hetkellä 186 eri kansallisuutta.

Monikulttuurisuus on luonnollinen osa Moriskanin tapahtumia. Tilaisuuksia järjestetään sekä ruotsalaisille että ulkomaalaisille yrityksille ja organisaatioille.   

– Asiakkaan pään sisään pääseminen on tärkeää, sillä ihmiset kokevat eri lailla eri asioita, Cleréus kuvaa työnsä haasteita.

Hän korostaa yksityiskohtien tärkeyttä. Asiakkaalle luvattu kokemus on käytävä läpi mielikuvissa etukäteen. Kaiken tulee olla linjassa lupausten kanssa. Jos tapahtumapaikka ratsastaa markkinoinnissaan vihreillä arvoilla, tulee sen näkyä pienimmissäkin yksityiskohdissa. Esimerkiksi Moriskanin kertakäyttökupeissa on teksti, joka kertoo kupin olevan ”erilainen kuin muut” ja selosteesta voi nähdä mistä kuppi on tehty, aina sisäpinnan muovikalvoa myöten.

Koska tilaisuudessa tapahtuu yllättäviäkin asioita, henkilökunnan tulee olla palvelualttiita ongelmanratkaisijoita.

– Pitää havaita nopeasti asioita. Jos jokin on mennyt vikaan, ei saa jähmettyä paikoilleen, vaan pitää ryhtyä toimenpiteisiin. Joustavuus on tärkeä ominaisuus.  Sanonta kuuluu, että 90 prosenttia ruotsalaisista toimii palvelusektorilla, mutta vain viisi prosenttia ymmärtää toimivansa siellä, Cleréus hymähtää.

Nykyään ruoalle asetetaan suuria odotuksia. Ruokalistat täytyy laatia eri tavalla kuin aiemmin. Lukemattomat eri ruokavaihtoehdot tuottavat haasteita keittiöhenkilökunnalle. Jätettä ei saisi syntyä.

– Toivomme, että ruoka olisi niin hyvää, että lautanen syötäisiin tyhjäksi. Jos jotain kuitenkin jää, siitä syntyy lajittelun myötä biokaasua.

Tiesitkö?

Malmö on osa Suur-Kööpenhaminaa, johon kuuluu alueita Tanskasta ja Ruotsista Juutinrauman sillan kummaltakin puolen. Junat kulkevat tiuhaan Malmön ja Kööpenhaminan välillä. Matka taittuu parissa kymmenessä minuutissa. Käytännössä Malmöllä on kaksi lentoasemaa: oma ja Kööpenhaminan Kastrup.