Mari Haukilahti valmistaa Amarula-kaakaota.
Mari Haukilahti valmistaa Amarula-kaakaota.

Vapiskoon minttukaakao ja Irish coffee – nyt tulevat kuuma kombucha ja Amarula-kaakao

Lapin laskettelukeskuksissa valmistaudutaan tulevaan talvisesonkiin toiveikkain mielin. Kuumien juomien listoja on tuunattu uuteen uskoon muun muassa Ylläksen Bar Kaapissa, Levin Public House Sohvalla ja Saariselän O’Poro Pubissa. Tänä talvena tarjolla on muutakin kuin perinteistä hottia.

Kim Saksi.

Ravintolapäällikkö Kim Saksi, Bar Kaappi, Ylläs 

Millaista suosiota kuumat juomat nauttivat teillä päin?

Soisin, että asiakkaat tilaisivat kuumia juomia enemmän ja monipuolisemmin. Kuumien juomien genre on kuitenkin vähän sellainen, että useimmille tulee ensimmäisenä mieleen Irish coffee, minttukaakao ja rommitoti. Ne eivät koskaan menetä suosiotaan, ja hyvä niin, mutta muitakin vaihtoehtoja on olemassa. Tietysti se, mitä tilataan, on myös baareista kiinni. Miksei perinteistä jalluakin voisi kuumentaa?

Millaisia uutuuksia on luvassa ensi talvena?

Hot R Cold Kupilka~Fe.

Pyrimme aina luomaan jotain uutta, eikä korona-aika ole poikkeus. Kehittelemme paraikaa esimerkiksi kuumaa juomaa, jonka pohjana on Wasa Fool’s Paradisen mustaherukanlehti-kombucha. Yrityksen on perustanut hyvä ystäväni, pitkän linjan ravintola-alan ammattilainen Mikko Mustola, joka toi meille kombutsaa maistettavaksi. Aloin saman tien miettiä, mitä siitä voisi kehitellä. Kiinnostavaa on myös se, että vaikka kyseessä on hiilihappopitoinen juoma, siitä voi silti saada hyvän, kuuman juoman.

Tulevaa talvikautta ajatellen kehitimme myös Hot R Cold Kupilka~Fe -nimisen juoman yhteistyössä Kupilkan kanssa. Juoman saa niin holillisena kuin holittomanakin ja se tarjoillaan Kupilkan komposiittikuksasta, joka sisältyy juoman hintaan. Kuksan voi ostaa yhtä lailla matkamuistoksi kuin käyttöä varten. Drinkin saa myös jääkahvityyppisenä. Myös suositusta mustaherukanlehti-mehusta on kehitteillä yrttipitoinen kuuma juoma.

Ovatko jotkut trendijuomat jo ”menneen talven lumia”?

En muista, milloin olisin viimeksi myynyt legendaarista lumumbaa. Se on jo so last season, poistuva trendi, mikä on vähän harmi. Se oli erittäin hyvä juoma. Trendien mukaan täytyy kuitenkin mennä ja niihin pitää mukautua. Tiedot ajankohtaisista trendeistä saamme viidakkorummun kautta. Myös Shaker on aktiivisessa seurannassa. On pakko seurata, mitä maailmalla tapahtuu, jotta voimme vastata kysyntään.

Miten nopeasti kuumat juomat teillä valmistuvat?

Juomat valmistuvat nopeasti ja vahvalla ammattitaidolla. Tietenkin se on vähän hitaampaa, kuin vaikkapa kahviloissa, joilla on ihan toisenlaiset resurssit kuumien juomien valmistukseen. Laskettelukeskuksissa ihmiset ovat kuitenkin lomalla ja malttavat odottaa. Ajan kanssa tehty on rakkaudella tehty.

Ajan kanssa tehty on rakkaudella tehty."

 

Milla Juvonen.

Baarin kausityöntekijä Milla Juvonen, O’Poro, Saariselkä

Mitä kuumia juomia teillä myydään eniten talvisesonkina?

Suosituimpia juomia ovat rommitoti, minttukaakao ja Irish coffee. Niitä menee koko ajan. Olemme lappilainen irkkupubi, joten Irish coffee on luonnollisesti kova juttu. Mehän myös teemme sen täydellisesti!

Paljon menee myös perinteistä Jameson-totia, johon tulee Jameson-viskiä, sitruunaa, kokonaisia neilikoita ja kuumaa vettä. Myös glögi tekee aina kauppansa. Ulkomaalaiset tilaavat sen usein nimellä mulled wine.

Kuumien juomien lisäksi meillä on 40–50 sorttia eri oluita ja viskejäkin yli 100 erilaista. Yksi suosittu drinkki myös on kuuden senttilitran Guinness-lasiin valmistettava Baby Guinness, johon tulee Kahlúaa ja Baileysia. Sitä ei valitettavasti saa kuin kylmänä. Mutta se kyllä lämmittää sisältä päin.

Onko talveksi luvassa jotain kuumien juomien uutuuksia?

Pullakahvi.

Tottakai! Mikä olisi parempaa kylmällä säällä, kuin kuuma juoma? Olemme tuoneet myyntiin kaksi uutuutta: pullakahvin, eli Cinnamon Bun -mintun ja teepohjaisen Calvados-juoman. Pullakahvi on nimensä mukaisesti pulla-kahvinmakuinen kuuma juoma, johon tulee Minttu Cinnamon Bun -likööriä, kanelia, kahvia ja kermaa päälle. Uskon, että herkullisen nimen takia se tulee olemaan helppo myydä. Calvadoksesta valmistamme kuuman juoman yhdessä mustan Earl grey -teen kanssa. Sen kylkeen tulee sitruunasiivu.

Onko nopeus kuumien juomien valmistuksessa valttia?

Toki juomat on mahdollista saada valmiiksi hyvinkin nopeasti. Asiakkaat tulevat tänne kuitenkin olemaan ja nauttimaan olostaan, eikä heillä yleensä ole kiire.

Millaisissa tunnelmissa siellä on oltu näin korona-aikana?

Kesä ja ruska-aika olivat suuria pelastuksia Lapin hiihtokeskuksille. Se oli ennätyksellisen vilkasta aikaa ja näkyi myös meillä, O’Porossa. Pahin pelkomme kuitenkin on, että korona stoppaa koko tulevan talvikauden. Toivomme, että tilanne normalisoituisi mahdollisimman pian ja brittituristit pääsisivät Lappiin joulukuussa, ja kiinalaiset tammikuussa tavalliseen tapaan. Odotamme myös suomalaisia matkailijoita ympäri vuoden!

 

Ravintolapäällikkö Antti Savaloja, Public House Sohva, Levi

Millainen on kuumien juomien menekki yleensä talvikaudella?

Amarula kaakao.

Myydyimmät kuumat juomat ovat minttukaakao ja Irish coffee unohtamatta myöskään muita kahvi- ja kaakaopohjaisia klassikoita. Kuumien juomien menekissä on kuitenkin selvää kausiluontoisuutta: esimerkiksi glögit ja glüchweinit eli hehkuviinit nostavat päätään aina jouluaikaan, kun taas irkkukahvi ja kaakaopohjaiset lämmikkeet tekevät kauppansa läpi sesongin.

Myös omenamehupohjainen kuuma juoma on ollut suosittu.

Millaisia uutuuksia tai uudistuksia on tiedossa ensi talvena?

Italo-toti.

Lokakuussa baarimestariksi valmistuva työntekijämme Mari Haukilahti on kehittänyt tulevalle talvikaudelle kolme uutta, kuumaa juomaa: Mulled Applen, Amarula-kaakaon ja Italo-totin. Mulled Appleen tulee kolme senttiä maustettua Bacardi-rommia, senttilitra Licor 43:sta ja kuumaa omenamehua. Amarula kaakaoon tulee neljä senttiä Amarulaa, kaakaota ja paahdettu vaahtokarkki. Italo-toti taas syntyy kuudesta sentistä Martini Fieroa, kahdesta sentistä Cointreauta, kanelisiirapista ja kuumasta vedestä.

Päätimme ottaa myös glögin takaisin. Se oli pitkään poissa valikoimista, koska emme jaksaneet enää selittää ulkomaalaisille, mitä se on ja että se on eri asia kuin glüchwein. Niiden välinen ero on yllättävän vaikea selittää. Tämä talvi mennään siis glögillä, jonka saa myös terästettynä. 

Myös omenamehupohjainen kuuma juoma on ollut suosittu."

Ovatko jotkut kuumat juomat olleet vain ”tähdenlentoja”?

Mulled Apple.

Kuumat siiderit olivat aikoinaan valikoimissa parin talvikauden ajan, mutta ne eivät ole enää aikoihin breikanneet. Viime vuonna mietin teepohjaisten kuumien juomien ottamista valikoimiin, mutta hylkäsin ajatuksen. En jaksa uskoa, että niille olisi välttämättä kauheasti kysyntää.

Täällä asiakaskunta myös vaihtuu koko ajan, joten trendejä on vaikeaa oikeastaan edes määritellä. Voisi ajatella, että se, mikä on Helsingissä nyt suosittua, näkyy meillä vuoden päästä. 

Miten uskotte koronan vaikuttavan talvisesonkiin?

Talvi tulee olemaan niin vaikea, ettei sitä edes tajua. Onhan täällä yltiö-optimistisia ihmisiä, mutta itse olen realisti. Positiivista on ollut se, että kesä oli myynnin kannalta historian paras ja korvasi tuota menetettyä kevättä. Lokakuun varaustilanne Levillä oli vielä kuun alussa ennätyksellisen hyvä, mutta tulevaisuus näyttää, mikä todellisuus tulee olemaan. Perinteisestihän lokakuu on ollut hyvin hiljainen, joten pienikin lisäys varauksiin on iso plussa. Emme voi toivoa muuta, kuin että korona helpottaisi ja Lapin matkailu elpyisi.

Julkaistu Shakerissa 4/20.

Tilaa Shaker!

Sulje mainos Tilaa Shaker