Vain kolme raaka-ainetta – klassikkodrinkit kiireen keskelle

Kun asiakas pyytää ”jotain kivaa”, yksinkertainen on usein kaunista. Kolmen raaka-aineen klassikoilla pääsee pitkälle, ja ne valmistuvat helposti kesken kiireisen kesärysän.

Kiireessä ei aina kannata alkaa luomaan uutta, vaan voi luottaa aikaa kestäneisiin klassikoihin. Erityisesti suuren yleisön tietoisuuden ulkopuolelle lukeutuvat klassikkodrinkit ovat asiakkaalle todennäköisesti uusia tuttavuuksia, vaikka baarimestari itse olisikin niihin tottunut. Varsinaisen drinkkilistan ulkopuolelle kannattaakin miettiä muutama vaihtoehto tilanteisiin, joissa asiakas pyytää ”jotain kivaa”. Kolmella erilaisella makuprofiililla saa katettua jo valtaosan asiakkaiden toiveista.

1960-luvulla kehitetty Salty Dog yhdistää mehevän karvasta verigreippiä vodkaan ja täyteläiseen maraschino-likööriin. Keskipitkä drinkki, joka toimii erinomaisesti kuumana kesäpäivänä. Salty Dog on parhaimmillaan ravistettuna, mutta sen voi myös rakentaa suoraan lasiin.

Bermudan saarella suosittu drinkki Dark ‘n’ Stormy on pitkä ja mausteinen yhdistelmä tummaa rommia, limeä ja inkivääriolutta. Juomaan kannattaa ehdottomasti käyttää väkevämmän makuista ginger beeriä ginger alen sijaan, ettei drinkistä tule liian makeaa. Dark ‘n’ Stormyn voi tarjoilla joko sekoitettuna tai kerrostettuna niin, että tumma rommi jää juoman pinnalle. Tällöin asiakkaalle kannattaa tarjota mukaan sekoitusväline, jotta hän voi nauttia drinkin tasalaatuisena.

1900-luvun alkupuolella syntynyt Hanky Panky sopii tiukempaan, alkoholiin tottuneeseen makuun. Ada Coleman kehitti drinkin näyttelijä Sir Charles Hawtreylle Lontoon Savoy-hotellin American Barissa. Vuonna 1925 ilmestyneessä The People -lehdessä Ada Coleman kertoi kehitelleensä drinkkiä tuntikausia, kun väsymystä valittanut Sir Hawtrey oli pyytänyt juomaa, jossa olisi ytyä. Seuraavalla vierailullaan Sir Hawtrey saikin Colemanin kehittämän drinkin, jota hän kommentoi sanoin: ”By Jove! That is a real hanky-panky!” – ja juoma sai nimensä.

Salty Dog

  • 4 cl vodkaa
  • 1 cl maraschino-likööriä
  • 4 cl verigreippimehua

Valmistus: ravistus

Lasi: otr tai pieni highball

Koriste: verigreippisiivu tai suolareunus

Mittaa shakeriin 4 cl vodkaa, 1 cl maraschino-likööriä ja 4 cl verigreippimehua. Lisää jäät, sulje shaker ja ravista kylmäksi. Siivilöi tarjoilulasiin, täytä lasi jäillä. Koristele. Juoma voidaan myös rakentaa suoraan lasiin.

Raikas & täyteläisen karvas.

Dark ‘n’ Stormy

  • 4 cl tummaa rommia
  • 1–2 cl limemehua
  • ginger beeriä

Valmistus: rakentaminen

Lasi: highball

Koriste: limelohko

Jos valmistat juoman kerros­tettuna, täytä tarjoilulasi ensin jäillä ja kaada niiden päälle limemehu ja ginger beer, sekoita kevyesti. Kerrosta pinnalle tumma rommi ja koristele limelohkolla.

Jos sekoitat juoman valmiiksi, mittaa ensin tarjoilulasiin tumma rommi ja limemehu. Täytä lasi jäillä ja lisää gingerbeer. Sekoita kevyesti ja koristele limelohkolla.

Kupliva & kirpeä.

Hanky Panky

  • 0,2 cl Fernet Brancaa
  • 3 cl giniä
  • 3 cl makeaa punaista vermuttia

Valmistus: hämmentäminen

Lasi: coupe tai nick & nora

Koriste: appelsiinin kuori

Mittaa hämmennyslasiin 0,2 cl Fernet Brancaa, 3 cl giniä ja 3 cl makeaa punaista vermuttia. Lisää jäät ja hämmennä kylmäksi. Siivilöi jäähdytettyyn tarjoilulasiin ja koristele appelsiinin kuorella.   

Aromikas & tiukka.

Julkaistu Shakerissa 2/2021.

Sulje mainos Tilaa Shaker