Juttua on muokattu 18.8.2020 kello 10.05. Toimitusjohtajan nimi on korjattu. 

Maahantuonti- ja jakeluyhtiö Uniq Drinks Finland laajentaa liiketoimintaansa alkoholijuomien valmistukseen, kun siihen yhdistetään Helsingin Suomenlinnassa ja Vantaan Nikinmäessä käsityöolutta valmistava Suomenlinnan Panimo sekä Fiskarsin ruukissa toimivat Fiskarsin Panimo ja Ägräs Distillery.

Kauppa toteutetaan pääsääntöisesti osakevaihdolla, jolloin panimoiden ja tislaamon omistajista tulee Uniq Drinks Finlandin osakkaita. Kaikki avainhenkilöt jatkavat työtään uuden omistajan alaisuudessa. Kauppasummaa osapuolet eivät paljasta.

Suomenlinnan Panimo tunnetaan muun muassa Piper Wit -vehnäoluesta, Helsinki Porterista ja Tin Soldiers -siidereistä. Fiskarsin Panimon valikoimiin kuuluu sekä perinteisiä että kokeellisia oluttyylejä ja Noita Winery -tuotemerkin alla valmistettavia alkuviinejä. Ägräs Distilleryn tunnetuimmat tuotteet ovat Ägräs Gin ja Ägräs Akvavit.

Uniq Drinks Finland on osa vuonna 1899 perustettua perheomisteista Heino-konsernia.

Vetoapua kotimaisista tuotteista

Uniq Drinksin edustuksessa on kansainvälisesti tunnettuja panimoita ja viinitaloja kuten Ayinger, Fuller's, Yalumba ja Beronia. Nyt yrityksen panimovalikoima täydentyy kotimaisilla laatutuottajilla, mikä Heino-konsernin toimitusjohtajan Petri Heinon mukaan tulee vaikuttamaan merkittävästi yhtiön tulevaisuuteen.

– Se tekee Uniq Drinks Finlandista kokonaisvaltaisemman toimijan. Itse pidän ajatuksesta, että tällaisella tavaratalomallilla pystymme tarjoamaan parempaa kokonaispalvelua asiakkaillemme.

Uuden omistajan jakeluverkoston avulla kaupan kohteena olevien pienpanimo- ja artesaanituotteiden saatavuus kasvaa valtakunnalliseksi.

Fiskarsin Panimon vuonna 2011 perustanut Jari Leinonen kertoo, että panimokauppaa on valmisteltu jo pitkään. Koronaepidemialla ei ole ollut vaikutusta kaupan ajankohtaan.

– Saimme omistajaksi vakavaraisen yrityksen, jonka laaja myynti- ja jakeluverkosto tuo turvaa ja avaa meille uusia mahdollisuuksia. Panimolla jatkamme töitä entiseen malliin ja pystymme keskittymään olennaiseen eli hyvien juomien valmistukseen, Leinonen lisää.

Toimitusjohtaja Kyrö Distillerystä

Uuden kokonaisuuden toimitusjohtajaksi on 31.8.2020 alkaen nimitetty Mikko Ali-Melkkilä, joka siirtyy Uniq Drinksin palvelukseen Kyrö Distillery Companyn myyntijohtajan tehtävistä. UDF:n nykyinen toimitusjohtaja Timo Vainonen keskittyy jatkossa yrityksen viinikaupan kehittämiseen ja tuoteportfolion kasvattamiseen.

Ali-Melkkilä toteaa, että kaupan myötä on tarkoitus lähteä rakentamaan uudenlaista toimijaa Suomen alkoholikentälle, mutta sen strateginen suunnittelu aloitetaan vasta syksyllä. Oman lisänsä työhön tuo koronaepidemian aiheuttama epävarmuus.

– Alan suurimpia haasteita lyhyellä aikavälillä ovat ravintolakanavan tulevaisuus sekä muuttuneet kulutustottumukset, joihin pitää osata reagoida muun muassa oikeilla tuotteilla ja tarkoituksenmukaisilla pakkausmuodoilla, hän sanoo.

Hallituksen puheenjohtajan ominaisuudessa Petri Heino kommentoi Ali-Melkkilän ja Vainosen työnjakoa onnistuneeksi.

– Mikko on ottanut haasteen vastaan ja tuo uudistuvaan juomataloomme omaa innostustaan ja osaamistaan. Uskomme, tällä kokonaisuudella on hyvät edellytykset luotsata yhtiötä kasvuun ja menestykseen myös tulevaisuudessa. Timolla puolestaan on pitkä kokemus päämiessuhteiden hoidosta ja vahva tuotetuntemus erityisesti viineistä. On hienoa, että tämä asiantuntemus pysyy talossa jatkossakin, Heino toteaa.

Jutun kirjoittanut toimittaja on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka tekee sisällöntuotantoa myös UDF:n kanaviin.