Two Schmucks – viiden tähden dive bar

Moe Aljaff ja AJ White on kaksikko Barcelonassa sijaitsevan tee-se-itse-henkisen Two Schmucks -baarin takana. He ovat päätyneet hurjalle matkalle etsiessään luovaa ja taloudellista vapautta: baarin perustamiseen ulkomaille on liittynyt niin ala- kuin ylämäkiä.

Moe Aljaff ja AJ White tapasivat Oslossa, kun Aljaff aloitti baristana Café Laundromatissa, jossa White työskenteli. Whiten oli tarkoitus perehdyttää Aljaff tehtäväänsä ensimmäisenä päivänä.

– Muistan saapuneeni paikalle yhdeksältä aamulla – ja minähän en ikinä aikaisemmin ollut hereillä siihen aikaan – ja tavanneeni AJ:n. Meillä oli päällämme täsmälleen samanlaiset vaatteet: sama sininen huppari ja lippis, Aljaff nauraa.

Kaksikko on pitänyt yhtä siitä lähtien. Yhdessä he päättivät myös muuttaa Barcelonaan. Noihin aikoihin he käynnistivät kiertävän pop up -baarinsa nimellä Two Schmucks. Aljaff oli juuri sijoittunut kolmanneksi Bacardi Legacy -kilpailussa, ja sen ansiosta hänen ja pop up -kiertueen ympärillä kävi kuhina. Aljaff ja White kertoivat kaikille olevansa avaamassa pysyvää baaria, vaikka heillä ei ollut tietoakaan liiketilasta.

– Meillä ei ollut itse asiassa yhtään mitään, eli samaan aikaan aina Barcelonassa ollessamme kiertelimme koputtelemassa ovia. Jos baari oli tyhjä yhdentoista aikaan perjantai-iltana, kysyimme omistajalta olisiko hän halukas myymään kiinteistön.

Tavoitteena luova ja taloudellinen vapaus

Baarin avaaminen tuntemattomaan maahan oli suuri haaste Aljaffille ja Whitelle – heillä ei ollut ainuttakaan kontaktia Barcelonassa sinne muuttaessaan, eivätkä he puhuneet espanjaa. Alusta alkaen oli kuitenkin selvää, että he tarvitsivat luovan ja taloudellisen vapauden. Se tarkoitti baarin perustamista ilman sijoittajia.

– Two Schmucks oli brändi, joka syntyi halusta olla täysin tietoinen itsestämme: halusimme luoda brändin, joka on sata prosenttisesti meitä. Tämä oli ainoa tuntemamme keino sen toteuttamiseen.

Liiketilakin löytyi lopulta pitkällisen ovien koputtelun jälkeen. Projektiin otettiin kolmanneksi kumppaniksi James Bligh.

– Kun lopulta saimme baarin avaimet, meillä oli vain 2 000 euroa sisustuksen rakentamiseen, Aljaff kertoo.

He rakensivat suuren osan itse, kuten baaritiskin ja penkit, ja saivat paljon tavaroita ilmaiseksi ystäviltään.

– Esimerkiksi alkuperäinen baaritiskimme oli päältä avattava olutkaappi.

Ensimmäisen kuuden kuukauden ajan Aljaff ja White työskentelivät baarissa kahdestaan: kuusi päivää viikossa, 12 tuntia vuorokaudessa. He eivät nostaneet palkkaa vaan sijoittivat kaiken rahan baarin toimintaan.

Kukaan ei voi valmistaa sinua niihin vastoinkäymisiin, joita oman baarin perustamiseen liittyy. Mutta hitto, on se lopulta kuitenkin sen arvoista!”

– Kuuden kuukauden jälkeen pystyimme tuunaamaan paikkoja vähän paremmiksi, palkkaamaan tiimin avuksemme ja jopa aloittamaan kahvilatoiminnan päiväsaikaan.

Vaikka matkan varrelle mahtui paljon haasteita, ei Aljaff olisi valmis edelleenkään perustamaan baaria toisella tavalla.

– Kukaan ei voi valmistaa sinua niihin vastoinkäymisiin, joita oman baarin perustamiseen liittyy. Mutta hitto, on se lopulta kuitenkin sen arvoista!

Kokemustensa perusteella Aljaff haluaa kuitenkin antaa yhden neuvon nuorille baarimestareille, jotka unelmoivat oman baarin avaamisesta.

– Älä tee sitä junnu, pysy koulussa! Haha, vitsi vitsinä. Pysy uskollisena sille, mitä lähdet tekemään: on mahdollista, että voisit saada haluamasi baarin jo huomenna, mutta saatat päätyä vain sijoittajien marionetiksi. Ole kärsivällinen ja kulje vaikka vaikeampaa reittiä saadaksesi mitä haluat sen sijaan, että ottaisit ensimmäisen helpon vaihtoehdon.

Itsenäinen cocktailohjelma

Avatessaan baariaan Aljaff ja White halusivat varmistaa cocktailohjelmansa vastaavan naapurustonsa makuun ja tarpeisiin. Baari sijaitsee Ravalissa, joka on historiallisesti ollut työväenluokan ja maahanmuuttajien aluetta.

Yrittäjät päätyivät luomaan uuden menun joka kuukausi. Päätöksen taustalla oli halu tehdä markkinatutkimusta alueella ja oppia ymmärtämään mitä ihmiset siellä juovat, mikä on suosittua ja mikä ei.

– Ymmärsimme nopeasti, että ihmiset palasivat baariimme aina kun olimme lanseeraamassa uutta menua. He kyselivät, mitä uutta oli tällä kertaa tarjolla. Siksi päädyimme vaihtamaan menua kerran kuukaudessa myös tutkimusjakson jälkeen.

Two Schmucksin menu keskittyy paikallisiin sesonkiraaka-aineisiin. Perustajien pyrkimys luovaan ja taloudelliseen vapauteen on pyyhkinyt pois myös maahantuojien kanssa tehtävät sopimukset, eikä alkoholilistalta löydy sponsoroituja tuotteita.

– Listan vaihtaminen kerran kuussa on myös haastanut meitä luovuuden saralla: vaikka olisimme suunnitelleet kuinka monta hyvää drinkkiä, uusi kuukausi ja uuden listan luominen on aina nurkan takana. Emme pysty tuudittautumaan turvallisuudentunteeseen. Siinä epävarmuuden tilassa itse asiassa kukoistamme parhaiten.

Aivan kaikki juomat eivät kuitenkaan vaihdu joka kuukausi.

– Jotkut drinkeistä pysyvät listalla muutamia kuukausia, kolme juomista on ollut listalla alusta alkaen. Ajan saatossa olemme kehitelleet Two Schmucksin signature-juomia asiaa tiedostamatta.

Esimerkiksi The breakfast old fashioned saa joka kuukausi uuden pohja-alkoholin sekä hienoisen muutoksen nimeen.

Yhteisöllisyys ennen kilpailua

Two Schmucksin taival alkoi kiertävänä pop up -baarina ja matkan varrella se keräsi runsaasti ystäviä. Yksi tapa kiittää siitä vieraanvaraisuudesta, jota he kohtasivat reissuillaan, on bar take over -tapahtumien järjestäminen.

– Isännöimme baarissamme runsaasti ystäviä ja perhettä, koska koemme jakamisen ja yhdessä kasvamisen olevan tärkeä osa alaamme nykypäivänä.

Two Schmucksilla on naapurustossaan paljon kanta-asiakkaita, jotka mielellään osallistuvat bar take over -iltoihin. Tapahtumat ovat suosittuja myös Barcelonan baariskenessä, ja aina kun Two Schmucksilla on kansainvälisiä vierailijoita, paikalliset baarimestarit ympäri kaupunkia saapuvat paikalle.

– Useimmat ovat kiinnostuneita siitä, mitä baarimestarit tekevät eri tavalla eri maissa. Pääsyy Two Schmucksin selviytymiseen oli apu, jota saimme yhteisöltämme ympäri maailmaa. Siksi haluamme tukea yhteisöämme niin paljon kuin pystymme. 

Kulje vaikka vaikeampaa reittiä saadaksesi mitä haluat sen sijaan, että ottaisit ensimmäisen helpon vaihtoehdon.”

Bar take over ei Two Schmucksissa rajoitu vain drinkkeihin, vaan vierailevia baarimestareita kehotetaan muokkaamaan mitä tahansa baarin sisustukseen ja musiikkiin asti.

– Haluamme nähdä baarimestareiden luovuuden muillakin osa-alueilla kuin drinkeissä. On hienoa, jos he voivat tuoda uuden fiiliksen mukanaan ja saada meidät kokemaan oman baarinsa peruspilarit.

Yhteisöllisyys ennen kilpailua on yksi Two Schmucksin motoista. Se on aistittavissa bar take overeiden lisäksi tavassa, jolla naapurustoa kohdellaan.

– Halusimme palvella naapurustoa, jossa elämme ja peilata sitä kaikkeen tekemiseemme. Meille oli kuitenkin tärkeää luoda palvelu ja tuote, joka on erilainen kuin missään muualla. Tällä kadulla oli välitön solidaarisuuden tunne. Sitä ei löydä kovin monista paikoista, ja siksi sen säilyttäminen on tärkeää.

Rakenna, tuhoa, jälleenrakenna

Aljaff ei jaa koko maailman kanssa pelkästään baariaan, vaan hän haluaa jakaa myös tietotaitonsa ja kokemuksensa. Tällä hetkellä hän työstää tiiminsä kanssa dokumenttia matkasta, jonka he ovat kulkeneet perustaessaan baaria vieraaseen maahan. Aljaff kokee, että baariyhteisössä pitäisi puhua avoimemmin baarin pyörittämisen vastoinkäymisistä ja onnistumisista.

– Haluamme antaa ihmisille välineet siihen, että he voisivat mennä ja tehdä omaa juttuaan ilman ulkopuolisten tahojen sekaantumista.

Two Schmucks on kehittynyt ainoastaan seisomapaikkoja tarjoavasta tee-se-itse-baarista viiden tähden dive bariksi. Aljaff ja White ovat sijoittaneet suurimman osan baarin tuotoista takaisin yritykseensä ja se on kasvanut hyvin orgaanisesti. Vuoden 2019 alussa baari koki jälleen uuden muodonmuutoksen.

– Itseasiassa tuhosimme koko baarin viikossa ja jälleenrakensimme sen jokaisen nurkan alusta alkaen. Kaupungin viranomaiset kuitenkin epäilivät rakennuksesta löytyvän Rooman aikaisia tiiliä, joten työt keskeytettiin selvitystyön ajaksi. Emme kuitenkaan antaneet sen pysäyttää meitä.

Vaikuttaa siltä, ettei Two Schmucksiin saapuessaan voi koskaan tietää, mitä odottaa. Yksi asia on kuitenkin selvä: ovesta astuessasi lähdet matkalle, joka on täynnä rehellistä vieraanvaraisuutta ja mahtavia makuja.

 

CURRY COLADA

”The Curry Colada on ollut listallamme ensimmäisestä päivästä lähtien. Se on yksinkertaisesti kirkastettu versio Piña Coladasta, johon olemme lisänneet makuja sekä intialaisista että thaimaalaisista curreista. Tätä juomaa tehtiin itse asiassa jo baarissa, jossa työskentelin Norjassa ja tarjoilimme sitä perinteisen Piña Coladan sijaan. Juoman kirkastaminen antoi sille mietoa mausteisuutta ja pyöreyttä. Tämä juoma on yksi niistä, jotka aina erottuvat joukosta.”

 

THE BREAKFAST OLD FASHIONED

”Tästä juomasta on tullut oma klassikkonsa: drinkin kaava pysyy samana, mutta vaihdamme pohja-alkoholin ja nimen joka kuukausi. Juomassa on aina ruskealla voilla pestyä alkoholia, cold brew coffee -cordialia, suolaa ja hedelmää.

Tässä muutamia esimerkkejä yhdistelmistä, joita olemme tehneet. Kaikki maistuivat herkullisilta omalla uniikilla tavallaan.”

Breakfast in Paris

Buttered calvados + Granny Smith -omenaa

Breakfast in Oaxaca

Buttered tequila + greippiä

Breakfast in Speyside

Buttered scotch + tummaa suklaata

Breakfast old fashioned

Buttered bourbon + appelsiinia

 

PEAR NECESSITIES

”Ei liene mikään yllätys, että Espanjassa ollessa ihmisten odotetaan juovan Gin&Toniceja. Viime kesänä monet ihmiset tilasivat yllätyksek­semme myös Tequila Toniceja ja se teki meidät onnelliseksi. Tästä inspiroi­tuneena päädyimme lisäämään tämän drinkin kesälistallemme: se on hedelmäinen ja hieman yrttinen juoma, eikä saa sinua näyttämään vetisen hedelmäsalaatin tilaajalta.”

 • tequilaa
 • Yellow Chartreuse
 • Pear Eau de vie
 • absinttia
 • Peychauds
 • sitruunaa
 • tonic-vettä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

APPLES IN THE AFTERNOON

”Joka kuukausi menussamme on jokin aperitivotyylinen juoma: jotain, mikä on topattu cavalla tai muulla kuohuvalla, eikä ole alkoholipitoi­suudeltaan kovin korkea. Saatamme käyttää näissä sherryä tai vermutteja. Tämä oli yksi suosikeistani, koska se oli yhteistuotanto kokkimme Nash Millsin kanssa. Hän rakastaa kaiken mahdollisen pikkelöintiä.”

 • calvadosta
 • balsamicoa
 • pikkelöityjä mansikoita
 • cavaa 
 • rosmariinia

Two Schmucks

Carrer de Joaquín Costa, 52, Barcelona, Espanja

 • Perustettu vuonna 2017.
 • Auki ma–su 10.30–02.30.
 • Top 4 -sijoitus Spirited Awardsissa vuonna 2018 Best New International Cocktail Bar -sarjassa.
 • Moe Aljaffin ja AJ Whiten pyörittämä baari sai alkunsa kiertävästä pop up -baarista. Pysyvän baarin kalustus rakennettiin 2 000 euron budjetilla.
 • Toimii päivisin kahvilana ja iltaisin cocktailbaarina.