Tulevaisuutta rakennetaan nyt – sinua tarvitaan

Kukaan ei voi palata menneeseen ja tehdä uutta alkua, sanotaan. Mutta kuka tahansa voi aloittaa tänään, hypätä tulevaisuuteen ja muovata siitä mieleistään.

Käsityöammatin tekeminen saati sen oppiminen tuntuu kieltämättä vaikealta rajoitusten kahlitsemassa yhteiskunnassa. Silti, jotain voi tehdä ja tehdäänkin. Alan koulutuksen tulevaisuus näyttää yllättävänkin hyvältä. Opetusneuvos Tuula Sumkin kehottaa haastattelussaan ammattilaisia kertomaan näkemyksiään alan tulevaisuutta pohtiville tahoille.

Ei siis niin pahaa, ettei hyvääkin. Kriisi on saanut näkemään asioita toisin. Se, mitä aiemmin pidettiin mahdottomana, onnistuu jopa paremmin kuin ennen. Hämeenlinnan ammattiopisto Tavastian lehtori Juha Haavisto toteaa hyödyntävänsä etäopetusta muun muassa tuotetietouden opettamisessa, vaikka nykyisistä rajoituksista luovuttaisiin. Vähentynyt asiakasmäärä ravintoloissa on puolestaan mahdollistanut pehmeän alun alaa vasta opiskeleville tai sen juuri aloittaneille. Keltanokkia ei heitetä enää käytännön opettelussa kylmiltään syvään päätyyn, vaan kokeneilla kollegoilla on enemmän aikaa työtehtävien opastamisessa.

Kotona tai töissä ruutua tuijotellessa ei siis parane vaipua apatiaan. Nyt on oikea hetki heittäytyä virtuaalisesti tarjolla oleviin mahdollisuuksiin – jakaa omaa osaamistaan ja näkemyksiään, vaikuttaa. Luoda ammatillisia hybridiverkostoja, osallistua alan koulutuksen kehittämiseen ja antaa vertaistukea sitä kaipaaville kollegoille. Miksei jopa aktivoida omia verkostojaan ja ryhtyä kuntavaaliehdokkaaksi. Tärkeintä on varmistaa alan toimintaedellytysten säilyminen ja olla aktiivinen. Joka saralla.

 

Heli Koivuniemi

vastaava päätoimittaja

Julkaistu Shakerissa 1/21.

Sulje mainos Tilaa Shaker