Yksi alan tunnetuimpia messuja ja ehdoton baaritrendien suunnannäyttäjä on BCB eli Bar Convent Berlin, jossa pääsin käväisemään tänä vuonna. Messuilla ginit olivat edelleen voimissaan ja niitä löytyikin lähemmäs 150 erilaista. Voimme siis edelleen povata ginitrendin jatkumista Suomessakin.

Cocktailien raaka-aineista mielenkiintoisen paluun ovat tehneet erilaiset cordialit, joista tietyillä valmistajilla oli jopa omat sarjansa. Värittömien cordialien käyttö on selkeästi nousussa, niillähän saadaan hyvinkin erilaisia aromeja juomiin ilman että ne tuovat cocktailiin väriä.

Alkoholittomat juomat eivät olleet messuilla niin läsnä kuin olin odottanut.”

Alkoholittomista juomista kombucha on valloittanut myös baarimaailman ja se antaakin juomalle hyvin ainutlaatuisen maun. Yllätyksekseni alkoholittomat juomat eivät olleet messuilla niin läsnä kuin olin odottanut, vaan tuntui että kysyntää tässä kategoriassa on enemmän kuin tarjontaa. Baarimaailman kestävä kehitys oli messuilla myös aiheena, mutta tässä asiassa me suomalaiset olemme kyllä maailmanlaajuisesti edellä. Voimme olla ylpeitä.

Tärkeä osa messuilla käymistä on tietysti toisten ammattilaisten tapaaminen. Verkostoitumista edesauttoi se, että monilla brändeillä oli omat bileensä, jossa ihmisten tapaaminen oli mahdollista. Itse messujen järjestämisestä voi kuka tahansa ottaa mallia. Vaikka kävijöitä oli yli 15 000, ruokaa ja juomaa oli helposti saatavilla, ja vessajonoiltakin vältyttiin.

Jos kansainväliset drinkkitrendit kiinnostavat, kannattaa ehdottomasti harkita suuntaavansa ensi vuonna Berliiniin. Itse sain messuilta uutta innostusta ja hyvän katsauksen alan uusimpiin tuuliin.

Greta Grönholm

FBSK:n puheenjohtaja