Töidenjälkeiset ja se pieni lisä

Työpäivän jälkeen yhden pieni vaiva voi olla toisen erittäin suuri ilo. Annetaan after work -kulttuurin juurtua, ja syvälle!

Työpäivän päätteeksi kiiruhdetaan hakemaan lapsia tarhasta, kipsutellaan kepein askelin tanssitunnille tai matkataan tutulla ratikkalinjalla kotisohvalle. Mikäli silmät pysyvät auki ja mieli on vastaanottavainen sosiaaliselle kanssakäymiselle, kokoonnutaan myös ystävien kanssa after workeille.

Aperitiivi- tai after work -aikana olemme juuri ja juuri päässeet eroon työasioista. Ajatus harhailee jossain palaverien ja kotona odottavan pyykkikasan välissä. Siksi olisi ihanaa vain pysähtyä siihen puoleen väliin, nauttia pieni suolainen pala ja koota ajatuksia.

Puolimatkassa ajatukset kasassa

Aina Italiassa vierailtuani herää mieleeni kysymys, miksei sitä voi koto-Suomessakin nauttia aperitiiviä ennen päivällistä? Vaikka monissa ravintoloissa ja baareissa on after work -tarjouksia, ei kysyntä näytä vielä olevan niin kovaäänistä, että aperitiiviaikoihin panostettaisiin. Kulttuurikysymyksiähän nämä ovat.

Monimuotoistuvassa maailmassa oppia on kuitenkin helppo hakea muualta. Samalla kun muut maat ottavat mallia koulutusjärjestelmästämme, me voisimme ottaa opiksi töiden jälkeisistä ja koukata lähikuppilan kautta työpäivän päätteeksi.

Olemme aina olleet hyviä sytyttämään pimenevinä iltoina tuikkukynttilät pöydille, valikoimaan musiikin tunnelman mukaan sekä pitäneet huolta siisteydestä. Miksemme siis viimeistelisi asiakkaan kokemusta tilatun lasillisen kylkeen kuuluvalla pienellä herkulla, keittiön tervehdyksellä?

Kaiken takana on huomiointi

Italiassa tarjoillaan yleisimmin katkerodrinkin, viinilasillisen tai kuohuvan kylkeen suolapähkinöitä, crostineja, oliiveja tai sipsejä. Myös leikkele- ja juustolautasia sekä pieniä salaatteja näyttää jotkut ravintolat tarjoavan.

Suolan ja rasvan liitto leikkaa ihanasti makean katkerojuoman. Päiväuniin verrattavissa oleva tankkaustuokio tuntuu ajatuksen tasolla ihanalta, muttei kuitenkaan istu monen päivärytmiin tai ruokailu- ja juomatottumuksiin.

Suomalaisille tutumpi muoto, kahvittelu, voisi täten sekin saada after work -kelpuutuksen. Kahvi- tai teekupin kyljessä tarjoiltu pieni makea toimittaisi saman, energiatasoja nostattavan tehtävän.

Miksemme siis ottaisi aperitiiviaikaa kevyen vakavasti ja tarjoilisi raskaan työn raatajille pyyteetöntä huomiota ja läsnäoloa pienen suupalan muodossa? Olipa se sitten pieni keksi, suklaakonvehti tai kupillinen suolapähkinöitä, sopii jo lähes puhkikulutettu sanonta tähänkin: ajatus on tärkein.

Arda Yildirim – aitoja kohtaamisia sekä rakkaudella valmistettua ruokaa ja juomaa peräänkuuluttava vapaa ruokatoimittaja ja -kriitikko.