Tisleet kiinnostavat sekä kuluttajia että ammattilaisia

Suomi on viskien maa ja täällä onkin yksi nimenomaan viskeihin keskittynyt yleisötapahtuma, UISGE, joka järjestetään nyt jo kahdeksatta kertaa. Tapahtuman nimi voi olla monelle outo, mutta sen inspiraationa on gaelinkielinen ”elämän vettä” tarkoittava sanapari ”uisge beatha”, josta festivaalin nimi muodostuu.

UISGE-tapahtumassa on maisteltavissa useampi sata erilaista viskiä.  Tarjolla erilaisia viskejä sekä perinteisiltä tuotantoalueilta Skotlannista, Irlannista ja Amerikasta että niin sanotun uuden viskimaailman maista, kuten Japanista, Taiwanista, Ruotsista ja Suomesta. Maahantuojat ja tislaamot panostavat tapahtumaan, tänä vuonna usea uutuustuote pääsee ensimaisteluun nimenomaan näillä festivaaleilla. Jos uutuudet tislemaailmasta kiinnostavat, tapahtumassa kannattaa käydä ja tiskeillä uutuuksia kysellä. 

Tänä vuonna tapahtumassa on myös erikoistuotteita, joita ei ole mahdollista maistaa muualla. On ilahduttavaa, miten tislaamot ja maahantuojat ovat panostaneet siihen, että erikoistuotefestivaaleilla valikoima on eri kuin perusvalikoima, koska tapahtumiin kuluttajat ja ammattilaiset tulevat maistelemaan nimenomaan uusia ja erikoisia tuotteita eri kategorioissa. Nykyään tapahtumissa  ei niinkään haluta juoda suuria määriä vaan nautiskella erikoisia makuja ja kuulla tarinoita juomista.

Vaikka UISGE-tapahtuma on nimetty löyhästi viskin mukaan, on festivaaleilla myös kymmenittäin rommeja, vodkia ja ginejä. Kuluttajan käyttäytymisessä onkin huomattu, että monia kiinnostavat tisleet laajemmalti, ja näin moni tislaamo on varustautunut useimmalla tuotetyypillä. Tuotekehityksessä rikotaan hauskasti rajoja kypsyttämällä erilaisia tisleitä toisten tisleiden tynnyreissä, kuten vaikka akvaviittitynnyrissä giniä tai vaikka oluttynnyrissä viskejä.

Tislettä voidaan myös maustaa lajilleen epätyypillisellä tavalla. Maailmalla harvinaisempia rukiisia mallasviskejä löytyy tapahtumassa maisteltavaksi ja onpa UISGEssa suomalaista savuviskiäkin, kuten myös tammikypsytettyjä ginejä sekä maustettuja vodkia. Tisleiden oikea nauttimistapa korostuu tapahtumassa ja kannattaakin kysellä tislaamojen henkilökunnalta, miten tisleitä kannattaa sekoittaa juuri oikean vesimäärän kanssa, jotta kaikki aromit avautuvat. On mielenkiintoista huomata, miten eri lailla sama tisle maistuu paljaaltaan ja toisaalta pienen vesimäärän kera.

Ne, jotka eivät pidä alkoholiprosentiltaan liian voimakkaista mauista, voivat tilata paikan päällä erilaisia cocktaileja, joten mietojenkin makujen ystävät on huomioitu.

Tarinat ovat iso osa tämäntyyppisten festivaalien tarjontaa ja UISGEssakin kannattaa kysellä tislaamojen edustajilta ja maahantuojilta juomiin liittyviä hauskoja yksityiskohtia. Näin oppii, mikä on esimerkiksi irlantilaisen kirjailijan James Joycen lempiviski tai että minkä suomalaisen tislaamon rommi on guyanalaista alkuperää. Ihmisten kohtaaminen on tapahtuman suola täälläkin, ja rohkeasti kyselemällä sekä keskustelemalla saa omalle festivaalikäynnilleen eniten lisäarvoa.

UISGE-festivaali järjestetään 9.–10. helmikuuta Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla. Yleisölle festivaali on avoinna klo 15–23.

UISGE 2018 – PALKITUT TUOTTEET 

Skotlantilaiset single malt -viskit, Lowlandin alue

  1. Auchentoshan 12 yo (Edrington Finland Oy)
  2. Glenkinchie 12 yo (Oy Hartwa-Trade Ab)
  3. Ailsa Bay (Beverage Partners Finland Oy)

 Skotlantilaiset single malt -viskit, Highlandin alue

  1. Edradour “Straight From The Cask” Vintage 2006 10 yo, Sherry Butt #381 (Vinoble Oy)
  2. Aberlour 18 yo (Pernod Ricard Finland Oy)
  3. The Dalmore 15 yo (Interbrands Wines & Spirits Oy)

 Skotlantilaiset single malt -viskit, Islayn saari

  1. Caol Ila 12 yo (Oy Hartwa-Trade Ab)
  2. Bunnahabhain 12 yo (Altia Oyj / Oy Wennerco Ab)
  3. Octomore 10 yo, 2nd Edition (Beverage Partners Finland Oy)

Skotlantilaiset single malt -viskit, Saaret (Islayta lukuun ottamatta) ja Campbeltown

  1. Talisker 18 yo (Oy Hartwa-Trade Ab)
  2. Talisker 10 yo (Oy Hartwa-Trade Ab)
  3. Isle of Arran “The Amarone Cask Finish” (Craft & Cask Finland Oy)

Skotlantilaiset jyvä- ja sekoiteviskit sekä eri mallasviskien sekoitteet

  1. Royal Salute 21 yo (Pernod Ricard Finland Oy)
  2. Invergordon Vintage 1972 43 yo, pullottaja Hart Brothers (Dram Dealers Oy)
  3. Islay Mist 12 yo (Beverage Partners Finland Oy)

Irlantilaiset viskit

  1. Midleton Vintage 1997, Single Cask #52912, pullotettu 2015 Irlantilaisen Whiskeyn Ystävät ry:lle (Pernod Ricard Finland Oy)
  2. Tullamore Dew “Phoenix” (Beverage Partners Finland Oy)
  3. Redbreast Cask Strength 12 yo, batch #1/13 (Pernod Ricard Finland Oy)

Amerikkalaiset viskit

  1. Four Roses “Small Batch” (Pernod Ricard Finland Oy)
  2. Bulleit Kentucky Straight Bourbon (Oy Hartwa-Trade Ab)
  3. Four Roses “Single Barrel” (Pernod Ricard Finland Oy)

Pohjoismaiset viskit

  1. Teerenpeli Distiller’s Choice “Kaski” (Teerenpeli Panimo & Tislaamo Oy)
  2. Teerenpeli Distiller’s Choice “Portti” (Teerenpeli Panimo & Tislaamo Oy)
  3. Spirit of Hven ”Seven Stars #4 Megrez” (Vinoble Oy)

“Uisge 2018 Overall” – Festivaalin parhaat viskit

  1. Edradour “Straight From The Cask” Vintage 2006 10 yo, Sherry Butt #381 (Vinoble Oy)
  2. Caol Ila 12 yo (Oy Hartwa-Trade Ab)
  3. Midleton Vintage 1997, Single Cask #52912, pullotettu 2015 Irlantilaisen Whiskeyn Ystävät ry:lle (Pernod Ricard Finland Oy)

Rommit

  1. Routa Premium Guyana Rum Vintage 1988 (Tornio Distillery / Tornion Panimo Oy)
  2. Kill Devil Panama Rum Vintage 2006 11 yo, pullottaja Hunter Laing (Dram Dealers Oy)
  3. Neisson Reserve Rhum Martinique (Vinoble Oy)

Suomalaiset kypsyttämättömät viljatisleet

  1. Teerenpeli Savutisle, batch #1/2018 (Teerenpeli Panimo & Tislaamo Oy)
  2. Teerenpeli New Make Spirit (Teerenpeli Panimo & Tislaamo Oy)
  3. Helsinki White Dog / Smoky Malt (Helsinki Distilling Company / Helsingin tislaamo Oy)

Suomalaiset ginit

  1. Helsinki Sailor’s Gin (Helsinki Distilling Company / Helsingin tislaamo Oy)
  2. Helsinki Dry Gin / Barrel Aged (Helsinki Distilling Company / Helsingin tislaamo Oy)
  3. Pyygin (Teerenpeli Panimo & Tislaamo Oy)

Anikó Lehtinen on vapaa olutkirjailija ja juoma-asiantuntija, joka kirjoittaa ruokajuttuja ja väitöskirjaa. Anikó luennoi oluesta, rakastaa ravintoloita ja hyvää kahvia sekä yrittää ehtiä oluentekoon vapaa-aikanaan.