Ihmiset janoavat matkoiltaan yhä enemmän elämyksiä, lisäksi juomamatkatkat ovat alkaneet kiinnostaa. Lähituotetut ja käsityönä tehdyt juomat ovat yhä arvostetumpia, ja myös tutustumisretket tislaamoihin koetaan mielenkiintoisina. Tämä näkyy tislaamomatkailutrendissäkin, joka vahvistuu entisestään tämän vuoden aikana.  

Lonely Planetin mukaan matkailun tämän hetken trendeihin lukeutuvat myös alueelliset mikrotislaamot, joissa käytetään paikallisia raaka-aineita. Suomessa tislaamomatkailua tarjoavat Kyrö Distillery Company, Helsinki Distilling Company, Ägräs Distillery Fiskarsissa, Joensuun lähettyvillä sijaitseva Valamo Distillery ja Teerenpeli Lahdessa.  

Tislaamoravintoloiden parhaimmistoa  

Kyrö Distillery Companyn tislaamoravintola Kyrönmaan Matkailun Edistämiskeskus voitti kultaa Lontoossa järjestetyssä The Spirit Business -kilpailun Tislaamon tarjoamat palvelut -kategoriassa. Sekä tislaamo että tislaamon ravintola toimivat vanhassa Isonkyrön meijerissä, jossa aikoinaan keksittiin myös Oltermanni-juusto. Kyrönmaan Matkailun Edistämiskeskus on tislaamoravintolan lisäksi myös elämyskeskus sekä visitor center. Se tarjoaa asiakkailleen elämyksiä tislaamokierroksen, tastingin, cocktailien ja paikallisista raaka-aineista valmistetun illallisen merkeissä.

– Olemme alusta alkaen halunneet luoda elämyksiä visitor centerissä sekä rikastuttaa näin ollen niin kyröläistä kuin suomalaistakin kulttuuria omalta osaltamme. Kyrö Distilleryn ja ravintolan toiminta on vahvasti sidottuna paikalliseen historiaan ja tarinoihin, jotka heräävät eloon tislaamovierailuilla, kertoo ravintolan toimitusjohtaja Miko Heinilä.

Koko tislaamoelämyskategorian voitti englantilainen Bombay-tislaamon vierailijakeskus yrttiviherhuoneineen.  

Suomalainen festarieksotiikalle tunnustusta  

Myös tislaamon pihalla järjestettävä NapueFest nappasi kultamitalin asiakaskokemuksesta. Kyseessä on uniikki musiikin, erilaisen taiteen ja kulttuurin, hauskan yhdessäolon sekä uusien, että laadukkaiden makuelämyksien kokemisen festari.  

Kyrönmaan Matkailun Edistämiskeskuksen järjestämä NapueFest herättää kaikki aistit hifistelemään ja kokemaan elämyksiä laadukkaiden juomien, maukkaiden ruokien sekä tunnelmaa luovan musiikin muodossa. Napuefest järjestettiin viime kesänä ensimmäistä kertaa ja se keräsi 1 100 osallistujaa.