Andreas Cederström (vas.), Mari Seppälä ja Jarno Kallio.
Andreas Cederström (vas.), Mari Seppälä ja Jarno Kallio.

Tiedon jano vie eteenpäin

PRO2018-finalisti Andreas Cederström on työskennellyt Helsingin lisäksi Kööpenhaminassa. Oppia hän hakee matkoilta ja alan kirjallisuudesta.

Helsinkiläinen Liberty or Death on noussut suomalaisten cocktailin ystävien ja turistien suosioon. Etenkin amerikkalaisturisteja miellyttää speakeasy-henkinen baari.

– Meillä käy turisteja päivittäin, mikä tuo mukavasti lisää asiakkaita varsinkin arkisin. Jenkit tilaavat usein Manhattanin tai Remember the Mainen tyylisen juoman, Andreas Cederström kertoo.

Cederström blokkasi 18-vuotiaana Ravintola Olon terassilla viikonloput. Hän tarjoili myös ravintolan puolella, mutta viinit ja cocktailit kiinnostivat häntä enemmän. Ravintolatöihin tuli pieni tauko merkonomiopintojen ja armeijan aikana. Sitten Cederström meni tuuraamaan LeBonk-yökerhoon.

Vihervaaran Jere soitteli, ja otin vuoron sen kummempia miettimättä. Oluen ja vodkasoodan myyminen tuntui luontevalta. Kyselin asiakkailta, jos en tiennyt mitä heidän haluamaansa juomaan tulee. Ilta oli kiireinen, mutta ilmeisesti kaikki meni hyvin, sillä ravintolapäällikkö pyysi töihin heti seuraavana päivänä.

Kirjoista saa tietoa omaa työtä varten ja puheenaiheita.”

Kesän jälkeen cocktailbaarit alkoivat houkutella entistä enemmän Cederströmiä. Paikka Liberty or Deathissa avautui 2014. Kaikki ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan. Hänen ensimmäisenä työpäivänään sattunut vesivahinko piti baarin ovet suljettuna kolmisen kuukautta.

– Silloin tuntui, että maailma musertuu. Olin kuitenkin tuon ajan töissä Books & Antiquesissa ja Groteskissa. Se oli hyvä homma, sillä useammassa paikassa pystyi kokeilemaan erilaisia juttuja ja oli mahdollisuus oppia cocktailien lisäksi myös itsestä.

Uuden oppiminen oli yksi kimmokkeista, joka sai Cederströmin pakkaamaan laukkunsa ja muuttamaan Kööpenhaminaan muutama vuosi sitten. Häntä pyydettiin Oak Roomiin töihin guest shiftin jälkeen.

– Se oli yksi siirto, jonka aikana oli mietittävä, mistä kaikesta olen valmis luopumaan urani takia. En kuitenkaan kadu päätöstäni, vaikkei keikka ollutkaan lopulta sellainen kuin oletin. Aina oppii kuitenkin, mikä itseä kiinnostaa ja mihin suuntaan kannattaa lähteä. Sekin on tärkeää ymmärtää, että pitää tehdä jotain, jos itsestä ei tunnu hyvältä.

Kööpenhaminassa vietetyt viisi kuukautta kerryttivät Cederströmin tieto-taitoa. Kaupunki on hänen mukaansa hyvä vaihtoehto, jos haluaa lähteä ulkomaille töihin. Kööpenhaminassa on paljon kiinnostavia ja rentoja naapurustococktailbaareja.

– Jos elämäntilanne vain sallii, niin suosittelen lähtemään ulkomaille töihin edes vähäksi aikaa. Eikä aina tarvitse lähteä niin kauas. Tanska on hyvä valinta, vaikka se on yksi Skandinavian maista, meno on paljon eurooppalaisempaa jo pelkästään erilaisen alkoholilainsäädännön ansiosta.

Työnsä ohella Cederström tutustui myös kaupungin muihin baareihin.

– Oli kiinnostavaa käydä tutustumassa erilaisiin baareihin, keskustella baarimestareiden kanssa ja nähdä, miten muualla tehdään asiat. Viime vuosina ammattinäkökulma on ollut osa omia ja brändien kutsumia reissuja.Tietoa Cederström hankkii myös lukemalla alan kirjallisuutta. Erilaiset historiaa käsittelevät kirjat ovat lähellä hänen sydäntään. Tällä hetkellä hän perehtyy rommeihin ja kolmen raaka-aineen cocktaileihin.

– Kirjoista saa tietoa omaa työtä varten ja puheenaiheita, kun keskustelee asiakkaiden kanssa. Moni asia­kas on kiinnostunut alkoholeista ja puhuu mielellään vaikkapa rommeista. Aina keskustelut eivät liity alkoholiin, ja siksi päivän lehtiä on hyvä lukea, jotta tietää mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu.

Cederströmin työpaikkoja yhdistää suomalaisen cocktailkulttuurin nostaminen, sen puolesta puhuminen ja asiakkaiden opastaminen laadukkaiden raaka-aineiden ja huolella valmistettujen cocktailien maailmaan.

– Toivon, että voin tulevaisuudessa jatkaa maahantuontipuolella ja inspiroida uusia, alalla aloittavia baarimestareita.

Andreas Cederström

  • Työpaikka: Liberty or Death, Helsinki
  • Aloittanut alalla: 2013
  • Aiempia työpaikkoja: Un Cerdo Ciego, Grotesk, 100dogs,     Books & Antiques, Publik ja Oak Room
  • Harrastukset: perhokalastus ja uinti
  • Muuta: voitti Bols Around The World -kilpailun vuonna 2015.

 

Sazerac

30 ml konjakkia (H by Hine)
30 ml ruisviskiä (Bulleit Rye)
7 dash Peychauds bitter        
absinttispray

Hämmennys, pieni rocks-lasi ilman jäitä, sitruunankuori.

 

Last Word

20 ml giniä
20 ml Green Chartreuse
20 ml Luxardo Maraschino

Ravistus, cocktaillasi, ei koristetta.

 

Remember The Maine

40 ml ruisviskiä (Bulleit Rye)
20 ml punaista makeaa vermuttia (Antica Formula)
10 ml Cheery Heering
1 dash Angostura bitter

Hämmennys, cocktaillasi, maraschinokirsikka.