Terassin varustus kuntoon

Kesän onnistumiseen voi vaikuttaa erilaisilla ratkaisuilla. Kun terassin suojaus auringolta ja tuulelta on kunnossa ja tuotteiden tarjoilua helpotettu räätälöidyn myyntitiskin avulla, on henkilökunnan helpompi huolehtia asiakkaista. Myös kalustehankinnoissa ja käsihygieniassa kannattaa käyttää harkintaa.

Suomen vaihteleva kesäsää asettaa aina haasteita terassikaudelle. Suojaa pitäisi luoda niin auringolta, tuulelta kuin sateelta. Koko Suomen alueelle tuotteita toimittava Tampereen Markiisi oy eli Tamar on erikoistunut niin auringolta suojaaviin markiiseihin, pergoloihin kuin varjoihin, mutta myös tuulensuojiin ja lämmittimiin. Tamarin Matti Salmisen mukaan viime vuosina erityisesti kahteen suuntaan aukeavat markiisit ovat olleet ravintoloihin kysyttyjä.

– Kahteen suuntaan aukeavat markiisit voidaan asentaa terassille joko kiinteästi tai niin, että käytetään siirrettäviä runkoja, joiden ansiosta markiisit voidaan pystyttää keväällä ja purkaa pois syksyllä.

Aurinkosuojatuotteet eivät vaikuta ainoastaan terassien viihtyisyyteen, vaan myös ravintolan sisätilaan. Oikein suunnitellut markiisit ja varjot alentavat sisälämpötilaa jopa kymmenen astetta, mikä parantaa myös sisätilojen käytettävyyttä. Myös henkilökunta voi paremmin ja työskentelee tehokkaammin viileämmissä tiloissa. Syksyllä kelien viiletessä terassikauden pidentämiseen pyrkiminen on toisaalta saanut aikaan sen, että erilaisten pergoloiden kysyntä on ollut kasvussa. Lämmittimillä, valoilla ja sivuseinillä voidaan lisätä pergoloiden sekä markiisien ja aurinkovarjojen käyttöaikaa.

– Osa malleista kestää myös talvikäytössä.

Terassin käytettävyyden lisäksi aurinkosuojatuotteet vaikuttavat ravintolan ilmeeseen. Markiisi on oiva mainospaikka, jossa yrityksen logo ja nimi herättävät asiakkaiden huomion vuodenajasta riippumatta. Mainostilaa voidaan hyödyntää myös yhteistyökumppaneiden tuotteille – muista kuitenkin huomioida alkoholilainsäädännön vaatimukset. Salmisen mukaan laadukkaat aurinkosuojaratkaisut vaikuttavat yrityksen tulokseen.

– Ennen kaikkea ne lisäävät myyntiä, ja usein investointi kunnolliseen terassiin maksaakin itsensä nopeasti takaisin. Asiakkaat valitsevat mielellään sellaisen terassin, jossa tarjoilusta voi nauttia auringolta, sateelta ja tuulelta suojassa.

Salminen kehottaa olemaan terassin tarpeiden kanssa ajoissa liikenteessä ja käyttämään suunnittelussa apuna ammattilaisia. Myös alueit­tain vaihtelevat lupakäytännöt tulee huomioida. Lupien hakemisesta vastaa ravintola.

Auringolta suojaan leasingrahoituksella

Tamarin aurinkosuojatuotteet on mahdollista saada käyttöön myös leasingrahoituksella.

– Idea on, että rahaa ei tarvitse sitoa terassin varusteisiin kerralla.

Ratkaisu on yritykselle taloudellisesti järkevä, koska varat eivät sitoudu omistamiseen vaan pääoma voidaan kohdistaa tuottavampaan käyttöön. Leasingvuokra ja sen arvonlisävero ovat kokonaan vähennyskelpoisia verotuksessa. Lisäksi investoinnin kustannukset jakaantuvat koko tuotteen käyttöajalle. Esimerkiksi Tamarin yhteistyökumppanilla Danske Finance oy:llä vuokrat voidaan porrastaa kausivaihteluiden mukaan, jolloin kesäkauden aurinkosuojatuotteiden kustannukset voidaan kohdistaa nimenomaan kesälle.

Leasingrahoituksen sopimuskausi määrittyy tuotteen taloudellisen käyttöiän mukaan ja on yleensä kahdesta viiteen vuoteen. Tuotteita voidaan vuokrakauden jälkeen tarvit­taessa päivittää, tai vuokrakautta voidaan jatkaa vuosi kerrallaan. Tämän ansiosta kaluston uusiminen onnistuu joustavasti.

Kontista syntyy kierrätetty myyntipiste

Terassilla pitää pystyä tietysti myös tarjoilemaan tuotteita, ja siihen tarpeeseen Kimmo Onttonen on kehittänyt käytöstä poistuneista merikonteista valmistettavan baarikontin.

– Konteilla on tietty käyttöikä, ja tämä on hyvä tapa hyödyntää niitä sen jälkeen, kun ne eivät enää sovellu alkuperäiseen käyttötarkoitukseen.

Ajatus baarikontista on kypsynyt Onttosen mielessä muutaman vuoden. Kun Helsingin Kalasataman kahvilaterassi Uumajan omaan käyttöön rakennettu baarikontti osoittautui toimivaksi, päätti Onttonen jatkaa merikonttien työstöä myös muille. Onttosen Konttibois toimittaa baarikontteja tarvittaessa koko Suomeen.

Onttosen mukaan kontti on hyvä valinta terassin myyntipisteeksi, koska se on kestävä, tilava ja soveltuu moneen käyttöön.

– Näitä voi muokata mahdollisuuksien mukaan juuri omiin tarpeisiin sopiviksi. Tässä on myös ”vihreä” ajatus eli kierrätys.

Kontteja voidaan käyttää niin anniskelussa kuin ruuan valmistuksessa, riippuen siitä millaisen varustelun konttiin tilaa. Konteissa voidaan hyödyntää asiakkaalta jo löytyviä laitteistoja tai ne voidaan varustella Konttiboisin toimesta Restaonen koneilla. Kontit myös sähköistetään ja eristetään.

– Eristys ei ole niinkään kylmää vastaan vaan kesällä metallinen kontti lämpenee helposti.

Kontteja on myös mahdollista vuokrata kesäsesongiksi. Tällöin käyttöön saadaan perusmallinen kontti, joka on varustettu isolla myyntiluukulla ja baaritiskillä. Onttosen mukaan kontteja voi sijoittaa periaatteessa minne tahansa, kunhan lupa-asiat ovat kunnossa. Luvat kannattaa tarkistaa kaupungilta ennen kontin hankintaa. Euroopassa kontit ovat olleet suosittuja ja trendikkäitä jo vuosia, mutta Suomessa ollaan vasta heräämässä tähän mahdollisuuteen.

– Näkisin että urbaani kontti olisi tyylikkäämpi ratkaisu esimerkiksi toreilla kuin nuo vanhat oranssiset teltat.

Kalusteet kuntoon

Terassille hankittavissa kalusteissa kannattaa ottaa huomioon säänkestävyys sekä varastoitavuus. Kokoon taittuvat kalusteet helpottavat terassin purkua niin ravintolan sulkeuduttua kuin kesäkauden loputtua. Kalusteiden käyttöikää voidaan pidentää säännöllisellä huollolla. Erilaiset materiaalit vaativat erilaisia toimenpiteitä, joten jo kalustehankintoja tehdessä kannattaa huomioida niiden vaatima huoltotyö ja sen mahdolliset kustannukset. Kun huolto toteutetaan syksyllä terassikauden päätteeksi, on kesäsesongin avaus kivuttomampi talven jälkeen.

Myös sisälle tehtäviä kalusteinvestointeja kannattaa miettiä terassin näkökulmasta. Tyypillisesti kesällä päiväsaikaan asiakkaat istuvat mieluummin ulkona, jolloin ravintolan sisätila on vähemmällä käytöllä. Jos osa kalusteista ja somisteista käyvät sekä sisä- että ulkokäyttöön, voidaan niitä hyödyntää joustavasti eri tiloissa eri vuodenaikoina. Tällöin säästytään päänvaivalta esimerkiksi terassikaluston varastoinnin suhteen.

Käsihygieniasta on myös edelleen pidettävä huolta. Asiakkaille käsienpesun mahdollistaminen sekä käsidesin saatavuus on tärkeää huomioida myös ulkotiloissa.

Leasingrahoitus

  • Leasingrahoitus on irtaimen käyttöomaisuuden pitkäaikaista vuokrausta.
  • Rahoituksen kohde toimii vakuutena.
  • Sopimuksen kesto taloudellisen käyttöiän mukaan 2–5 vuotta, voidaan jatkaa jatkovuokrakausina vuosi kerrallaan. 
  • Lainarahoitukseen verrattuna parantaa yrityksen tunnuslukuja: esimerkiksi omavaraisuusaste paranee.
  • Leasingvuokran arvonlisävero on vähennyskelpoinen.
  • Leasingomaisuutta ei kirjata käyttö­omaisuuteen, eikä siitä kirjata poistoja.

Lähde: Danske Finance oy

Julkaistu Shakerissa 2/21.

Tilaa Shaker!

Sulje mainos Tilaa Shaker