Teerenpelin tiedotteessa kerrotaan, että suomalainen tislaamo kutsutaan ensimmäisen kerran kilpailuun mukaan.

– Jo ehdokkuus on valtavan suuri tunnustus. Lopullisesta sijoituksesta riippumatta se nostaa meidät maailman parhaiden viskitekijöiden sarjaan, toteaa Panimo & Tislaamon toimitusjohtaja Samuli Korhonen.

IWSC palkitsi Teerenpelin viskejä huippumaininnoilla jo kesällä. Tiedotteen mukaan Teerenpelin Kulo sai IWSC:n laajalta asiantuntijaraadilta 98 pistettä sadasta. Kulo-viskin lisäksi myös Teerenpelin toinen viski, Savu, sai kesän aikana Lontoossa järjestetyssä kilpailussa kultamitalin kevyesti savuisten viskien sarjoissa. Kultamitalien lisäksi Teerenpeli sai kilpailussa kolme hopeaa ja yhden pronssimitalin.

– Kyllähän tuo mitalisaalis osoittaa, että teemme asioita oikein. Kyse ei ole vain yhdestä onnistumisesta, vaan pitkäjänteisellä työllä syntyneestä ammattitaidosta. Kutsu maailman parhaiden viskintekijöiden kilpailuun taas osoittaa, että se on huomattu ja sitä aidosti arvostetaan, Korhonen sanoo tiedotteessa.

Lahtelaisen viskin nouseminen maailmankartalle on paitsi osa laajempaa viskinvalmistuksen hajaantumista, myös osoitus alan arvomaailman muutoksesta. IWSC:n artikkelin mukaan viskiä tislataan ja kypsytetään tällä hetkellä yli 30:ssä maassa ympäri maailman: Meksiko Citystä Melbourneen ja Kööpenhaminasta Costwoldsiin. 

Lahti on nyt noussut samalle kartalle. Artikkelissa todetaankin, että tämän hetken kiinnostavimmat ja eniten suosiotaan kasvattavat viskit tulevat nykyisin epätodennäköisimmistä paikoista. 

Artikkelin mukaan uuden maailman viskintekijät saavat inspiraationsa paikallisesta kulttuurista, juurista ja ympäristöstä. Samalla viskinvalmistajat keksivät uusia tapoja löytää jännittäviä makuja ja hyödyntää paikallisia raaka-aineita.

 Teerenpeli yhtiöiden yrittäjä ja toimitusjohtaja Anssi Pyysing yhtyy artikkelissa mainittuihin mielipiteisiin. Hänen mukaansa lahtelainen, puhtaudestaan tunnettu pohjavesi ja lähivilja sekä Teerenpelin viskien nimissäkin kuuluva viittaus suomalaisen viljankäsittelyn juuriin antavat suomalaisviskille sekä persoonallista makua että kiinnostavaa eksotiikkaa.

– Suomalaiset raaka-aineet sopivat erinomaisesti viskien valmistukseen. On hienoa, että Pohjolan puhtaat ja vastuullisesti tuotetut maut löydetään nyt myös viskeistä, hän iloitsee.  

 Kansainvälisen kutsukilpailun voittaja palkitaan 18. marraskuuta. Normaalisti finalisteille lähetetään kutsu juhlavaan gaalaan Lontooseen. Tänä poikkeuksellisena vuonna tuloksia jännitetään verkon välityksellä lähetettävässä palkintotilaisuudessa. Lahdessa aiotaan kilistellä kuitenkin jo etuajassa.

– Ehdokkuus on isoin saavutus, jonka Teerenpelin viskitislaamo on koskaan saanut, joten sille on syytä kohottaa lasi viskiä jo tänään, Korhonen ja Pyysing päättävät. 

 Lahdessa on tislattu viskiä vuodesta 2002. Lahtelaisviskit ovat voittaneet useita kansainvälisiä palkintoja vuosien varrella. Kaski-viski sai muun muassa Double Cold -palkinnon New York World Wine & Spirits -kilpailussa vuonna 2018. Samaisena kesänä se sai International Wine & Spirit -kilpailussa hopeaa. Kaski on saanut myös Vuoden Pohjoismaisen Viskin -tittelin vuosina 2013, 2017 ja 2018.