Moninkertaisesti lisääntynyt matkustaminen on aiheuttanut sen, että sekä bakteeri- että virusinfektiot voivat levitä globaalisti hyvin lyhyessä ajassa. Ruoan massatuotanto on tuonut tartuttavat organismit, eläimet ja ihmiset lähemmäksi toisiaan, mikä luo edellytykset lajien välisille infektioille (ns. zoonoottiset sairaudet). Elintarvikkeiden, tavaroiden ja ihmisten maailmanlaajuisesti kytkeytynyt logistiikka lisää patogeenien tarttuvuutta ja on luonut täysin uuden vektorin. Mikrobit voivat levitä yhdestä maasta tai mantereelta toiselle ennätyksellisen nopeasti.

Maailma on muuttunut ja ihmisten liikkuminen on helpompaa kuin koskaan. Esimerkiksi Kiinan uusivuosi tai ”chunyun” on maailman suurin vaellustapahtuma, joka käsittää peräti 2,99 miljardia matkaa (arvio 2020). Näistä 2,43 miljardia matkaa tehdään henkilöautoilla, 440 miljoonaa rautateitse, 79 miljoonaa lentoteitse ja 45 miljoonaa meritse. Epidemiat ovat yhä yleisempiä ja mahdollisuus hengenvaaralliseen tartuntatautiin elämän aikana on edelleen mahdollista, vaikka ihminen ei matkustaisikaan eksoottisiin paikkoihin ja muistaisi pestä kätensä aina ennen syömistä.

Onneksi nykyaika on tuonut myös nykyaikaisia vastauksia epidemioihin: niiden puhkeaminen havaitaan paljon aikaisemmin, taudinaiheuttajat tunnistetaan tehokkaasti, epidemiat eristetään nopeasti, ja toimivia hoitoja kehitetään entistäkin määrätietoisemmin. Nykyaikainen tekniikka, lääketiede ja terveydenhuolto ovat vähentäneet kuoleman todennäköisyyttä merkittävästi. Lisäksi avoin tutkimus on nopeuttanut kollektiivista ymmärrystä asioista, ja parantunut hygienia on vähentänyt sairauksien leviämistä edistäen ihmisrodun selviytymistä alati muuttuvassa maailmassa.

Lähitulevaisuudessa on mahdollista, että syntyy kaikille olemassa oleville hoitomuodoille (kuten antiviraaleille ja antibiooteille) resistentti ja laaja-alaisesti tarttuva pandemia. Siksi tähänkin asiaan varautuminen ei ole ainostaan viisasta, vaan jopa suositeltavaa. Epidemiat ovat yhä yleisempiä. Uusia uhkia voivat mahdollisesti olla antibioottiresistentit bakteerikannat, uudet lajirajat ylittävät taudit, maatiloilla ja markkinoilla esiintyvät tautipesäkkeet ja jopa laboratorioista pakenevat, biologisesti suunnitellut taudinaiheuttajat.

Teemu Arina on ehdolla palkittavaksi Evento Awards puhujasarjassa globaali vaikuttaja. Arina aloitti tammikuussa kirjoittamaan Biohakkerin flunssaopas -kirjaa. Teemu Arina on kansainvälisesti tunnettu digitalisaatioon erikoistunut tietokirjailija ja tulevaisuusteemoihin keskittynyt puhuja. Arinan erikoisalaa ovat oppimisen, työn, johtamisen, asumisen, terveyden ja hyvinvoinnin avainkysymykset, joiden lisäksi hän tutkii ihmisen ja koneen välistä suhdetta sekä sen merkitystä ihmiskunnan tulevaisuuteen.

Lataa Biohakkerin flunssaopas talteen tästä >>