Syksyn satoa: Yes Yes siiderille!

Yes Yes – Saimaa Brewing Co:n siideriperhe uudistui tänä syksynä. Ulkoasu kertoo, että siiderit on tehty nuorille kaupunkilaisnaisille. Joukon yllättäjä on alkoholiton siideri!

Saimaa Brewing Companyn aiempi siiderisarja Crafty on nyt historiaa, mutta yhä liikutaan artesaanihengessä. Uusien tölkkien kuviointi ohjaa ajatukset moderniin pohjoismaiseen pienpanimoskeneen. Ei enää uuvuttavia teknisiä faktoja, tilalla on puhdasta designfiilistelyä.

Juomabisneksessä jos missä trendeillä on väliä. Saimaa painii kokoluokassa, jossa ei pelkällä rosoisella käsityöläisyydellä voiteta, vaan tilanne täytyy ottaa haltuun hyvillä ja hetkeen osuvilla tuotteilla.

Erityisesti trendiin vastaa alkoholiton siideri. Saimaa on kehittänyt prosessiaan niin, että onnistuu itse valmistamaan 0,3-prosenttisen tuotteen.

Koemaistaja piti juomaa mainiona – ”aijaa ja vielä holitonkin”. Yes Yes Apple Dry non-alcoholic on kunnianhimoisesti kuiva ja suodattamaton, aivan kuin oikeat siiderit. Todellinen yllättäjä, josta ei omenaisuutta puutu, ja pärjää runsaan makunsa ansiosta sokkomaistelussa miedoille siidereille.

Klassikko uhkuu omenaa

Klassiseen siiderinjanoon vastaa Yes Yes Apple Dry, johon on haettu lisää omenaisuutta. Omena tulee edelleen Puolasta, missä se on tilalle jäljitettävissä. Huom, käsin poimittua omenaa!

Resepti on uusi. Maun salaisuus on siiderin käymiseen käytetyn omenamehun ja tuorepuristetun omenamehun yhdistelmä. Viimeistely tuorepuristetulla mehulla paitsi tuo raikkautta, takaa käsityömäisen samean ulkoasun.

Omenalajikkeiden valinta on onnistunut hyvin: joitakin siidereitä vaivaavaa karkkimaisuutta ei tässä ole, vaan kunnon omena vie ajatukset jopa ruokapöydän suuntaan.

Toimitusjohtaja Jussi Laukkanen paljastaa, että Crafty poistuu markkinoilta merkittävänä tekijänä. Se oli yhä kasvussa ja merkittävä osa kokonaisvolyymiä. Siideriperhe haluttiin kuitenkin uudistaa osana isompaa brändiuudistusta.

– Ydinkohderyhmää ovat nuoret kaupunkilaisnaiset, jotka ovat hyvin tiedostavia kuluttajia. Tärkeää on alkuperä, valmistaja ja läpinäkyvyys. Macwell Creativen toteuttama visuaalinen ilme korostaa sitä, että tämä on naisille tehty siideri, Laukkanen kertoo.

Yksi vielä! Ja toinen!

Yes Yes -siideriperheen täydentävät työnimellä Northborn kulkevat maustetut siiderit, jotka kosiskelevat perinteisen pohjoismaisen siiderin ystäviä. Ensimmäinen Pohjolan makuja esittelevän sarjan siideri on maustettu mesimarjalla.

Mesimarjasiideri pääsi yllättämään: maku on miellyttävän marjainen ja raikas. Kun kaksi tavoitellun kohderyhmän iän reilusti ylittänyttä leidiä maisteli siideriä ensi kertaa, se sai heti pari ystävää. Laukkanen lupaakin jatkoa maustetuille siidereille.

Crafty-sarjasta periytyy Yes Yes Apple Rosé. Se teki näistä juomista heikoimman vaikutelman. Ehkä mieltäni painoi raskas tieto, että upea väri on oikeasti peräisin mustaporkkanasta, ehkä melko makea suutuntuma ja tietty karamellimaisuus rassasivat, mutta rosésiiderin ansiot eivät avautuneet.

Siideri jäi lonkeron jalkoihin

Siideri on muun muassa USA:n pienpanimoskenessä edelleen voittaja, mutta Suomessa se jäi alkoholilain uudistuksen myötä long drink -juomien jalkoihin. Samaa todistaa myös Olvin Olli Heikkilä, keväisen CID-siiderin lanseerauksen isä.

Jussi Laukkanen huomauttaa, että siiderimarkkina kaipaa uusia tuotteita, ja pitää Olvin avausta todella tervetulleena. Enää jännittää, millainen on CIDin seuraava versio!

Holittomalle siiderille Laukkanen asettaa suuria odotuksia. Panimo vastaa myös holittomien oluiden kysyntään tuomalla syksyllä oman versionsa kategoriaan, jonka myynti on huimassa kasvussa.

Aidon siiderin juhlat Fiskarsissa

Tänä viikonloppuna, 6. –7. lokakuuta, juhlitaan Slow Food -festivaaleja Fiskarsissa. Kuura Cider on keskellä festarialuetta, joten Petri Halmetoja päätti kutsua kollegansa mukaan juhliin ja syntyi pienet Aidon siiderin festivaalit.

Yleisö pääsee tutustumaan Kuuran tiloissa niin siiderinvalmistukseen kuin kotimaisiin ja eurooppalaisiin aitoihin siidereihin. Kahden päivän aikana on luvassa myös tietoiskuja ja maisteluita. Lauantain hämärtyessä pruuvataan samppanjasiidereitä, varasin itselleni paikan pöydän äärestä!

Kirjoittaja on vapaa olut- ja ruokatoimittaja.