Floral Heritage Highball.

Upeassa virtuaalitapahtumassa esiintyi 50 baarimestaria ympäri maailmaa ja heitä haastettiin useiden uniikkien haasteiden parissa pitkin viikkoa, josta lopulta kruunattiin vuoden 2021 World Class Global Bartender of the Year. Viiden päivän näyttävä tapahtuma tarjosi ihmisille mahdollisuuden sekä katsella kilpailua, että osallistua virtuaalisiin ja interaktiivisiin kokemuksiin. Koko World Class festivaali oli suunniteltu uudelleen sopeutumaan nykymaailman tilanteeseen. Suomi pääsi historiallisesti mukaan viimeiseen haasteeseen asti, jossa kilpaili enää kymmenen maailman parasta baarimestaria. Mika Ammunet - Lily Lee ravintolasta sijoittui lopulta upeasti kuudelle sijalle! Voittajaksi kruunattiin Kanadalainen James Grant.

 

Mika kisasi seuraavien haasteiden parissa pitkin viikkoa:

Johnnie Walker - Hidden City Highballs Challenge

Tavoitteena oli luoda täydellinen Highball tyylinen juoma, joka tuo esille finalistin kotikaupungin maut ja kulttuurin.

Mikan Juoma:

Floral Heritage Highball

40 ml Johnnie Walker Black Label

40 ml Kevätcordial (sisältää nokkosta, voikukkaa, siitepölyä ja sencha-sakura teetä)

100 ml Soodaa

Koristele syötävillä kukilla.

Tee ensin neljä erillistä vahvaa maustettua 1:1-siirappia jokaisesta aineksesta (kuivattu nokkonen, mehiläisen siitepöly, sencha sakura -tee, kuivattu voikukka)

1. Nokkoshaudukesiirappi

30 g kuivattua nokkosta

300 g kylmää vettä

Yhdistä kuivattu nokkonen ja kylmä vesi astiaan. Anna maustua 5 minuuttia ja sitten siivilöi ja hieno siivilöi. Lisää sokeria 1:1 painon mukaan.

2. Mehiläisen siitepölysiirappi

45 g paahdettua mehiläisen siitepölyä (paahda siitepölyä varovasti 1-2 minuuttia, matalalla lämmöllä)

300 g kylmää vettä

Yhdistä paahdettu mehiläisen siitepöly ja kylmä vesi astiaan. Anna maustua 30 minuuttia ja sitten siivilöi ja hieno siivilöi. Lisää sokeria 1:1 painon mukaan.

3. Sencha Sakura teesiirappi

45 g Sencha Sakura Tee (sis. Sencha-teetä, ruusun terälehtiä, sakura-kirsikkaa)

300 g kylmää vettä

Yhdistä tee ja kylmä vesi astiaan. Anna hautua 15 minuuttia ja sitten seula ja sitten siivilöi ja hieno siivilöi. Lisää sokeria 1:1 painon mukaan.

4. Voikukkasiirappi:

30 g kuivattua voikukkaa

300 g kuumaa vettä (90-100celcius)

Yhdistä kuivatut voikukanlehdet ja kuuma vesi astiaan. Anna maustua 15 minuuttia ja sitten siivilöi ja hieno siivilöi. Lisää sokeria 1:1 painon mukaan.

Seuraavaksi mittaa 200 g kutakin neljästä siirapista (suhde 1: 1: 1: 1) saadaksesi 800 grammaa kevätsiirappia. Tehdäksesi siirapista vielä cordialin, lisää lopuksi happoja ja suolaa ja sekoita, kunnes ne ovat liuenneet.

800 g kevätsiirappia

8 g omenahappoa

4 g sitruunahappoa

4 g viinihappoa

2 g suolaa

Practise What You Preach.

Tanqueray No. 10 - Alive with the freshness Challenge

Haasteessa luotiin helposti seurattava masterclass video kuluttajalle Tanqueray No.10 sitruksisen maku profiilin ympärille. Ideana tuoda maailmanluokan cocktailit jokaisen kotiin.

Mikan juoma:

Practice What You Preach

40 ml Tanqueray No.10

15 ml of Punaviini etikka

2 Verigreipinkuorta

2 baarilusikallista laventeli-hunajaa

1 hyppysellinen murskattuja korianterin siemeniä

20 ml valkuainen

40 ml Sooda

Ketel One - Hive Collective Challenge

Haasteessa piti luoda juoma ja konsepti jonka raaka-aineet tukevat kestävää kehitystä ja joka vaikuttaa ihmisiin, yrityksiin tai yhteisöihin.

Ketel One Symbiotic Serve.

Mikan juoma:

Ketel One Symbiotic Serve

50 ml Ketel One Vodka

20 ml Pikkelimehu

Pikkelimehu resepti:

300 g Vesi

200 g Sokeri

25 g Omena-siideri etikka

75 g Valkoinen balsamico

100 g Mansikan karoja

75 g kolhiintuneita/tummentuneita omenankuoria ja siemenkotia

20 g Korianterin varsia

2,5 g maustepippuria

0,5 g murskattua kardemummaa

Vakuumikypsennä kaikki raaka-aineet 45minuuttia 58 asteessa.

Don Julio - Subterranean Serves Challenge

Baarimestareiden tehtävänä oli tuoda esille juomassaan juuria, juureksia ja kaikkea maa nalla kasvavia juureksia.

Root For Each Other.

Mikan juoma:

Root For Each Other

20 ml Don Julio Reposado

20 ml Don Julio Blanco

40 ml Maustettu juuriherahasiirappi

Spiced root whey syrup

Beetroot-coriander root reduction (reduced >75% of the weight, resulting in sticky molasses)

+ Oat milk whey syrup (flavored with coconut flakes, orange peels, cinnamon sticks)

A Tale of Two Malts - Speed round Final Challenge for Top 10 World Class Bartenders

 

– Top 10 baarimestareiden piti luoda vaikuttava menu eri valmistus tekniikoita käyttäen. Menulla piti olla myös selkeä punainen lanka ja tarina, jonka he valmistivat ja esittelivät 5 minuuttia kestävässä pika haasteessa.

Juomat:

Hospitalian Highball

40 ml Talisker 10

30 ml Kauramaitoa

15 ml Sitruunamehua

10 ml Vaahterasiirappia

40 ml Indian tonic vettä

3 kpl Vadelmia (shakeriin)

Koristele vadelmilla

Mittaa kaikki raaka-aineet paitsi tonic shakeriin. Ravista ja tuplasiivilöi jäiden päälle pitkään lasiin. Lisää tonic-vesi ja koristele vadelmilla.

Olivia Martini                      

60 ml Talisker 10

30 ml Noilly Pratt kuivaa vermuttia

5 ml Oliivilientä

Koristele tipalla oliiviöljyä.

Mittaa raaka-aineet hämmennyslasiin ja hämmennä juoma kylmäksi. Siivilöi viilennettyy martinilasiin ja koristele tipalla oliiviöljyä.

Barley Made It

45 ml Singleton Dufftown 12

20 ml Päärynämehua

20 ml Riisisiirappia (laimennettu vedellä 2 osaa siirappia, 1 osa vettä)

15 ml Sitruunamehua

2 kpl Kardemummaa (vihreitä siemeniä)

Koristele sitruunankuorella ja kanelitangolla.

Mittaa kaikki raaka-aineet shakeriin. Ravista ja tuplasiivilöi ison jääpalan päälle lyhyeen lasiin. Koristele sitruunankuorella ja kanelitangolla.

Mai Story

40 ml Singleton Dufftown 12

20 ml Kirsikkasiirappi (maraschino kirsikoiden ylijäämä)

20 ml Limemehua

20 ml Sooda

Koristeeksi mintun tupsu ja appelsiinin kuori.

Mittaa raaka-aineet kylmään pitkään lasiin. Lisää jäämurskaa ja hämmennä hetki. Lisää sooda ja jäämurskaa niin että lasi tulee kukkuralleen täyteen. Koristele mintulla ja appelsiinin kuorella.

Mika Ammunet tunnelmat World Class kilpailun jälkeen suoraan:

6th in the World!

Now that the final results are out I can finally say it's a wrap for this year's World Class !

While you can always look for improvement, I feel like I gave my best under the circumstances at this point in my life. I gave my all, didn't crack under the pressure and were able to finish the challenges pretty much as well as I practiced. What more can one hope for?

Well, I guess you can only hope for a fantastic support team which I certainly had!

First, this would not have been possible without my BA Aatu Adam Ståhlhammar who kept me on track and took care of the practical things in a way that I was able to solely focus on competing! Thanks coach!

Second, the reason my challenge videos and drinks came to life for the judges as they were meant to be is mainly thanks to Antero Semi. This artistic friend of mine is motivated to help fellow bartenders with their visual needs, so that the talent we have in Finland will not be left in the shadow due to trivial things like poor photos or videos. Hope you have some summer holiday finally!

Third, I want to thank my creative partner in crime Jere Vihervaara a.k.a. The Green Danger. Brainstorming ingredients, flavors and techniques with you kept me going and you have given me a lot of support in drinkswise throughout these months. While you are a cocktail superhero, I think your genuine kindness is your super power!

Fourth, I want to wholehearterdly thank the team at Lily Lee - Restaurant & Bar for supporting me on this journey. Thanks for putting up with my crazy schedule and that one time I yelled at the sewer for it being clogged... my beef was with the universe not with you haha!

Finally, I want to thank my lovebuddy Ria. I would not be here without you. Period. The late nights, early morning and the moments of despair, you were there. And you pushed me forward, even though you would have been pleased if I had just skipped the whole thing and done my chores at home. You are my red rock baby!

Thank you team World Class for an awesome and successful first ever virtual edition of the competition. Glad to be part of the global family and meet all you fellow bartenders throughout the upcoming years. You are all most welcome to visit Finland too!

I'm grateful and entitled to have this opportunity and super happy for getting the chance to spread the Mate Hospitality love with you all. This is just the beginning!

https://www.instagram.com/mate.hospitality/

I would like to finish up with the kind words of Lauren Mote:

"Imagine this analogy - you're standing in a football stadium with 30,000 people, and everyone sits down except for you 50. THAT'S THE GLOBAL FINALS. Each year, we work with 30,000 + bartenders across 60 countries, and you're the 50. Can you picture this?"

I was finally 6th last to sit down. That's amazing. Thank you, thank you, thank you!

Tunnelmat muutaman päivän jälkeen, kun fiilikset hieman tasaantuneet:

Mika Ammunet.

Fiiliksiä globaalien jälkeen?

–Huikeat fiilikset kun kolmen kuukauden puurtaminen tuotti lopulta tulosta. Olen ensimmäinen suomalainen joka pääsi Top 10 parhaan joukkoon tässä kilpailussa ja kun lopullinen sijoitus oli kuudes, ei voi olla kuin iloinen tästä saavutuksesta. Nyt kun finaalit on ohi, olo on myös huojentunut sillä World Class todellakin on maailman isoin baarimestarikilpailu ja taso on erittäin kova.

– Maailman suurin baarimestarikilpailu World Class ulottuu yli 50 maahan ja siihen osallistuu yli 30 000 baarimestaria vuosittain.

Minkälainen kokemus World Class oli? Entä haasteet ja toteutus?

– Tämä oli minun ensimmäinen kerta World Class kisoissa ja pienenä yllätyksenä tuli se kuinka paljon työtä ja valmistelua globaalit finaalit vaatii. Kun kisat vielä järjestettiin ensimmäistä kertaa virtuaalisesti, piti nopeasti sopeutua hyvin erilaisesti järjestettyihin haasteisiin verrattuna aiempiin vuosiin, joita olen seurannut livenä esimerkiksi Sydneyssä.

– Globaaleissa finaaleissa vastaan tuli varsinainen haaste maraton. Itsekehitettyjen cocktailreseptien lisäksi tarinat juomien takaa tuotiin eloon inspiraatiovideoiden sekä ”avatar” baarimestareiden avulla. Lontoon studiolle lähetetyistä raaka-aineista nämä alan ammattilaiset tekivät kisaajien juomat tuomareille meidän ohjeidemme avulla. Tämä oli mielestäni nerokas ratkaisu, joka testasi myös kuinka tarkasti osaa kirjoittaa reseptin, jonka kenen tahansa tulisi pystyä ymmärtämään.

– Vaikka minulta löytyy kokemusta Top 50 Best Bars listalla olleesta baarista, tämä kisamuoto laittoi baarimestarin taitoni koetukselle aivan uudella tavalla. Järjestäjät mainitsivat, että tämän vuotinen virtuaalinen konsepti pyrki haastamaan mutta myös inspiroimaan baarimestareita tuomaan taitonsa esille jatkossakin videoiden avulla, esimerkiksi kotoota käsin. Tekniikka- ja opetusvideoiden avulla baarimestarin taitoja voi kehittää, vaikkei matkustelu tai ravintoloissa käynti olisi aina mahdollista.

Mitä jäi käteen?

– Vaikka kilpakumppaneita ei päässyt tapaamaan livenä, puolin ja toisin lähetetyt kannustusviestit muistuttivat kuinka vahva ravintolayhteisö on ympäri maailman. Sain uusia tuttuja niin Pohjoismaista, Aasiasta kuin Pohjois-Amerikastakin. Vaikka odotan innolla että pääsisin reissuun näitä tuttuja tapaamaan, oli kiva kuulla että moni on nyt kiinnostunut Suomeen ja Helsinkiin tulosta.

– Oli suuri kunnia edustaa Suomen baarimestareita näissä kisoissa ja olen otettu tästä valokeilasta joka minuun nyt kohdistuu, mutta taitavia baarimestareita meiltä löytyy pääkaupunkiseudulta ihan Lappiin asti.

– Oli mahtavaa saada erityismaininta ja 4000e palkinto Ketel One haasteen yhteisöllisyysprojektistani. Perustamani Mate Hospitality kanava pyrkii uudistamaan kuinka baareja voisi johtaa tulevaisuudessa ja samalla kehittämään työhyvinvointia sekä tehokkuutta. Muilta aloilta oppimia malleja voi minusta soveltaa myös ravintola-alaan, joten aion käyttää tämän palkintorahan edistääkseni työkulttuuria, jossa keskiössä ovat itseohjautuvuus, ihmisten kohtaaminen kokonaisuuksina sekä merkityksellisyys.

Millä fiiliksellä tulevaan?

– Uskoa omaan tekemiseen on tullut hurjasti viime kuukausina ja alkaa tuntua siltä että olen valmis avaamaan pitkään suunnitteilla olleen oman baarini. Toivon mukaan ensi vuonna Helsinkiin avautuu cocktailbaari, josta saa myös laadukasta ruokaa.

WORLD CLASS on luotu inspiroimaan ihmisiä juomaan paremmin ja luomaan unohtumattomia kokemuksia. Olitpa kotona tai baarissa, World Class kannustaa kuluttajia ajattelemaan juomista samalla tavalla kuin ruuasta. World Class on tukenut, kouluttanut ja innoittanut yli 400 000 baarimistaria 60 maassa jo yli 12 vuoden ajan. World Class on myös suunnannäyttäjä juoma-alalla, josta kuluttajat etsivät tietoa uusimmista juomista, trendeistä, cocktailresepteistä ja alan oivalluksista.