Suomen Paras Olut -kilpailu uudistuu

Tänä vuonna Suomen suurimman olutkilpailun kilpasarjat kasvavat kuudesta kahdeksaan ja tuomaristoon tulee mukaan nimekkäitä kansainvälisiä oluttuomareita.

Järjestyksessään seitsemäs Suomen Paras Olut -kilpailu järjestetään Helsingin Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtuman yhteydessä 26.–27. heinäkuuta. Tulokset julkistetaan Suomen Paras Olut -gaalassa 2. elokuuta. Voittajaolut palkitaan kunniamaininnalla ja diplomilla, minkä lisäksi se pääsee edustamaan Suomea vuoden 2018 European Beer Awards -kilpailuun.

AIEMPINA VUOSINA voiton ovat vieneet Sinebrychoff Porter, Prykmestar Wehnäbock, Imperiaali Stout, Stadin American Lager, Siperia Stout ja Mufloni Pilsner.Toisin sanoen kolme kertaa voitto on mennyt stoutille tai portterille, kahdesti vaalealle lagerille ja kerran vehnäoluelle.

Joko nyt olisi amerikkalaistyylisen alen tai trendikkään hapanoluen vuoro loistaa?

Eri kilpailusarjat, joiden voittajista Suomen Paras Olut 2017 valitaan, ovat: vaalea lager, tumma tai värillinen lager, vaalea tai keskitumma ale, amerikkalaistyylinen vaalea ja keskitumma ale, stout ja portteri, muu tumma ale, vehnäolut sekä marja-, hedelmä- ja hapanoluet.

TUOMARISTO koostuu olutalan ammattilaisista, olutharrastajista sekä tavallisista oluenkuluttajista. Tänä vuonna tuomaristoon on kutsuttu mukaan myös nimekkäitä kansainvälisiä oluttuomareita.

Oluet maistellaan sokkona, ja kussakin sarjassa on vähintään seitsemän tuomaria. Tuomarit tietävät maisteltavan sarjan, mutta eivät esimerkiksi maisteltavien oluiden tuotemerkkejä tai valmistajia.

Alkukilpailussa jokainen olut arvioidaan ja pisteytetään skaalalla 0–100. Kilpailuun ilmoitettujen oluiden suuren määrän takia jokaisen sarjan arviointi tapahtuu useammassa kattauksessa. Kunkin sarjan voittaa, jonka saamien pisteiden painotettu keskiarvo on paras.Jos useammalle tuotteelle tulee tasapisteitä, sijaluku tai palkinto jaetaan niiden kesken.

Finaalissa eri sarjavoittajista valitaan ykkönen eli Suomen Paras Olut. Valinta tehdään keskustelemalla, karsimalla ja lopulta äänestämällä kahden parhaan väliltä. Tässä kohtaa tuomareille ei kerrota edes, mitä sarjaa edessä olevat näytteet edustavat.

Lopullinen äänestys on tavallisesti hyvin tiukka. Esimerkiksi viime vuonna Mufloni Pilsner valittiin voittajaksi äänin 4–3.

Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtuman yleisö pääsee seuraamaan loppukilpailutuomariston työskentelyä Rautatientorilla 27. heinäkuuta.

SUOMEN PARAS OLUT -kilpailun tarkoituksena on parantaa suomalaisten oluiden arvostusta sekä tehdä oluita ja niiden valmistajia tunnetuksi.

Kilpailuun saavat osallistua kaikki Suomessa toimivien kaupallisten panimoiden oluet, jotka ovat säännöllisessä myynnissä. Näin ollen esimerkiksi erilaiset kausituotteet jäävät kilpailun ulkopuolelle.

Kiertolaispanimoiden oluet voivat osallistua kilpailuun ainoastaan varsinaisen olutta valmistavan panimon nimissä.

Kukin panimo saa ilmoittaa kilpailuun enintään kahdeksan olutta siten, että yhteen sarjaan ilmoitettavien oluiden maksimimäärä on kolme.

Kuluttajille kilpailu tarjoaa työkaluja valintojen tekemiseen sekä rohkaisee kokeilemaan uusia makuja ja tuotteita.

Valmistajille menestyminen Suomen Paras Olut -kilpailussa on kunnianosoitus ja laadun tae, joka poikkeuksetta heijastuu positiivisesti paitsi palkitun oluen myös panimon muiden tuotteiden kaupalliseen menestykseen.       

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska