Suomen Paras Olut -gaalan kruunasi sahdin voitto

Suomen Paras Olut palkittiin kahdeksatta kertaa perjantaina 14. syyskuuta. Gaala loi itsensä uudelleen: tänä vuonna juhlittiin laivalla.

Suomen Paras Olut -kilpailun historian sinnikkäin yrittäjä ja kategoriansa parhaan kolmikon kestovieras Lammin Sahti korjasi vihdoin tänä vuonna potin. Oman sarjansa Lammin Sahti on voittanut vuosina 2014 ja 2017. Perinteikäs sahti oli erityisesti kilpailun ulkomaalaisten tuomarivieraiden suosiossa, mutta tuomariston valinta oli yksimielinen.

Lammin Sahdin ”vanhaisäntä”, Suomen pienpanimoskenen suuri mies Pekka Kääriäinen saa siis juhlia luvan kanssa tänä vuonna. Hän on vastikään siirtänyt omien bisnestensä painopistettä Saksaan maahantuontiagentuurin ja Bryggeri Helsinki Berliinin myötä, mutta sahdinteolle yhdessä vaimon Sirpa Kääriäisen kanssa löytyy aina aikaa.

– Lammin Sahti on pysynyt samanmoisena vuodesta 1988. Toki alussa teimme sen padassa ja puukiulussa, Kääriäiset muistelivat.

Asiantuntijaraadin myöntämä palkinto lämmitti konkaria.

– Tämä on hieno hetki! Olen ylpeä palkinnosta. Olen aloittanut sahdinteon 14-vuotiaana, onhan sitä tullut tehtyä. Sehän tiedetään, että ikä vaikuttaa sahdin makuun, Pekka Kääriäinen myhäili.

Viking Gracen menu ja oluet sulosoinnuissa

Suomen Paras Olut on kilpailun luonteelle sopivasti julkistettu jo monena vuonna illallisgaalan yhteydessä. Bryggeri Helsingin ja Rautatientorin festivaaliympäristön sijaan tänä vuonna testattiin laivaympäristöä, kun Viking Line kutsui olutväen risteilylle Grace-alukselleen.

Noin 120 henkeä vastasi kutsuun myöntävästi eli parhaita oluita juhlittiin samantyyppisellä kokoonpanolla kuin aiempinakin vuosina. Liki kaikki palkitut panimot olivat paikalla – vain Cool Head Brew'n palkinnon pokkasi toisen tuusulalaisen panimon Maku Brewingin edustaja Jussi Tamminen.

Oluita maisteltiin luontevasti illallisen lomassa. Viisi ruokalajia ja yhdeksän olutta muodostivat yli kolmituntisen paraatin. Kategorioiden voittajaoluet paritti ruokien kanssa Anikó Lehtinen.

Palkitut oluet edustavat lajinsa parhaimmistoa

Jännitystä pidettiin tänä vuonna yllä illallisen loppuun saakka. Juhlimisen aloitti aperitiivina tarjottu marja-, hedelmä- ja hapanoluiden sarjan voittaja Paljas saari, joka edusti 2010-luvun loppua paitsi happaman tyylinsä, myös syntytapansa puolesta: olut syntyi Bönthöö bönthöö -olutkirjoittaja Teemu Lahtisen ja Kanavan Panimon yhteistyönä.

Sarjan Vaalea tai keskitumma ale voitti Stadin Panimo New England IPA:llaan. NEIPA-kokeilut on StaPalla aloitettu toimitusjohtaja Arto Leinosen mukaan jo 2015, kun alati uusia tyylejä etsivä panimon omistaja Timo Konttinen sai idean siihen. Nyt NEIPA on vakiintunut onnistuneeksi osaksi StaPan valikoimaa.

NEIPA oli kaikessa sitruksisessa mehukkuudessaan oiva pari ostereille.

Klassisia makuja

Vehnäolutsarjan voittajaksi kruunattiin tamperelaisen Plevnan Weizen Bock, johon oli jo ehditty saada asianmukainen etiketti: tieto valinnasta Suomen parhaaksi vehnäolueksi vuosina 2015 ja 2018!

Vahvasti banaaninen Weizen maistui saksalaishenkisen Maultasche-raviolin kanssa.

Välioluena maistui raikas tuulahdus pohjoisesta. Kilpailun kautta aikain laajimmassa sarjassa parhaan vaalean lagerin palkinnon voitti 60 oluen joukosta Tornion Panimo North Arctic Lagerillaan. Leffaolueksi tehdystä oluesta oli tavoitteena saada Suomen paras, joten onnittelut Tornioon, te teitte sen! "Oli pari muuttujaa", totesivat tekijät, ja tarkoittivat ilmeisesti saksalais-amerikkalaisia humalia.

 

 

Lammin Sahti voitti sarjan muu tumma ale. Klassikko nautiskeltiin gaalassa ylikypsän karitsanpotkan, umamisen tatti-emmerin ja paahdettujen juuresten kera. Kiva yhdistelmä, jossa tuhti sahti pääsi vähän totutusta poikkeavaan rooliin liharuoan parina.

Loppuhuipennusta kohti

Makukirjoltaan laaja tummien ja värillisten lagereiden sarja on usein ollut savuoluiden hallitsema, niin tänäkin vuonna. Voiton vei mustanpuhuva Savu Kekri, jonka teki Iso-Kallan Panimo.

Pieni välisorbetti ei oikeastaan juomaparia kaivannut, mutta sen kanssa samaa pirtsakkaa henkeä löytyi sarjan amerikkalaistyylinen vaalea ja keskitumma ale voittajaoluesta. Kun The Lizard NEIPA palkittiin, lavalle nousi illan toinen NEIPA ja samalla illan toinen yhteistyöolut. Kollaboraatiossa olivat mukana kuopiolainen RPS Brewing ja espoolainen Fat Lizard Brewing.

Stout- ja portterisarjan kingi tulee Jyväskylästä. Hiisipanimon Ikiiurso voitti sarjan olemuksellaan, joka tekijöiden mukaan on "ikiaikainen, jykevä, petollinen, sieltä jostain kaukaa". Se oli itsestään selvä valinta suklaafondantin pariksi.

Illan viimeinen olut oli sarjan muut oluet voittaja Maple Bourbon Barley Wine, jonka teki tuusulalainen Cool Head Brew.

Kovatasoisia oluita

Kilpailun järjestelyistä vastannut Kari Likovuori kertoi kansainvälisten tuomareiden ällistelleen suomalaisten oluiden laatua – hyvällä tavalla, Likovuori täsmensi. Tänä vuonna mukana oli seitsemän arvostetuissa olutkilpailuissa ansioitunutta tuomaria, joiden oleskelua Suomessa Visit Finland sponsoroi.

Kansainvälisten tuomareiden myötä oluiden arviointiin on tullut laajempaa perspektiiviä, Likovuori summasi. Suomen Paras Olut ry:n puheenjohtaja Matti Heikkilä vuorostaan muisteli vielä ennen Suomen Parhaan Oluen julistusta, että päätös ei syntynyt neuvottelematta.

– Makukirjo on niin laaja, että parhaan oluen valinta on pitkälti makukysymys. Siellä ovat rinnan tummat, vaaleat ja brunetet, Heikkilä muotoili.

Ja sitten malttamaton gaalayleisö saikin tietää koko kilpailun voittajan. Suomen Paras Olut  2018 Lammin Sahti ja sen tekijä Pekka Kääriäinen sai kunnian kantaa myös SOPP-tapahtuman beerleaders-naisten lahjoittamaa kruunua. Kääriäisten olutperheen fiilikset summasi tytär Anne-Mari:

–Ei pelkästään ihan kivalta, vaan helvetin hyvältä tuntuu!

Kilpailun yhteistyökumppanina Viking Line tarjoaa palkituille oluille myös mahdollisuuden päästä laivan teemaolueksi.

Suomen Paras Olut 2018

 Suomen Paras Olut: Lammin Sahti 7,5 t% (Lammin Sahti Oy)

Yhdeksässä kategoriassa palkitut oluet:

Vaalea lager

NORTH Arctic Lager 5,5 t% (Tornion Panimo)

Vastaranta Savulager 5,5 t% (Panimo Kiiski)

Rock - An allday, everyday lager 4,7 t% (RPS Brewing)

 

Tumma tai värillinen lager

Savu Kekri 5,7 t% (Iso-Kallan Panimo)

Luomu Musta Valssi 5,5 t% (Fiskarsin Panimo)

Bock's Dunkel 4,9 t% (Bock's Corner Brewery)

 

Vaalea tai keskitumma ale (eurooppalainen)

New England IPA 5,5 t% (Stadin Panimo)

Bryggeri Summer Ale 4,6 t% (Bryggeri Helsinki)

Lapland Red Ale 5,2 t% (Tornion Panimo)

 

Amerikkalaistyylinen vaalea ja keskitumma ale

The Lizard NEIPA 5,5 t% (RPS Brewing)

Thunder Chief 5,4 t% (Hopping Brewsters Beer Company)

Juiciness 5,5 t% (Cool Head Brew)

 

Stout ja portteri

Ikiiurso 12 t% (Panimoyhtiö Hiisi)

Coco Jambo 6 t% (Cool Head Brew)

Moood 5,8 t% (Maistila)

 

Muu tumma ale

Lammin Sahti 7,5 t% (Lammin Sahti)

Arkkitehti #000000 IPA 6,1 t% (Ruosniemi Brewery)

Porvari Oloroso Barley Wine 11,3 t% (Ruosniemi Brewery)

 

Vehnäolut

Weizen Bock 7,5 t% (Plevna/Koskipanimo)

Porco Bianco 4,9 t% (Hopping Brewsters Beer Company)

Heili 6,6 t% (Panimo Honkavuori)

 

Marja-, hedelmä- ja hapanoluet

Bönthöö bönthöö: Paljas saari 3,5 t% (Kanavan Panimo)

Viikinäinen Vattu Mojito Sour Ale 4,1 t% (Rocking Bear Brewers)

Scissors - Indie Pale Ale 5,4 t% (RPS Brewing)

 

Muut oluet

Maple Bourbon Barley Wine 11 t% (Cool Head Brew)

Bourbon Barrel Aged Imperial Stout 13,0 t% (Pyynikin käsityöläispanimo)

Ulrika Saison 5,5 t% (Suomenlinnan panimo)

Kilpailuun osallistui 227 olutta 40 suomalaiselta panimolta.

Kirjoittaja on vapaa olut- ja ruokatoimittaja.