– Tarvitsemme oikeasti riittäviä toimia, että ravintola-ala selviää, kommentoi Suomen Baarimestareiden eli FBSK:n puheenjohtaja Greta Grönholm.

– Ravintola-ala on iso työllistäjä, palkkansa saa alalta noin 90 000 ihmistä. Ravintolat ovat myös tärkeitä kulttuurillemme ja sosiaalisuudellemme. Jos ei apua tule, niin ravintola-alaa uhkaavat massakonkurssit ja -työttömyys. Jos pudotaan alalla pohjalle, on sieltä nousu painajaismaisen kova. Ravintolat ovat kiinni eduskunnan päätöksellä ainakin toukokuun loppuun asti. Ilman kunnollisia, nopeasti saatavia tukipaketteja ravintolayrittäjille luodaan kestämätön taloudellinen tilanne. Kiinteät kulut juoksevat, mutta tuloa ei ole ja monien ravintola-alan toimijoiden kassassa on näkynyt jo kauan pohja.

Ravintolaruuan tai cocktailpakkausten ulosmyyminen ei ole mahdollista useimmissa ravintoloissa, ja vaikka se olisikin, siitä ei ole ravintolakustannusten korvaajaksi. Vallitsevasta tilanteesta kärsivät kaikki alan toimijat, mutta vaikeimmin se osuu paikallisiin, pieniin toimijoihin sekä ravintolatyöntekijöihin, joista moni tekee työtä niinkutsutulla tuntisopimuksella eli ilman vakituista työsuhdetta. FBSK vaatii, että hallitus tukee konkreettisesti ravintoloita kriisiaikana, ennen kuin on liian myöhäistä. FBSK suosittaa yleistukimallia, jossa yritysten ja yrittäjien sosiaalivakuutusmaksut tulisivat valtion kontolle määräajaksi sekä toiminnan avustamista yleistuella, niin että tukimuoto vie nopeasti tukea yrityksiin ja tukee näin myös työllisyyttä. 

– Mutta loppujen lopuksi, on tuki mitä vaan, tärkeintä on saada sitä nopeasti kiinteisiin kuluihin, sanoo Grönholm.

– Ravintolat ovat laitettu kiinni lain nojalla, mutta kulut pyörivät. Emme voi pitää pystyssä alan yrityksiä ilman tukea. FBSK vaatii myös korotonta maksuaikaa veroihin, jolloin taloudellisia resursseja säästyy kiinteisiin kustannuksiin ja alkuvuoden arvolisäveron takaisinmaksua.  

Lisäksi FBSK vetoaa vuokranantajiin sekä yritys- että yksityisellä puolella, että maksujoustoa tai alennusta saadaan kriisin ajaksi sekä alan toimijoihin laskujen maksujoustojen saamiseksi ravintoloille kriisin ajaksi. FBSK tukee myös Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry:n kannanottoja tilanteen parantamiseen.