Baarimestareiden eli FBSK:n puheenjohtaja Greta Grönholm painottaa, että alaa tukevia toimia tarvitaan nyt, että ravintola-ala selviää.

– Jos ei apua tule, niin ravintola-alaa uhkaa massakonkurssit ja -työttömyys. Nyt olemme sinnitelleet jo vuoden, moni yrittäjä ja työntekijä on sekä taloudellisesti että henkisesti täysin loppu.   

Ravintolat ovat kiinni kolme viikkoa ja rajoitukset jatkuvat kesään asti, sanoo Grönholm.

– Hallitus on luvannut korvata sulkemisesta aiheutuvia haittoja, jotka varsinkin juomapainotteisissa paikoissa ovat kestämättömät, koska take away- myyntiä ei voida tehdä.  Siksi tämän korvauksen tulee tällä kertaa olla riittävä ja sen tulee kohdistua oikeudenmukaisella tavalla niin pieniin kuin isoihinkin yrityksiin.  

Toivon itse alan yrittäjänä myös, että sulkutilan jälkeen hallitus ja media eivät lietsoisi hysteriaa.

Vallitsevasta tilanteesta kärsivät kaikki alan toimijat, mutta vaikeimmin se osuu paikallisiin, pieniin toimijoihin sekä ravintolatyöntekijöihin, joista moni tekee työtä tuntisopimuksella eli ilman vakituista työsuhdetta.   

FBSK vaatii valtiovallalta paljon selvempää viestintää ravintoloille päin, koska epäselvä viestintä aiheuttaa tarpeetonta työtä ja pelkoa. FBSK vaatii, että hallitus tulee konkreettisesti ravintoloita kriisiaikana, ennen kuin on liian myöhäistä. Lisäksi FBSK vetoaa vuokranantajiin sekä yritys- että yksityisellä puolella, että maksujoustoa tai alennusta saadaan kriisin ajaksi sekä alan toimijoihin laskujen maksujoustojen saamiseksi ravintoloille kriisin ajaksi.   Suomen Baarimestarit vetoavat kuluttajiin, että jokainen noudattaisi koronan estämiseksi säädettyä lainsäädäntöä ja kokoontumissuosituksia juuri nyt.

– Meillä jokaisella on vastuu siitä, että saamme koronaluvut taittumaan ja pääsemme kohti normaalia, päättää Grönholm.

– Toivon itse alan yrittäjänä myös, että sulkutilan jälkeen hallitus ja media eivät lietsoisi hysteriaa, vaan tartuntaketjuja tarkasteltaisi todenperäisesti ja ravintoloita, jotka ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta hoitaneet turvajärjestystä moitteettomasti, kohdeltaisi asiallisesti ja positiivisuuden kautta.