Lahden Teerenpelissä juhlittiin voittoa viime marraskuussa.
Lahden Teerenpelissä juhlittiin voittoa viime marraskuussa.

Suomalaisia juomia maailmankartalle

IWSC-voitto viime marraskuussa nosti Teerenpelin viskin maailmankartalle. Lingnell & Piispasen mesimarjalikööri palkittiin ensimmäisen kerran 1900–luvun Pariisin maailmannäyttelyssä.

Lahtelainen Teerenpeli Panimo & Tislaamo voitti Worldwide whisky producer -sarjan maail­man suurimmassa alkoholikilpailussa International Wine and Spirit Competitionissa. Lontoossa järjestettyyn alkoholijuomien kutsukilpailuun osallistui satoja tuotteita ympäri maailmaa. Maailman parhaan viskituottajan tittelistä kilpailivat finaalissa tänä vuonna myös taiwanilainen Kavalan Distillery, jenkkiläinen Sazerac Company ja australialainen The Lark Distillery. Kilpailussa skotlantilaisille tislaamoille oli oma sarja.

– Meille jo ensimmäinen Suomeen saatu ehdokkuus oli suuri kunnia. Mutta se, että vielä voitimme sarjan, on tietysti aivan huikea tunnustus lähes 20 vuoden työlle, toteaa Panimo & Tislaamon toimitusjohtaja Samuli Korhonen.

Teerenpeli Yhtiöiden yrittäjä ja toimitusjohtaja Anssi Pyysing piti voittoa yllätyksenä, mutta näki sille hyvät perusteet.

– Teerenpelin viski tehdään koko maailman mittakaavassa ainutlaatuisista raaka-aineista: Salpausselän harjujen suodattamasta, maailman parhaasta pohjavedestä sekä lähipelloilla kasvatetusta ja Lahdessa mallastetusta ohrasta. Niihin kun lisää kaiken sen kokemuksen, taidon ja intohimon, jota Teerenpelillä viskintislaajana on, eihän siitä voi syntyä kuin maail­man parasta viskiä, Pyysing sanoo.

– IWSC palkitsi useita Teerenpelin viskejä huippumaininnoilla jo kesällä. Vuoden viskituottaja-palkinto viimeisteli Teerenpelin nousun maailmanluokan viskintekijänä, luonnehtii Korhonen.

– Teerenpelin Kulo Single Malt -viski sai arvostelun Gold outstanding pistein 98/100 ja Teerenpelin Savu sai sarjassaan Gold-arvostelun pistein 95/100. Lisäksi saimme kolme hopeaa. Vienti on vauhdittunut ja maaliskuun alussa muun muassa Kaski-viskimme listataan Ruotsissa Systembolagetin valikoimiin yli 200 myymälän volyymilla, jatkaa Korhonen.

– Nyt pelaamme aidosti kansainvälisellä tasolla, mikä tietysti sopii paremmin kuin hyvin muutenkin käynnissä oleviin kansainvälistymistavoitteisiimme.

Kuluneena vuonna on solmittu uusia maahantuontisopimuksia muun muassa Belgiaan ja Luxemburgiin. Myös Saksan ja Ruotsin vienti on kasvanut. Ruotsiin tehty sopimus vie Teerenpelin Kaski-viskin ensimmäisenä suomalaisena viskinä Systembolagetiin. Sopimus käsittää yli 10 000 pullon vuosimenekin.

Pitkä historia

Lingnell & Piispasen historia palkintojen saralla ulottuu aina ​vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyyn, jossa yhä edelleen samalla reseptillä valmistettu ​Lignell & Piispanen Mesimarja Likööri palkittiin kultaisella mitalilla. Liköörin laatua arvostettiin niin paljon, että sitä vietiin muun muassa Venäjän tsaarin hoviin ja Ranskaan, kertoo Kirsi Räikkönen Lingnell & Piispaselta.

– Viime vuosina eniten palkintoja on niittänyt Gustav Tillivodka, joka on palkittu maailman parhaana makuvodkana ja vodka tonic -vodkana IWSC-kilpailussa pariinkin otteeseen. Lisäksi se on voittanut kultaa Spirits Mastersin vodka master -kilpailussa ja SIP Awardsissa.

​Uudemmista tuotteista Lingnell & Piispasen Gustav Metsä Gin on voittanut useita palkintoja, muun muassa kultaa SIP Awardsissa ja hopeaa Gin & Double Dutch Tonic 2019 IWSC:ssä.

– Olen todella ylpeä Gustav Metsä Ginin ​menestyksestä, sillä gineissä kilpailu on maailmalla kovaa, Räikkönen sanoo.

Gustav Metsä Ginin maun lähtökohtana on ollut metsien aamukasteen hetki ja sen rikas tuoksumaailma sekä makuelämys. Metsä Ginin 13 eri raaka-aineesta koostuva maku syntyy Kuopion Siikarannassa aromitislauspannussa, jolla pystytään tislaamaan esiin luonnon raaka-aineiden hienoimmat aromit.

– Metsä Ginin makumaailmasta löytyy muun muassa koivunlehteä, kuusenkerkkää ja ​juhannusruusun terälehtiä, jotka keräämme talteen henkilökuntamme toimesta.

Lisäksi Gustav Metsä Gin on palkittu vuoden 2020 San Francisco World Spirits -kilpailussa hopealla, vuoden 2019 International Wine & Spirits Competition -kilpailussa pronssilla modernien ginien sarjassa ja vuoden 2020 Global Spirits Masters Gin Masters -kilpailussa hopealla.

Julkaistu Shakerissa 1/21.

Sulje mainos Tilaa Shaker