Tänä vuonna on uusi syy juhlia kansainvälisenä cocktailin päivänä eli 13. toukokuuta. Silloin kohotetaan nimittäin ensimmäistä kertaa malja myös suomalaisille baarimestareille. Päivän puuhamiehinä ovat toimineet Henri Lahti, Mika Koivula ja Ville Liikanen

– Päivällä haluamme lisätä baarimestareiden yhteisöllisyyttä ja ylpeyttä työtään kohtaan. Mikä olisi parempi päivä juhlia ammattitaitoa kuin cocktailin syntymäpäivä, kertoo Lahti.

Ensimmäisen päivän teemana on se, että baarimestarin työ on oikeasti todella mukavaa. Kolmikon mukaan liian usein keskitytään pelkästään alan negatiivisiin puoliin.

– On hienoa, että saamme vihdoinkin päivän meidän baarimestareille. He ovat kuitenkin osana jokaista juhlaa läpi vuoden. Uskon tämän päivän vahvistavan ammattiylpeyttä, mikä toivottavasti näkyy pidempinä urina suorittavassa työssä, Koivula sanoo. 

Kaikille tarkoitetun päivän tarkoituksena on koota baarimestarit yhteen. Virallista tapahtumaa ei ole, vaan baarimestarit voivat itse kehittää sopivan tavan juhlistaa päivää. 

– Kaikki voivat juhlia haluamallaan tavalla. Me esimerkiksi Helsingissä menemme baarimestariporukalla syömään ja juomaan. Turkulaiset baarimestarit suuntaavat puolestaan baarikierrokselle. Myös Joensuun Baarikilta juhlistaa päivää. Tavoitteena on, että kaikki suomalaiset baarimestarit nostavat maljan itselleen kello 21, olivatpa he missä tahansa, Lahti kertoo. 

Tiedossa on jo myös muita päivään liittyviä tapahtumia. Ohjelmaa järjestävät muun muassa turkulainen Arvo, rovaniemeläinen Arctic Light, oululainen Cocktail Company ja jyväskyläläinen DeLorean.

Jyväskylässä lanseerataan Suomalaisen baarimestarin -päivänä Baarimestarin Iltapala.

– Kaikki mukana olevat ruokaravintolat paketoivat hävikkiruokansa ja myyvät sen baarimestarihinnoilla raflahenksulle duunieväiksi tai kotiin. Asiasta on tulossa Facebook-sivu, missä jokainen osallistuva ravintola voi ilmoittaa päivittäin mitä kaikkea on tarjolla, Lahti kertoo.

Baareille on tarjolla vapaasti käytettävissä olevaa materiaalia päivän promoamiseen. 

#suomalaisenbaarimestarinpäivä