Suomen Paras Olut -kilpailu järjestetään tänä vuonna yhdeksännen kerran. Tuomarointi tapahtuu Helsingin Suuret Oluet Pienet Panimot -tapahtuman yhteydessä 24.–25. heinäkuuta.

Euroopan oluenkuluttajien liitto (EBCU) on määritellyt tarkat ehdot, joiden perusteella kilpailut voivat saada EBCU:n laatuhyväksynnän. Nämä kriteerit liittyvät muun muassa kilpailun järjestelyihin, tuomarointiin, avoimuuteen, läpinäkyvyyteen ja tuloksista tiedottamiseen.

Tällä hetkellä ainoastaan seitsemällä kilpailulla on EBCU:n hyväksyntä, joten nyt saatu tunnustus nostaa Suomen Paras Olut -kilpailun Euroopan ja koko maailman merkittävimpien olutkilpailujen harvalukuiseen joukkoon.

Kahdenlaisia kilpailuja

Alkoholikilpailut voidaan jakaa karkeasti laatukilpailuihin ja niin sanottuihin aitoihin kilpailuihin. Laatukilpailuissa juomien palkitsemisperuste on niiden sijoittuminen johonkin pistehaarukkaan yleensä sadan pisteen asteikolla. Aidoissa kilpailuissa taas eri juomia verrataan toisiinsa ja asetetaan tuotteet paremmuusjärjestykseen.

Kansainväliset oluttuomarit Theo Flissebaalje ja Mareike Hasenbeck.

Koska laatukilpailuissa kultamitaliin yltäviä tuotteita saattaa olla samassa sarjassa useita kymmeniä, on niissä palkintolistojen terävimpään kärkeen syntynyt eräänlaisia ylikategorioita kuten platina, grand gold, tuplakulta ja niin edelleen. Usein kaikki laatukilpailuihin mukaan ilmoitetut tuotteet saavan vähintään jonkinvärisen mitalin, jotkut useampiakin.

Aidoissa kilpailuissa taas jokaisessa sarjassa palkitaan yleensä kolme parasta: kulta, hopea, pronssi. Lopuksi eri sarjojen voittajista valitaan parhaista parhain, koko kilpailun voittaja.

Kuluttajan kannalta ongelmana on, että laatukilpailut ja aidot kilpailut menevät helposti sekaisin, ja tuotteiden markkinoinnissa käytetään tarkoituksella urheilukilpailuista tuttua sanastoa. Kun systeemin oppii tuntemaan, se ei välttämättä enää herätä luottamusta.

Tästä syystä EBCU:n hyväksyntä on kovaa valuuttaa. Se takaa, että kilpailu on kuluttajan näkökulmasta hyödyllinen ja luotettava.

Syntyi tarpeeseen

Suomen Paras Olut -kilpailu syntyi Panimoliiton ja Pienpanimoliiton yhteistyönä, kun haluttiin löytää sellainen kilpailumalli, jossa isojen ja pienten panimoiden oluet pääsevät kaikki samalle viivalle. Kilpailua varten perustettiin Suomalainen olut ry, joka edelleen omistaa kilpailun oikeudet.

Kilpailun tavoitteena on lisätä kuluttajien kiinnostusta eri oluisiin ja helpottaa valintojen tekemistä.

Useimpiin kansainvälisiin verrokkeihinsa nähden SPO on varsin pieni, sillä kilpasarjojen määrä on haluttu pitää maltillisena. Muista kilpailuista poiketen SPO:n tuomaristossa pyritään painottamaan kuluttajien mielipiteitä, ja olutalan ammattilaisten lisäksi raateihin on otettu mukaan myös harrastajia sekä ihan tavallisia kuluttajia.

– Mielestämme on tärkeää, että tavalliset kuluttajat saavat äänensä kuuluviin myös jatkossa, toteaa kilpailun operatiivinen johtaja Kari Likovuori

Järjestäjät innoissaan

Suomalainen olut ry:n puheenjohtaja Matti Heikkilä pitää EBCU:n hyväksyntää tunnustuksena hyvin tehdystä työstä.

Matti Heikkilä.

– Tuntui todella hyvältä saada tieto siitä, että olemme päässeet EBCU:n auktorisoimien kilpailujen harvalukuiseen joukkoon. Se jos mikä todistaa, että SPO kuuluu niihin olutkilpailuihin, joissa kilpaillaan aidosti ja rehellisesti, eikä palkintoja voi ostaa rahalla.

Heikkilän mielestä kilpailun profiilin nousu kansainväliselle huipulle on samalla osoitus suomalaisen oluen arvostuksesta maan rajojen ulkopuolella sekä tietysti siitä, että meillä osataan järjestää kansainväliset mitat täyttävä kilpailu.

– Nyt meidän on lisäksi helppo saada kokeneita ulkomaisia tuomareita mukaan, koska he arvostavat kansainvälisen laatuhyväksynnän erittäin korkealle, mies toteaa.

Laajemmassa kokonaisuudessa EBCU:n tunnustus myös lisää Suomen tunnettuutta maailmalla ja rakentaa maabrändiä. Siksi tietyt matkailutoimijat kuten Visit Finland ja Viking Line kuuluvat jo nyt kilpailun yhteistyökumppaneihin.

– Kiinnostus Suomea ja suomalaista olutta kohtaan kasvaa, ja se tulee ihan varmasti näkymään myös matkailussa, Matti Heikkilä iloitsee.

                

Suomen Paras Olut

 • Kilpailu järjestetään nyt yhdeksättä kertaa.
 • 11 kilpasarjaa, joiden voittajista valitaan Suomen Paras Olut.
 • Ensimmäisenä Suomen parhaaksi olueksi valittiin Sinebrychoff Porter (1999), viime vuonna palkinnon pokkasi Lammin Sahti.
 • Kilpailuun saavat osallistua kaikki Suomessa toimivien kaupallisten panimoiden oluet, jotka ovat säännöllisesti saatavilla ja joiden myynti ei rajoitu tiettyyn tapahtumaan tai sesonkiin.
 • Tulokset julkistetaan ja voittajat palkitaan Olutgaalaristeilyllä Viking Gracella 13.9.

 

EBCU:n auktorisoimat olutkilpailut

 • Austrian Beer Challenge on itävaltalaisen oluenkuluttajien etujärjestön järjestämä kansallinen kilpailu. Samassa yhteydessä pidetään myös suosittu kotiolutkilpailu.
 • Birra dell'Anno -kilpailun takaa löytyy italialainen pienpanimojärjestö Unionbirrai. Eri kilpasarjoja on yhteensä 41.
 • Brussels Beer Challenge on ensimmäinen ammattimainen olutkilpailu Belgiassa. Useana vuonna kilpailun tuomaristossa ja palkintojen jaossa on nähty myös suomalaisväriä. Viime vuonna peräti kaksi suomalaistoumaria oli mukana arvioimassa oluita, ja panimoista Flying Dutchman Nomad Brewing ylsi yhteen sarjavoittoon ja yhteen hopeamitaliin.
 • Dutch Beer Challenge on kansallinen kilpailu, joka järjestettiin viime maaliskuussa vasta viidettä kertaa. Mukana oli 441 olutta 70 panimolta. Alankomaiden parhaaksi olueksi valittiin La Trappe Tripel, joka löytyy myös Alkon valikoimista.
 • European Beer Star on vuodesta 2004 järjestetty kilpailu eurooppalaista alkuperää oleville oluille. Osallistumiselle ei ole maantieteellisiä rajoituksia, kunhan vaan mukaan ilmoitetty olut edustaa jotain eurooppalaista tyyliä.
 • Suomen Paras Olut -kilpailun tarkoituksena on parantaa suomalaisten oluiden arvostusta sekä tehdä niiden valmistajia tunnetuksi.
 • World Beer Cup -kilpailun järjestää yhdysvaltalainen Brewers Association. Tämä erittäin arvostettu kilpailu järjestetään joka toinen vuosi ja siinä on yli 90 sarjaa, joista kaikista palkitaan kolme parasta olutta. Viime vuonna Laitilan Imperiaali Stout voitti englantilaistyylisten imperial stoutien sarjan. Sitä ennen paras suomalaissijoitus oli Sinebrychoffin Light Beerin hopeamitali gluteenittomien oluiden sarjassa vuonna 2008.