Sun, sea, sand ja Schinkenstrasse

Mallorcan saari Välimerellä on houkutellut massoittain lomailijoita jo 60-luvulta lähtien. Aikaisemmin saaren sijainti houkutteli jos ketä valloittajaa vuosisadasta riippuen. Yli 300 aurinkopäivää vuodessa ja edelläkävijyys massaturismin saralla tekevät Mallorcasta edelleen houkuttelevan lomakohteen. Viime vuosikymmenen aikana kävijäkunta ja palvelut ovat monipuolistuneet, mikä tekee saaresta mainion vaihtoehdon myös muuhun kuin auringonottoon ja juhlimiseen.

Mallorcan historiallinen pääkaupunki Palma viehättää kivisillä kujillaan, design- ja sisustustavarakaupoillaan sekä ennen kaikkea laadukkaalla ravintola- ja baaritarjonnallaan. Tyylikkäitä, hiljattain avattuja hotelleja ja ravintoloita pukkaa uusia joka sesongille. Ensitöikseni eksyin kodikkaaseen viinibaariin, jota on pitänyt jo yli kymmenen vuotta ruotsalainen nainen. Viinibaarin vakuumihanoissa oli parikymmentä viiniä, joista noin puolet itse saarelta. Omistaja kertoi pitävänsä baaria auki kymmenen kuukautta vuodessa, ja kun talvi saapuu Mallorcalle, lähtee hän kesän perään lomalle Karibialle. Ruotsin talvet eivät ole houkutelleet häntä enää pitkään aikaan.

Lounaalla sain pöydän tummansävyisestä La Bodeguilla -ravintolasta, joka Michelin-oppaassakin mainitaan. Mallorcalaista ruokaa tarjoilevassa viinibaariravintolassa oli ehkä hieman yllättäen kokonaan aasialaisperäinen henkilökunta, joskin he puhuivat espanjaa. Hauska yksityiskohta on, kun tilasin viiniä laseittain, oli lasin jalan ympärillä paperinen tippakaulus, mihin oli kirjoitettu viinin nimi ja vuosikerta. Viereisen pöydän tanskalaispariskunta oli käynyt ravintolassa viime kesänä, miehellä oli mukana kaulus viime kerralta muistaakseen tilata samaa viiniä. Michelin-ravintoloita on Palmassa useampiakin, ja moni hotelli pääkaupungin ulkopuolellakin on pestannut Euroopasta keittiömestareita nostamaan keittiön tason maailmanluokkaan.

Saaren kätevä koko mahdollistaa päivämatkojen teon helposti bussilla, junalla, autolla, pyörällä tai veneellä. Palman hotellien hintataso ei ole aivan edullinen, mutta saarella on niin paljon tarjontaa, että muualta löytyy todella edullisiakin, mutta silti laadukkaita majoitusvaihtoehtoja. Mallorcan viinit on kehitetty tätä nykyä erittäin maistuviksi ja viinitilaturismi on kasvamassa. Jo nyt parilla viinitilalla on myös majoitusmahdollisuus.

Syrjäseudulla saa olla hieman suojassa turistimassoiltakin. Pienellä taustatyöllä voi valita itselleen sopivan sijainnin. Suurimmat turistiryhmät taitavat olla kestävyysurheilijat, etenkin pyöräilijät. Paljon tapaa myös polttariporukoita tietyillä alueilla. Englantilaiset keskittyvät Magalufin alueelle Palman länsipuolella, kun taas saksalaiset Ballermaniin, Palman ja Platja de Palman itäpuolelle.

Viime vuonna Palman kaupunki kielsi muun muassa paidatta olemisen ja alkoholin juonnin kadulla tavoitteena hillitä ja siistiä katukuvaa. Kaupungissa voi saada sakon, jos ei tottele. Platja de Palma on kahdeksan kilometriä pitkä hiekkaranta, joka täyttää massaturismin määritykset. Täällä sääntöjen suhteen ollaan vielä rennompia. Rantabulevardi on kehittynyt tyylillä, kun hotellit ja ravintolat ovat panostaneet julkisivuihinsa asiakkaiden houkuttelemiseksi. Kokonaisuutta täydentää 18 rantabaaria pitkin hiekkaa. Viihtyisät konttikioskit on suunniteltu ja rakennettu yhdenmukaisiksi, vaikka ravintoloitsija lieneekin jokaisessa eri. Ballermanin keskus Platjan välittömässä läheisyydessä on kauniisti nimetty: Schinkenstrasse eli Kinkkukatu. Parin korttelin päässä sijaitsee vielä varmuudeksi Bierstrassekin eli Olutkatu. Nimistä huolimatta kummastakin kyllä saa sekä kinkkua että olutta. Parin korttelin pituisella Kinkkukadulla on useita baariterasseja, jotka kailottavat saksalaisten suosimaa Malle-iskelmää, samaa tyyliä kuin suomalainen lätkäräppi.

Kadun ehdoton kunkku on lähes 4 000 ihmistä vetävä Bierkönig. Biergarten-diskoteekissa oli lauantai-iltapäivänä jo meno hurja, kun siellä kävin. Vuonna 1988 avattu baari on laajentanut monta kertaa ja ilmeisesti siellä on taattu meno joka päivä yhdeksän kuukautta vuodessa, kuten itävaltalainen tarjoilija minulle kertoi. Hän on sietänyt työskennellä siellä jo 17 kautta. Myöhäisillasta tilassa esiintyy usein pikkutuhmia tähtösiä pienissä vaateparsissa Saksasta. Litran olutkolpakko oli lähes jokaisella kourassa, joskin osalla kolpakko oli täytetty värikkäillä juomasekoituksilla. Musiikki pauhasi ja lähes kaikilla oli paita päällä. Osittain varmaan siksi, että kun osti kahdeksan euron olutkolpakon, sai baarin t-paidan kaupan päälle. Mainiota markkinointia heti sesongin alkuun, josko joku ei vielä tiedä baarin olemassaolosta. Yrittäjien bisnestajua alleviivaa viereen rakennettu Grillkönig, joka tarjoilee kätevästi juhlakansalle saksalaisia grilliklassikkoja samaan hintaan kuin kotona. Kävin vielä sunnuntaina todentamassa, että kyllä tämä laitos on aina täynnä. Volyymista ja viinavirrasta huolimatta paikka on ihan puhtaassa kunnossa, tuoksu ei ole hirveä, eivätkä vessatkaan järkytä, ihme kyllä.

Muutaman asteen glamourimpaa menoa voi hakea lähistön Mega-Parkista, Euroopan suurimmasta yökerhosta. 35 miljoonaa euroa vuodessa myyvän yökerhon pääomistaja on pidätettynä verovilpistä ja muista taloudellisista epäselvyyksistä. Googlemma hän kuuluu liikemiehiin, jotka pääsivät 80-luvulla rakentamaan ravintoloita helposti Mallorcan säännösten ollessa vielä löysiä ja virkamiesten lahjottavissa. Tätä nykyä saari miettii kestävää kehitystä ja etiikkaa paljonkin varmistaakseen, että saarella on mukava paikallistenkin olla. Toki saarelta on ostanut kiinteistöjä myös ulkomaalaiset, mukana lukuisia julkkiksia muoti- ja elokuvamaailmasta. Itse ostaisin pienen luukun Palma Santa Catalina -kaupunginosan entisistä merimieskortteleista El Jonquetista. Pienet kaksikerroksiset talot muodostavat pienen kylän ihastuttavine katuineen. Yhden talon yläkerran parvekkeelta voi poimia tuoreita appelsiineja suoraan puusta. Silti Hard Rock Cafe on vain kivenheiton päässä.

bierkoenig.com

megapark.tv

Kirjoittaja toimii ravintola-ammattilaisena Zürichissa. Aiempina kausina hän on edustanut Helsingin ohella Kööpenhaminan, Lontoon ja Pietarin ravintoloissa.