Spritz on kesän trendijuoma

Trendikäs spritz on helppo nauttia, myydä ja valmistaa, ja siksi se on oivallinen juoma kesän drinkkilistalle. Mikä on spritzin historia ja miten tästä klassikosta voidaan luoda erilaisia versioita?

Spritz on juuri tänä kesänä ajankohtainen juoma monesta syystä. Italialaisen ruuan suosio tekee myös paikallisesta aperitivo-kulttuurista kiinnostavan, ja siihen liittyvät spritzit ovat kovassa huudossa. Lisäksi keveyden ja terveellisyyden tavoittelun maailmanlaajuinen megatrendi on omiaan nostamaan kuplivat ja raikkaat juomat keskiöön. Spritzeissä käytetyt bitterit sisältävät tosin usein paljon sokeria, eli vääriä mielikuvia ei kannata asiakkaille luoda. Kesällä asiakkaat hakevat myös helppoja, nopeita juomia, mihin spritz vastaa loistavasta. Myös baarin kassa kiittää, kun drinkit valmistuvat joutuisasti.

Spritzit ovat kotoisin Pohjois-Italiasta, erityisesti Venetsian ympäristöstä. 1800-luvulla kyseinen alue oli vielä Itävallan hallinnassa, ja itävaltalaisilla sotilailla oli tapana nauttia italialaiset viinit vedellä jatkettuna, jotta ne olisivat alkoholipitoisuudeltaan olleet lähempänä heille tuttuja oluita. Näin syntyi Spritzer eli valkoviini-sooda, josta myöhemmin kehittyi myös kuohuviiniä, bitteriä ja soodaa yhdistävä Spritz. Nimi Spritz tulee saksan kielen sanasta “spritzen”, joka tarkoittaa muun muassa roiskahdusta tai loiskahdusta.

Italiassa perinteisten spritz-reseptien mitat ovat jokseenkin epätarkkoja, ja esimerkiksi soodaa kehotetaan lisäämään tujaus tai roiskahdus. Vakiintunut kaava spritzin valmistamiseen on kuitenkin olemassa: kolme osaa kuohuviiniä, kaksi osaa bitteriä ja yksi osa soodaa. Tätä kaavaa varioimalla voidaan luoda niin klassisia spritzejä, kuten Spritz Veneziano, kuin myös omia versioita. Kokeile esimerkiksi vaihtaa italialainen bitteri muihin katkeroihin, käyttää soodan sijasta erilaisia virvoitusjuomia tai tuoda twistiä eri alueiden kuohuviineillä. Myös koristelulla voidaan tuoda omaleimaista ilmettä spritziin.

Rose spritz

Pienelläkin variaatiolla voi tuoda tuttuun juomaan uutta twistiä. Tonicista tämä spritz saa ekstrakatkeruutta ja trendikäs rose prosecco viimeistelee kokonaisuuden. Lisämakua voi tuoda maustamalla bitterin kauden marjoilla.

  • 8 cl punaista bitteriä
  • 12 cl rose proseccoa
  • 4 cl tonicia

Lasi: viinilasi

Koriste: verigreippisiivu

Mittaa lasiin 4 cl bitteriä ja täytä lasi jäillä. Kaada joukkoon 12 cl kuohuviiniä sekä 8 cl tonicia, sekoita. Koristele verigreippisiivulla.

Cha-cha

Kokeile spritzissä terveystrendin aallonharjalla olevaa kombuchaa. Inkivääri on myös pitkään ollut kuluttajien suosikkimaku, jolla tuodaan helposti uusia tuulia kuohujuomaan.

  • 8 cl punaista bitteriä
  • 12 cl kuohuviiniä
  • 4 cl kombuchaa (makuna esimerkiksi sitruuna-inkivääri)

Lasi: viinilasi

Koriste: inkiväärisiivu

Mittaa lasiin 4 cl bitteriä ja täytä lasi jäillä. Kaada joukkoon 12 cl kuohuviiniä sekä 8 cl kombuchaa, sekoita. Koristele inkiväärillä.

Hugo

Hugon kehitti vuonna 2005 Roland Gruber versioksi Spritz Venezianosta Etelä-Tirolin maakunnassa Pohjois-Italiassa. Tämä moderni klassikko on muihin spritzeihin verrattuna vähemmän katkera, koska siinä käytetään bitterin sijaan seljankukkamehua.

  • 4 cl seljankukkamehutiivistettä (esimerkiksi Brunneby)
  • 12 cl kuivaa kuohuviiniä
  • 4 cl soodavettä

Lasi: iso otr tai viinilasi

Koriste: minttu

Mittaa lasiin 4 cl seljankukkamehua ja täytä lasi jäillä. Kaada joukkoon 12 cl kuohuviiniä sekä 4 cl soodavettä, sekoita. Koristele mintulla.

Lähteet: Difford’s Guide: Spritz

Julkaistu Shakerissa 2/21.

Tilaa Shaker!

Sulje mainos Tilaa Shaker