Kilpailutehtäviin kuuluivat muun muassa kahden viinin analysointi ja tunnistaminen sekä tarjoiluehdotukset ja ruokasuositukset. Kilpailun järjestäneen Suomen Sommelierien puheenjohtaja Samuil Angelov oli valinnut viineiksi hankalampia vaihtoehtoja, kuten georgialaisen Tbilvini Rkatsitelin ja eteläafrikkalaisen Reyneken hieman iäkkäämmän Syrah’n, eikä kukaan finalisteista osunut viinien osalta oikeaan.

Myös väkevien, ruskeiden alkoholijuomien tunnistaminen nopeasti oli finalisteille vaikeaa, joskin osa juomista oli tahallaan liki mahdottomia. Stressinsietokykyä koeteltiin tehtävässä, jossa asiakas muuttaa roseeviinitilauksensa kesken kaiken pyynnöksi Dry Martini -cocktailista, ja aikaa molempien valmistamiseen ja tarjoiluun oli yhteensä vain kuusi minuuttia. Finaalin ensimmäisen osan päätti juustolaatujen tunnistaminen ja niille sopivien viinien valinta.

Sokkomaistamisessa Euroopan klassisia viinialueita

Toisessa vaiheessa finalistit pääsivät sommelierkilpailujen vakiotehtävän pariin eli kaatamaan viinipullollisen tasan kymmeneen lasiin palaamatta takaisin sekä vastaamaan viinikulttuuriin liittyviin pikakysymyksiin. 

Lehtonen oli tyytyväinen kilpailusuoritukseensa. Semifinaali oli itse asiassa vaikeampi, eikä kukaan saanut teoriakokeista yli 40 prosenttia oikein.

– Sokkomaistamisessa painotettiin enemmän Euroopan klassisia viinialueita.

Taneli Lehtonen edustaa Suomea syksyllä sommelierien Pohjoismaiden  mestaruuskilpailuissa Tukholmassa. Valmistautuminen kilpailuun  käynnistyy hyvissä ajoin.

– Kilpailut ovat tulleet vuosi vuodelta vaikeammiksi, ja niillä tiedoilla, joilla muutama vuosi sitten pärjäsi, ei pärjäisi enää, Lehtonen sanoo.

Uutta, vanhaa ja muutoksia

Lehtosen mukaan sommelierkilpailujen hankaluutena onkin se, että uutta tietoa ja uusia viinialueita tulee koko ajan, mutta samaan aikaan pitäisi olla unohtamatta vanhoja, ja vieläpä noteerata niissä tapahtuvat muutokset.

Lehtonen luottaakin viinialueita opiskellessaan omiin mustakantisiin vihkoihinsa, joihin hän tekee omat muistiinpanonsa.

– Niitä on hyvä lueskella esimerkiksi bussissa istuessa.

SM-kilpailun tuomaristossa istuivat Belgian sommelieryhdistyksen puheenjohtaja William Wouters, Advinin Pohjoismaiden vientipäällikkö Nicolas Laffitte ja Viinitien Wine Ambassador, Master of Wine -opiskelija Heidi Mäkinen, jotka pitivät Lehtosen kokonaissuoritusta  vakuuttavana ja erityistä kiitosta saivat hänen rento esiintymisensä sekä erinomainen asiakaspalveluasenteensa.

Voitto Lehtoselle kolmannen kerran

Monipuolista käytännön osaamista ja teoreettista tietoa vaatineessa finaalissa toiseksi tuli Markku Niemi Ravintola Pastiksesta Helsingistä ja kolmanneksi Juulia Eloranta Ravintola C:stä Tampereelta. Viime vuoden voittaja, Ravinteli Berthassa työskentelevä Kirsi Seppänen karsiutui tällä kertaa semifinaalivaiheessa.

Vuonna 1985 syntynyt Taneli Lehtonen voitti Vuoden Sommelier -tittelin nyt kolmatta kertaa, aiemmin hän on ollut kärkipaikalla vuosina 2016 ja 2017. Hän voitti myös Vuoden Tarjoilija -kilpailun 2016 ja tänä vuonna hänet valittiin Pro-voittajaksi Hovimestari/Sommelier-sarjassa sekä Grand Champagne Challengen voittajaksi.