Emme ole nähneet valtion puolelta kunnollisia tukipaketteja ravintoloiden toiminnan tukemiseksi, ja tämä on luonut ravintolayrittäjille kestämättömän taloudellisen tilanteen. Kiinteät kulut juoksevat, mutta rahaa ei tule sisään. Ravintolaruuan ulosmyyminen ei ole mahdollista useimmissa ravintoloissa, ja vaikka se olisikin, siitä ei ole ravintolakustannusten korvaajaksi. Varsinkin cocktailbaarit ja juomapainotteiset ravintolat, joissa suurin osa FBSK:n jäsenistöstä työskentelee, ovat uhattuina.

Ravintola-ala on suuri työllistäjä ja ylläpitää sosiaalisuutta yhteiskunnassa. Nyt vaarassa ovat alan työpaikat ja koko ravintolakulttuurin moninaisuus. Vallitsevasta tilanteesta kärsivät kaikki alan toimijat, mutta vaikeimmin se osuu paikallisiin pieniin toimijoihin sekä ravintolatyöntekijöihin, joista moni tekee työtä niin kutsutulla tuntisopimuksella eli ilman vakituista työsuhdetta. FBSK on jo vedonnut valtioon ja tarjonnut erilaisia keinoja verohelpotuksien ja työllistymistukien muodossa, että ravintola-alan yrittäjien kestämätön tilanne saataisiin siedettäväksi.

Koska kuluttaja ei voi paljoakaan tehdä tukeakseen lempiravintoloitaan, nousee keskiöön valtion lisäksi ravintola-alan kanssa työskentelevät tahot ja näiden toimijoiden solidaarisuus. Monissa ravintoloissa vuokra on suurimpia kiinteitä kustannuksia, joten maksujousto, vuokranalennus tai vuokranvapautus on monelle ravintolalle pelastus. Niiden turvin toiminta pääsee kenties kriisin jälkeen taas jatkumaan. Samoin tavarantoimittajat, jotka suostuvat joustamaan laskuissa tai ottamaan jo toimittamansa tavaran takaisin, voivat pelastaa ravintolan koko toiminnan. Toki on ymmärrettävää, että myös alan kanssa yhteistyötä tekevät ja alaa sivuavat yritykset kärsivät koronatappioita, mutta esimerkiksi alkoholi ja siihen liittyvät juomatuotteet ovat säilyviä ja niillä on markkinaa myös koronakriisin jälkeen. Tämä tietysti vain jos ravintolat pysyvät pystyssä.

FBSK vetoaakin vuokranantajiin ja yrityksiin, että maksujoustoa tai alennusta saadaan kriisin ajaksi ravintoloille, koska näin on mahdollista, että monipuolinen ja tähän asti kukoistanut cocktailkulttuurimme työpaikkoineen ja baareineen säilyisi.

Greta Grönholm, FBSK:n puheenjohtaja

Julkaistu Shakerissa 2/20.