Snapsin uudet vaatteet

Pohjoismainen keittiö on ollut jo pidempään nosteessa Noman ja Fävikenin kaltaisten ravintoloiden menestyksen myötä. Baarityöskentelyyn pohjoismaisten raaka-aineiden hyödyntäminen on rantautumassa suuremmassa skaalassa, ja katseet kääntyvätkin takabaarissa omiin perinnejuomiimme kuten akvaviittiin.

Kuminasta ja tillistä päämakunsa saava akvaviitti on nimetty latinankielisen termin ”aqua vitae” mukaan. Tämä ”elämän vesi” on kiinteä osa pohjoismaisia perinteitä: Norjassa ja Tanskassa akvaviittia nautitaan varsinkin jouluna ja pääsiäisenä, kun taas Ruotsissa ja Suomessa se yhdistetään keskikesän rientoihin ja rapujuhlien snapsilauluihin.

Akvaviitti tislataan viljasta tai perunasta. Kuminan ja tillin lisäksi maustamiseen käytetään muun muassa kardemummaa, anista, fenkolia sekä sitruksen kuoria. Inkiväärin kanssa samaan sukuun kuuluvaa meleguettapippuria saatetaan käyttää tuomaan kirpeää pippurisuutta. Perinteisesti ruotsalainen ja tanskalainen akvaviitti on pullotettu joko suoraan maustamisen tai lyhyen tynnyrikypsytyksen jälkeen, kun taas Norjassa akvaviittia kypsytetään tammitynnyreissä vähintään vuoden verran.

Akvaviitti tutuksi kisojen kautta

Tammikuussa Helsinkiin muuttanut Laura Suutari tutustui akvaviitin käyttöön cocktaileissa tarkemmin kesällä 2015. Kalajoella pidettiin tuolloin Linie Aquavit -cocktailkilpailu, johon Suutari osallistui akvaviittia, basilikaa, hunajamelonia, limeä ja hunajaa yhdistäneellä juomalla.

– Hunajamelonista hain uutta ja fressiä ainesosaa. Sain paljon kehuja juoman mausta, mutta aromi jätti toivomisen varaa, muistelee Suutari kisakokemustaan.

Suutarin mukaan helpoin tapa lähteä rakentamaan juomaa akvaviitista on tukea makuja, joita siitä jo valmiiksi löytyy: erilaiset sitrukset, kardemumma ja omena muun muassa toimivat hyvin akvaviitin kaverina.

– Fenkoli on maku, josta itse tykkään tällä hetkellä, hän kertoo.

Myös samaan makumaailmaan sopiva salmiakki on kokeiltavien raaka-aineiden listalla.

– Salmiakki vetoaa suomalaisiin, mutta turisteille se on outo maku, joten sen kanssa on oltava varovainen.

Akvaviitti tuo myös mukavaa vaihtelua klassikkodrinkkeihin. Negroniin se tuo  ginin tilalla käytettynä oman vivahteensa, ja kesäisemmän version Old Fashionedista saa käyttämällä akvaviittia ja pienen määrän bourbonia.

Huutokonttorissa baarimestarina työskentelevä Suutari on huomannut asiakkaiden löytävän akvaviitin uudella tavalla. Suomalaisiin tuotteisiin panostavan baarin valikoimasta löytyy neljä erilaista akvaviittia.

– Suomalaiset akvaviitit ovat hieno lisä. Seuraavalle cocktaillistalle olisi tarkoitus tehdä enemmän juomia akvaviitista.

Kotimaisten ginien menestys avaa varmasti tietä myös akvaviiteille: akvaviittia onkin tituleerattu Nordic giniksi. Akvaviittia on totuttu Suomessa nautiskelemaan lähinnä snapsina, mutta toivon mukaan se tulevaisuudessa päätyy yhä useammin drinkkilasiin.

– Rapujuhliinkin voisi ruokajuomaksi valmistaa raikkaan coolerin akvaviitista.

Akvaviitin makukaverit

  • Sitruuna
  • Tilli
  • Fenkoli
  • Omena
  • Salmiakki
  • Kardemumma
  • Bourbon
  • Gini

HAZY HARVEST

3 cl Ägräs Akvavit

1 bl Jim Beam

4 cl tuorepuristettua luomuomenatäysmehua

1 bl Rajamäen omenaviinietikkaa 1,5 bl tilli-fenkoli-siirappia*

Hämmennä ja tuplasiivilöi jäähdytettyyn lasiin. Koristele tuoreella tillillä ja syötävällä kukalla.

 

*Tilli-fenkoli-siirappi

2 tl fenkolinsiemeniä

1 tl kuivattua tilliä

1 dl sokerisiirappia (2:1)

Murskaa fenkolinsiemeniä ja tilliä pienemmäksi ja yhdistä 2:1-suhteella tehtyyn sokerisiirappiin. Anna seoksen maustua mielellään yön yli. Siivilöi. Voit valmistaa samalla suhteella suurem­mankin erän siirappia. Siirappiin saa jäädä pieniä tillin palasia, ne tuovat siihen hauskaa eloisuutta.

DRÄNGENS DRÖM

4 cl Snälleröds Mäskdrängens Akvavit

3 dash Angostura Bitters

dash Fee Brothers Lemon Bitters

1 bl ruokosokeria

Valmistetaan kuten Old Fashioned. Purista verigreipin kuoresta eteeriset öljyt juoman päälle. Koristele verigreipin kuorella.

TORPPARIN TILLISOURI

4 cl Helsingfors Fiskehamns Akvavit

3 cl tuorepuristettua sitruunamehua

2 cl tilli-fenkoli-siirappia*

2 cl valkuaista

dash Scrappy’s Cardamom Bitters

Ravista hyvin ja tuplasiivilöi jäähdytettyyn lasiin. Purista sitruunankuoresta eteeriset öljyt juoman pinnalle. Koristele sitruunankuorella ja tuoreella tillillä.

A&T (Akvavit & Tonic)

4 cl Snälleröds Brännmästarens Akvavit

1 bl Ricard Pastis de Marseille

Fever-Tree Indian Tonic Water

Rakenna akvavit ja tonic lasiin, sekoita. Kaada Pastis floatina juoman päälle. Purista sitruunankuoresta eteeriset öljyt juoman päälle. Koristele sitruunankuorella ja tähtianiksella.