Sitran kiertotalousratkaisut kaikkien käyttöön – Suomen Olympiakomitea mukana kehitystyössä

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on pitänyt kiertotalouden teemoja pinnalla toiminnassaan useilla tavoilla. Muutama vuosi sitten Sitra toteutti yhdessä Suomen Olympiakomitean kanssa projektin, jossa urheiluseuroja ja tapahtumajärjestäjiä sitoutettiin toimimaan kestävämmin.

Yksi näkyvin esimerkki tästä yhteistyöstä olivat vuoden 2017 Lahden MM-kisat, joissa kokeiltiin vähähiilisiä ja älykkäitä kiertotalouden ratkaisuja urheilutapahtuman järjestämisessä. Kisojen aikana projektin vetäjät haastoivat myös Kansainvälisen hiihtoliiton toteuttamaan kaikki tulevat kisat kestävämmin.

Vuoden 2019 kesäkuussa Helsingissä puolestaan Sitra järjesti partnereidensa kanssa jo kolmannen World Circular Economy Forumin. Maailman kiertotalousfoorumin ytimessä olivat tällä kertaa ”kiertotalouden ratkaisujen globaali skaalaus sekä kiertotalouden seuraava erä”. Kiertotalous näkyi foorumin ohjelman lisäksi tapahtuman jokaisella osa-alueella. Tapahtumapaikkakin valikoitui kiertotalous edellä. 

– WCEF-tapahtumakonseptiin kuuluu kiertotalouden periaatteiden noudattaminen kaikessa, niin materiaalien käytössä, tarjoiluissa kuin paperittomuudessa, kertoo Tuula Sjöstedt, viestinnän ja yhteistyösuhteiden asiantuntija Sitralta.

Näytteilleasettajat eivät saa jakaa esitteitä.”

Sjöstedt iloitsee siitä, että WCEF:n tapahtumakumppanit ovat ottaneet kiertotalouden niin kokonaisvaltaisesti mukaan toimintaansa.

– He ovat onnistuneet löytämään sellaisia materiaaleja käytettäväksi esimerkiksi näyttelyosastojen rakenteissa, että niitä pystytään hyödyntämään muuallakin joko ennen tai jälkeen WCEF:n.

Tapahtuman konseptiin kuuluu myös, etteivät näytteilleasettajat saa jakaa esitteitä, julkaisuja tai oheistuotteita.

– Tämä on aiheuttanut yllättävän vähän sanomista, koska kumppanit ovat ymmärtäneet, että tarkoitus on saada osallistujat keskittymään itse tapahtuman sisältöön ja verkostoitumiseen, eikä ilmaislahjojen jakeluun.

Kiertotalousperiaatteet näkyvät Sitran tapahtumissa jatkossakin liittyipä tapahtuman aihe siihen tai ei. On myös tärkeää saada hyväksi koetut periaatteet jakoon muille toimijoille.

– WCEF-tapahtumakonseptissa kiertotalouden periaatteiden noudattaminen on olennainen osa, ja teemme myös konseptin jatkokehitystä tiiviissä yhteistyössä tapahtumatuottajien kanssa.

World Circular Economy Forumin periaatteet kiertotalouden hyödyntämiseen

  • Pidä kiertotalous mielessä kaikessa suunnittelussa: valitse esimerkiksi kierrätettyjä materiaaleja tapahtuman rakentamiseen ja vältä kertakäyttöistä muovia tarjoiluissa.
  • Valitse vastuullinen tapahtumapaikka, joka noudattaa kestävyyden periaatteita.
  • Pidä mielessä tapahtumapaikan käytettävyys ja joustavuus, jotta voit tarjota sopivat tilat myös esimerkiksi verkostoitumiselle.
  • Tarjoa ruokaa ja virvokkeita: suunnittele ilmastoystävällinen, mieluiten kasvismenu ja tarjoa myös vegaaninen vaihtoehto.
  • Pidä sanasi ja näytä se: kerro tapahtuman kiertotalous- ratkaisuista esimerkiksi tapahtumapaikalla ja ruokalistalla.

Julkaistu Evento-lehdessä 2/2020.