Kurssin tehtävänä oli kehittää kotisirkoista ruoka- tai juomatuote.

– Päädyimme etsimään tietoa oluen valmistuksesta ja siitä, onko kukaan aiemmin tehnyt sirkkaolutta. Hetken kuluttua olimmekin jo työn touhussa. Tukea saimme opettajaltamme Sakari Ketolaiselta sekä oluen ammattilaiselta Mikko Salmelta, sanoo opiskelija Inka Liirre.

– Testailimme eri valmistustapoja kotisirkoille sekä eri oluita saadaksemme tietää, millainen yhdistelmä olisi paras. Hioimme reseptiä ja lopulta päädyimme Savu Sirkka -olueen. Hyvän palautteen ja kannustuksen myötä päädyimme itsenäisesti viemään kehitystyötä eteenpäin. Päätimme tähdätä viime keväänä  Helsinki Beer Festivaaleille ja olimme yhteydessä Perhon Panimoon, jossa teimme isomman erän olutta. Vallitsevan tilanteen takia festivaalit kuitenkin peruutettiin. 

Festareiden peruuntumisen vuoksi koko erä pullotettiin ja muutama näistä pulloista eksyi Hesarin sokkotestiin helsinkiläisten pienpanimo-oluiden vertailussa.

– Sijoitus 5/14 oli huikea yllätys meille. Halusimme kokeilla vastaanottoa markkinoilla ja tarvitsimme paikan, jossa valmistaa isompi erä kerralla, joten aloitimme yhteistyön lohjalaisen United Gypsies Brewery -panimon kanssa. Sirkat tulevat Villa Mangsin -sirkkafarmilta Karjaalta. 

Tässä syntyy kiinnostava näkökulma kiertotalouteen, kun oluen valmistuksessa sivuvirtana syntyy mäskiä, jolla sirkkakasvattamo ruokkii kotisirkat. Sirkkoja suhteessa pulloon on noin 50 kappaletta. 

– Myyntitoiveita hankaloitti oluen ensimmäisen version vahvuus, joten päädyimme valmistamaan lähes samalla reseptillä kauppavahvuista.

 – Savu Sirkka on pintahiivakäymisellä valmistettu suodattamaton täysmallasolut. Sen makua voi luonnehtia raikkaaksi, kevyen maltaiseksi ja hedelmäisen aromikkaaksi – pientä humalan puraisua ja kevyttä savuisuutta unohtamatta, kuvailee Liirre.

Sivuvirtana syntyy mäskiä, jolla sirkkakasvattamo ruokkii kotisirkat.

Opiskelijatiimin kaksi muuta jäsentä ovat Hanna Olkinuora ja Jutta Karilo. Myyntipaikat voi tsekata Savu Sirkan somesta, facesta ja instasta.