Salaisen agentin jäljillä

Maailman pelastaminen on kuljettanut James Bondia ympäri Tellusta. 60-luvun lopulla 007 vaikutti Sveitsin Alpeilla, jossa hänen urotekojaan muistellaan yhä martineja sheikaten.

Liikemies Alessandro Martinilla ja viininviljelijä Luigi Rossilla oli yhteinen visio: miehet halusivat luoda hienostuneen ja moneen taipuvan vermutin, joka vangitsisi aperitiivitunnin sielun – tunnelman, jossa ihmiset tapaavat nauttiakseen hetkestä. Ensimmäisenä maailmalle esiteltiin Torinossa Martini Rosso vuonna 1863.

154 vuotta myöhemmin baarimestari Fitim Muçolli toivottaa suomalaiset vieraansa tervetulleiksi Sveitsin Alpeilla, Schilthorn-vuoren huipulla sijaitsevaan ravintola Piz Gloriaan. Näissä maisemissa kuvattiin George Lazenbyn tähdittämä agenttiseikkailu Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa, ja kuten me kaikki hyvin tiedämme, on James Bond ehkä maailman tunnetuin Martini-cocktailin ystävä.

– Martini-tuotteiden koostumus on tarkoin varjeltu salaisuus, jonka tietää koko maailmassa vain neljä ihmistä. Reseptiä säilytetään geneveläisessä pankkiholvissa, Bond-faniksi itsekin tunnustautuva Muçolli kertoo baaritiskinsä takaa.

– Pääraaka-aine on koiruoho, jota on käytetty lääkekasvina antiikin ajoista lähtien. Sillä on parannettu niin päänsärkyjä, ruoansulatusongelmia kuin tulehduksiakin. Muinaisessa Egyptissä sitä käytettiin jopa lemmentaikoihin.

Koiruohon lisäksi Martinin reiluun 40 raaka-aineeseen kuuluu kukkia ja hedelmiä, aromaattisia yrttejä ja monia muita maustekasveja.

– Pulloon päätyvät vain parhaat raaka-aineet, joiden viljelemiseksi nähdään vaivaa ympäri maailman. Ruusut tulevat Marokosta, kaneli Sri Lankasta, neilikka Madagascarilta ja surinaminkvassia Jamaikalta, Muçolli luettelee. 

Mutta miksi 007 tilaa juomansa aina shaken, not stirred? Tiukkaan ohjeistukseen on Muçollin mukaan varsin yksinkertainen syy.

– Sheikkaaminen lisää juoman happipitoisuutta. Lasista happi kulkeutuu elimistöön, josta se auttaa poistamaan vapaita radikaaleja. Ne ovat elämälle välttämättömiä atomeja ja molekyylejä, mutta voivat liiallisina esiintyessään heikentää vastustuskykyä ja aiheuttaa ennenaikaista ikääntymistä. Sheikattu martini onkin näin ollen yksi James Bondin ikuisen nuoruuden ja terveyden salaisuuksista!  

 

007 cocktailia salaisille agenteille

Extra Dry James Bond
6 cl giniä
2 cl Martini Extra Dry
1–2 oliivia

White Berry 
1 cl sokerisiirappia
3 cl Martini Bianco
6 cl proseccoa
3–6 vadelmaa

White Fresh
4 cl Martini Bianco
2 cl limettimehua
6 cl Sprite

Fiero Lime 
jäitä
4–6 cl Martini Fiero
1 limettilohkon mehu

Rosso on Ice 
jäitä
4 cl Martini Rosso
1 appelsiininsiivu 
raastettua appelsiininkuorta

Bianco Limelimelime 
5 cl Martini Bianco
2 cl Bacardi 
3 cl limettimehua
1–2 cl sokerisiirappia

Fiero Orange
jäitä
4–6 cl Martini Fiero
1 appelsiinilohkon mehu  

Reseptit: Schilthorn / Piz Gloria  

 

Makuelämyksiä taivaanrajassa

Agenttihahmo James Bondin loi vuonna 1953 englantilainen kirjailija Ian Fleming.

Ensimmäinen Bond-leffa valloitti valkokankaat yhdeksän vuotta myöhemmin. George Lazenbyn tähdittämä Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa ilmestyi vuonna 1969.

Merkittävä osa elokuvasta filmattiin sveitsiläisen Schilthorn-vuoren huipulla sijaitsevassa maailman ensimmäisessä pyörivässä ravintolassa, juuri h-hetkeksi valmistuneessa futuristisessa Piz Gloriassa.

Matka laaksosta Schilthornin lumiselle huipulle kestää puoli tuntia ja se taitetaan kolmella eri gondolihissillä.

Perillä ravintolan ikkunoista avautuvat upeat näköalat ympäröivään vuoristoon. Niitä ihaillessaan voi nauttia James Bondin lempidrinkeistä ja laajasta ruokavalikoimasta, jota löytyy pikkunaposteltavista seudun erikoisuuksiin ja buffetpöydistä 007-burgereihin.

Ruokailun lomassa kannattaa tutustua myös Bond World 007:n interaktiiviseen näyttelyyn, joka tarjoaa kiehtovan kurkistuksen Schilthornissa kuvatun filmin kulisseihin.