Syksyllä ihmisten mieltymyksistä taistelee kaksi voimaa: kesän viime rippeistä pidetään vielä kaksin käsin kiinni, mutta samalla aletaan vähitellen laskeutua talven viettoon. Syysdrinkkejä suunnitellessa kannattaakin ottaa huomioon vuodenajan erikoislaatuisuus ja varmistaa, että drinkkilistalta löytyy vaihtoehtoja erilaisiin mielentiloihin.

Esimerkiksi lämmittäviä makuja aletaan kaivata jo ennen ensimmäisiä pakkasia. Inkivääri, kardemumma ja muut mausteet toimivat syksyllä hyvin, kun halutaan tarjota lämpöä valmistamatta kuumaa juomaa.

Ruskan värit inspiraationa

Syksyllä luonto pukeutuu kuparin, keltaisen ja oranssin sävyihin, ja näitä värejä kannattaa toistaa myös juomissa. Erityisesti loppusyksystä janoamme värejä, kun ulkona vihmoo jäistä tihkua ja lehdet ovat pudonneet puista.

Samat värit toistuvat syksyn juhlissa. Sadonkorjuu- ja rapujuhlat ovat olennainen osa alkusyksyä. Silloin drinkkilasiin kannattaa valita sadonkorjuun parhaimmistoa sekä kotimaisia kasviksia, kun niitä on vielä saatavilla ennen talven tuloa.

Alkoholien kohdalla syksyn tullen käännytään tummempien sävyjen puoleen. Vermutit ja väkevöidyt viinit ovat hyviä valintoja terassikelien ja syksysäiden taitteeseen. Tynnyrikypsytetyt ver­siot rommeista ja akvaviiteista maistuvat kelien viiletessä paremmin kuin kirkkaat tuotteet. Myös konjakin hedelmäiset aromit toimivat loistavasti syksyisissä drinkeissä.

Sesongin erikoisuudet

Ulkomaiset sesonkikasvikset

  • Granaattiomena, taateli, viikuna, mandariini ja satsuma

Kotimaiset kasvikset

  • Kurpitsa, luumu, päärynä ja karhunvatukka

Luonnonkasvit

  • Tyrni, ruusunmarja, puolukka ja karpalo

 

Kurpitsa & inkivääri.

Kurpitsa & inkivääri

4 cl konjakkia

8 cl kurpitsapyreetä

4 cl klementiinimehua

ripaus suolaa

top inkivääriolut

Valmistustapa: ravistus

Lasi: highball

Koriste: klementiinilohko

Mittaa shakeriin konjakki, kurpitsapyree, klementiinimehu ja ripaus suolaa. Ravista kylmäksi ja tuplasiivilöi highball-lasiin. Täytä jäillä, lisää inkivääriolut ja koristele.

 

Marjatta.

Marjatta

4 cl jäähdytettyä suodatinkahvia

4 cl sokeritonta puolukkatäysmehua

2 cl kardemummasiirappia

1 cl sitruunamehua

Valmistustapa: ravistus

Lasi: OTR

Koriste: ruislastu

Sekoita kaikki raaka-aineet shakerissa. Lisää jäät ja ravista kylmäksi. Tuplasiivilöi OTR-lasiin ja koristele.

 

Tyrni.

Tyrni

2 cl tyrnilikööriä

3 cl akvaviittia

3 cl punaista katkeroa

Valmistustapa: rakentaminen

Lasi: OTR

Koriste: tyrnimarjoja

Mittaa kaikki raaka-aineet OTR-lasiin, lisää jäät ja hämmennä juoma kylmäksi. Koristele tyrnimarjoilla.

 

Ruusunen.

Ruusunen

4 cl ruusunmarjakeittoa

2 cl sokerisiirappia

3 oksaa tuoretta timjamia

10 cl kuohuviiniä

Valmistustapa: rakentaminen

Lasi: kuohuviini

Koriste: timjamin oksa

Mittaa shakeriin ruusunmarjakeitto, siirappi ja tuore timjami. Lisää jäät ja ravista kylmäksi. Tuplasiivilöi jäähdytettyyn kuohuviinilasiin. Lisää kuohuviini ja nostele kevyesti sekaisin. Koristele.