Ruosniemen Panimo – Kansallisesti tunnettu, paikallisesti tuntematon

Ruosniemen Panimo aloitti kaupallisen oluenvalmistuksen alkuvuodesta 2012. Panimon ensimmäinen olut oli Pikkupomo Amber Ale. Nyttemmin repertoaari on kasvanut yli viidenkymmenen, mutta Pikkupomo jatkaa perusvalikoimassa edelleen.

Siinä missä useimmat pienpanimot aloittavat paikallisina "lähituottajina" ja vasta alueellisen tunnettuuden saavutettuaan laajentavat tarjontaansa koko Suomeen, Ruosniemen Panimo päätti tähdätä heti valtakunnalliseksi toimijaksi.

Viiden vuoden jälkeen voidaan sanoa, että strategia on toiminut. Nykyään panimo tunnetaan Hangosta Nuorgamiin, mutta kotikulmillaan Porissa se on edelleen outolintu. Valtaosa karhukaupungin asukkaista tuskin kuullutkaan, että vajaan viiden kilometrin päässä Porin keskustasta Ruosniemen kaupunginosassa sijaitsee panimo.

INSINÖÖRIEN PANEMAA, kuuluu panimon iskulause. Sloganilla on katetta, sillä aikanaan panimon perusti viisi kaverusta, insinöörismiehiä Otaniemestä jokainen. Koska tekniikka oli hallussa, uskoa omaan tekemiseen riitti. Ensin asetettiin tavoite, jota kohti lähdettiin kulkemaan pystypäin. Mahdotonta oli ainoastaan mahdottomuus; esteillä oli lupa olla enintään hidasteita.  

– Kun mietimme firman brändiä, päätimme olla toiminnassamme rohkeita, röyhkeitä ja nopealiikkeisiä, sanoo toimitusjohtaja Juho-Matti Karpale.

Matkan varrella panimoyhtiön osakkaiden määrä on kasvanut, mutta toiminta-ajatus on pysynyt muuttumattomana. Vaikeudet on tehty voitettavaksi ja homma pannaan onnistumaan vaikka väkisin.

Matkalle on, totta vieköön, mahtunut mutka jos toinenkin, mutta eteenpäin on menty. Yritysten ja erehdysten kautta insinööripanimosta on kehittynyt yksi arvostetuimmista suomalaisista pienpanimoista.

Panimon oluet ovat kautta linjan olleet omaleimaisia ja tasapainoisia, ja mikä tärkeintä, tasalaatuisia.

SUOMESSA ON tällä hetkellä (7.6.) 82 toimivaa käsityöpanimoa. Ruosniemen Panimon vahva brändi auttaa erottumaan sangen kirjavasta joukosta niin ravintoloiden hanoissa, kylmäkaapeissa, olutfestivaaleilla kuin myös alkoholiliikkeen hyllyssä.

Hyväksi koettu brändi auttaa luonnollisesti myös tuotteiden hinnoittelussa. Eihän käsityönä valmistettu olut koskaan halpaa ole, mutta ei varsinkaan Ruosniemessä valmistettu.

Oli sitten kysymys Alkon kausioluista tai käsityöläisoluista, ruosniemeläinen on aina hintahaitarin yläpäässä, näppituntumalta kolmen kalleimman joukossa. Laatu myy, ja siitä ollaan valmiita myös maksamaan.

Yksi Ruosniemen Panimon suurista oivalluksista piilee oluiden nimissä. Siinä missä useimmat kilpailijat suosivat perinteistä tapaa yhdistää panimon nimi oluttyyliin tai englanninkielisiä fiilistelynimiä, Ruosniemi käyttää rohkeasti suomenkielisiä ammattinimikkeitä pieni pilke silmäkulmassaan.  

Mutta nimillä on toinenkin merkitys; ne kertovat panimon tarinaa.

Ruosniemen Panimo maalaa leveällä pensselillä eteemme kuvan toimistomiljööstä, jossa vahtimestarit, sihteerit, arkkitehdit, koodarit, insinöörit, pikkupomot ja lomittajat työskentelevät päivästä toiseen. Ja saattaapa toimiston käytävillä joskus törmätä myös isokenkäisiin asiakkaisiinkin kuten porvariin tai parlamentaarikkoon, jopa vuorineuvokseen.

Viime vuonna Ruosniemessä pantiin 120 000 litraa olutta. Teoreettisesta maksimikapasiteetista ollaan tällä hetkellä ja nykyisellä laitteistolla noin 30 000 litran päässä.

PANIMON KÄRKITUOTE on volyymeissa mitaten Insinööri IPA, jota myydään kymmeniätuhansia litroja vuosittain. Omalla asteikollani kärkeen nousee Porvari Barley Wine.

Englannista lähtöisin oleva barley wine on melko harvinainen oluttyyli, jossa wine-sana ei suinkaan viittaa viiniin vaan oluen vahvuuteen, joka on yleensä 10–15 prosentin luokkaa. Barley winet ovat tayteläisiä ja vahvan maltaisia oluita, ja niissä runsaasti humalaa tasapainottamaan maltaan makeutta.

Ruokapöydässä barley winet istuvat parhaiten jälkiruokien kuten crème brûléen seuraan.

____________________________________________________________________________________________________________

 Arvio

 

PORVARI OLOROSO

Ruosniemen Panimo, Pori
Barley Wine, 11,0 %

"Tiivis beige vaahto ohenee nopeasti jääden kalvoksi punaruskean oluen pintaan. Tuoksussa rusinaa ja paahteisuutta sekä märkää puumaisuutta ja nahkaisuutta. Suutuntumaltaan öljyisen makea, alkoholinen.

Moniulotteinen ja täysin tyylin mukainen barley wine, jossa runsas humalointi taittaa maltaan siirappistamakeutta. Tummat kypsät marjat ja luumu täydentävät rusinaista flavoria. Olut sopii hiljaiseen nautiskeluunvaniljaisen jälkiruoan tai hyvän sikarin kanssa."

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska