Kuten varsovalaisen Dom Wódkin (Vodkatalo) nimikin antaa osviittaa, toimivat ravintolan konseptin kulmakivinä laadukas ruoka ja vodka. Kokonaisuuteen kuuluvat Elixir-ravintola ja Vodka Atelier on palkittu maailman uniikeimmista ruoka- ja juomayhdistelmistä.

– Haluamme tuoda esiin sekä ruokaa ja juomaa asiakkaille intohimomme, ammattitaitomme ja elämysten avulla. Meillä on maailman suurin vodkavalikoima, joka sisältää yli 500 erilaista tuotetta. Mukana on myös muutamia erittäin harvinaisia limited edition -vodkia, kertoo manager Paweł Matczak.

Ruoan ja juoman yhdistämisessä tärkein asia on luonnollisesti maku. Matczakin mukaan yhdistelmän tulee olla ennen kaikkea hienovarainen ja luonteva, joskus myös yllättävä. Jokaiselle annokselle on mietitty kaksi vodkaa.

– Ensimmäisen tehtävänä on vahvistaa annoksen aromeja, toinen taas puhdistaa makupalettia seuraavaa elämystä varten. Olemme kehittäneet annoksia varten esimerkiksi piparjuurella maustetun vodkan, sillä piparjuuri on paitsi suosittu maku, myös tärkeä osa puolalaista keittiötä. Tämän vodkan kanssa tarjoamme esimerkiksi keittoa, jossa on muun muassa savustettua pekonia, perunaa ja viiriäisen munaa.

Asiakkaat pääsevät tutustumaan kekseliäiden ruoka ja juoma -yhdistelmien avulla konkreettisesti vodkan saloihin. Annokset edustavat modernia tulkintaa perinteisestä puolalaisesta keittiöstä ja niihin on poimittu vaikutteita eri maakuntien ruoista. Ruokien ja juomien yhdistelmistä vastaa työryhmä, johon kuuluu keittiömestareiden lisäksi muun muassa Vodka Atelierin baarimestareita ja vodkamestareita.

Opastusta vodkan saloihin

Ravintolan pääalkoholin valinta oli Matczakin mukaan helppoa, tunnetaanhan Puola vodkamaana.

– Ensimmäiset kirjalliset merkinnät vodkasta on tehty Puolassa. Alkoholilla on iso rooli maamme historiassa ja kulttuurissa. Vodka ei ole puolalaisille pelkästään alkoholi, vaan olennainen osa elämämme tärkeitä hetkiä. Lisäksi vodka on yksi tämän hetken suosituimmista alkoholeista ympäri maailmaa.

Dom Wódkin asiakaskunta on laaja. Ravintola houkuttelee ruoan ja vodkan ystävien lisäksi yritysväkeä ja ihmisiä, jotka arvostavat historiallista sijaintia ja hyvää palvelua. Joukkoon mahtuu vodkien maailmaan vihkiytyneitä asiakkaita, mutta suurin osa vasta tutustuu alkoholiin ja haluaa testata erilaisia tuotteita.

– Opastamme asiakkaitamme, että jokaisessa vodkassa on erilainen maku ja tuoksu, mikä johtuu monista eri tekijöistä. Osoitamme myös, että vodka toimii loistavasti ruoan kanssa. Tärkeintä meille on kertoa vodkan historiasta ja siihen liittyvistä perinteistä ympäri maailmaa, mutta ennen kaikkea Puolassa. Tämän takia suosittelemme, että asiakkaat maistelisivat erityylisiä vodkia.

Tarkkaan mietitty valikoima

Vodkan ystävillä on kissan päivät, sillä valikoimassa on lähes 550 erilaista vodkaa viideltä eri mantereelta. Pääpaino on puolalaisissa tuotteissa, mutta hyllystä löytyy myös esimerkiksi suomalaisia ja muita pohjoismaalaisia vodkia.

Valikoimaan etsitään kiinnostavia ja erittäin laadukkaita tuotteita kolmen eri kategorian mukaan. Näitä ovat tuotantomaa eli onko kyseessä kotimainen tuote vai ei, laatuluokitus ja onko kyseessä maustettu vai maustamaton vodka.

– Laajan valikoimamme takia on hankala sanoa millaiset vodkat ovat erityisen suosittuja tällä hetkellä. Asiakkaat hakevat vodkalta eri asioita. Osa haluaa esimerkiksi makeampaa, toiset taas vahvempaa.

Kolmen kuukauden välein vaihtuvalla cocktaillistalla on 12 cocktailia, joissa kaikissa on alkoholina vodka.

– Cocktailien perustana on käytetty klassisia reseptejä, joihin vodka tuo oman twistinsä, Matczak kertoo.

Dom Wódki, Pl. Teatralny, ul. Wierzbowa 9/11, Varsova, domwodki.pl