Proseccoa, Aperolia, kivennäisvettä ja Lapin omaa appelsiinia eli tyrnimarjaa. Rosmariinit päälle ja voilá! Lasissa komeilee Rovaniemen perinteisen taidekadun avajaisia varten räätälöity designcocktail: Summer Spritz eli lappilainen versio legendaarisesta Aperol Spritzista. Kesäkuussa korkatun reseptin takana ovat Suomen 9. paras baarimestari, rovaniemeläinen Jarno Kallio sekä Lapin hallitseva drinkkimestari, niin ikään rovaniemeläinen Annika Uurtamo

– Kun pari kuukautta sitten saimme pyynnön suunnitella avajaisdrinkin Valtakadulla pidettävää taidekesän avausta varten, aloimme miettiä, pitäisikö siihen sivuun kehitellä vielä jotain lisää, Uurtamo pohjustaa.

Lapin Spritz.

Ajatus oheisohjelmasta ei ollut kaukaa haettu: Uurtamo työskentelee Hostel Café Kodissa ja Kallio Arctic Light -hotellissa, jotka sijaitsevat taktisesti vastapäätä toisiaan, kesän ajaksi taiteen käyttöön valjastetun Valtakadun molemmin puolin. Niinpä Kallio päätti soittaa ”pari puhelua”. Pian suunnitelmat ottivat jo uuden kurssin.

– Ilmoitin Annikalle, että sieltä olisi nyt kuusi instanssia tulossa kesäkuussa Rovaniemelle. Baarimestarien piirit ovat Suomessa aika pienet, minkä ansiosta asiat etenivät tosi nopeasti. Valtaosa kiinnostuneista oli meille entuudestaan tuttua porukkaa, Kallio taustoittaa.

Tilaustyönä tehty Lapin Spritz jäi lopulta lapsipuolen asemaan sen toimiessa kimmokkeena innovatiiviselle ideoinnille ja eri puolilla Suomea toimivien baarimestarien, alkoholintuottajien ja alkoholin maahantuojien väliselle yhteistyölle. Työn tuloksena syntyi Lapin maakunnan ihka ensimmäinen kuluttajille suunnattu juomakulttuuritapahtuma: Rovaniemi Drink Weekend. Siis mikä, mitä ja kenelle? ihmetteli moni.

– Kuluttajille suunnatut juomatapahtumat ovat vielä melko uusi juttu, varsinkin täällä pohjoisessa. Turussa ja Helsingissäkin ensimmäiset järjestettiin vasta pari vuotta sitten. Ei siis ihme, että moni kyseli aluksi, onko tämäkin vain ammattilaisten tapahtuma, Uurtamo sanoo.

Hotellibaarista mökkiterassille

Arktinen kesäaurinko lämmittää Hostel Café Kodin mökkiterassia, josta näkee suoraan Arctic Light -hotellin ja sen yhteydessä toimivan Plan B -baarin edustalla olevalle terassille. Laseja nostellaan ja kippistellään taidekadun yli taivasta kohti. Sisällä, hotellin aulassa ja baaritiskillä nautiskellaan milloin viski-, vodka- ja brandy-tastingien antimista, milloin vierailevien baarimestarien valmistamista drinkeistä.

Helsinki Drink Festival -tapahtuman perustajiin kuuluva baarimestari Mika Koivula loihtii siellä ginisekoituksiaan ja hänen kollegansa Juho Pajunen tekee taikojaan eteläamerikkalaisen piscon kanssa. Esittelypisteiltä löytyy myös Lapin Panimo, Cocktail Company ja Norex Selected Brands. 

Samaan aikaan Café Kodin Mökkiterassilla tapahtuu: helpotusta helteeseen tuo paikallisen jäätelötehtaan, Arctic Ice Cream Factoryn soodapiste samalla kun Johan & Nyströmin edustajat helpottavat cocktailkansan kahvihampaiden kolotusta tuoreella sumpilla ja Sonnisaaren Panimon edustajat esittelevät brändiään paikallisen kuntokeskuksen kanssa yhteistyössä järjestettyyn bissejoogaan saapuneille joogaajille.

– En ole varma, tulinko enemmän bisselle vai joogaamaan. En oikeastaan edes juo olutta. Mutta tämä on olueksi kyllä hyvää olutta. Ja tää on tosi hyvä tapahtumaidea, osallistujien keskuudessa pyöritellään.

Jussi Viljala.

Toisten venytellessä olutpulloja niskojensa taakse joogaopettaja Minna Tuiskun johdolla, tekevät toiset Bloody Maryja Kyrö Distilleryn edustajan, baarimestari Jussi Viljalan valvovan katseen alla.

Terassin sohvanurkkauksessa starttaa puolestaan Kyrö Distilleryn työpaja, jossa osallistujat pääsevät itse sekoittamaan omat gininsä. Täyteen buukattua pajaa luotsaavalle, yrityksen tapahtumapäällikkö Anniina Kumaralle osallistuminen Rovaniemen Drink Weekend -tapahtumaan oli päivänselvyys.

– Varasin tämän kalenteriin heti, kun sain kuulla asiasta. Rovaniemi on hieno kaupunki ja olemme tehneet tiivistä yhteistyötä Café Kodin kanssa aina siitä lähtien, kun mökkiterassi perustettiin. Meillä on täällä paljon baarimestariystäviä ja moni tuntemistani baarimestareista on kouluttautunut Rovaniemellä, Kumara kertoo.

Koulutuksella Kumara viittaa Lapin koulutuskeskus Redun aikanaan järjestämään ja sittemmin muotoaan muuttaneeseen baarimestarikoulutukseen, josta paitsi Uurtamo ja Kallio, myös monet muut mestarilliset baarimestarit ovat ponnistaneet valtakunnalliseen ja jopa kansainväliseen nousuun.

Kukoistava cocktailkulttuuri

Lapin cocktailkulttuurista voidaan olla montaa mieltä. Tai ainakin siihen saakka, kunnes asiasta kysytään alan asiantuntijoilta eli baarimestareilta itseltään. Silloin mielipiteitä näyttäisi olevan vain yksi: Lapissa cocktailkulttuuri kukoistaa ja niin tuotteet kuin tekijätkin edustavat valtakunnan kovinta kärkeä. Kyse ei ole sanahelinästä, sillä näkemys makaa väkivahvan perustuksen päällä.

– Redusta se kaikki on lähtenyt. Siellä oli opettajana sellainen sankari kuin Ari Manninen, jolla oli hallussaan kaikki tietotaito tältä alalta. Hän puski ainakin sata baarimestaria koulusta työelämään muutaman vuoden aikana. Moni yhtyisi väitteeseen siitä, että kyseessä on Suomen paras baarimestarikoulu, Kallio vakuuttaa.  

Jarno Kallio ja Annika Uurtamo.

Kallio arvelee, ettei monikaan uskoisi todeksi, jos saisi tietää Rovaniemen baariskenen todellisen osaamisen tason. Hänen mukaansa juuri kovatasoisen koulutuksen ansiosta monessa Rovaniemen niin sanotussa peruspubissakin baarityöntekijöiden taitotaso on merkittävän korkea, vaikkeivät kyvyt aina pääsisikään esille ja oikeuksiinsa.

– Pohjoisessa meidän ei tarvitse tällä saralla hävetä yhtään, päinvastoin, osaamista kyllä riittää. Lappilaiset baarimestarit ovat viime vuosina menestyneet myös kilpailuissa todella hyvin, Kallio tähdentää.

Uurtamo kääntää keskustelun tulokulman vielä toisin päin: asiakkaiden suuntaan. Hän kokee, että asiakkaiden kannalta olennaista on yhtä lailla ammattitaitoinen asiakaspalvelu kuin viihtyisä ympäristö ja laadukkaat tuotteet. Hostel Café Kodin henkilökunta saa usein kuulla häkeltyneitä kysymyksiä: Miten hostellissa voi olla näin viihtyisä tunnelma? Miten täällä voidaan myydä näin tasokkaita drinkkejä? Silloin Uurtamo yleensä miettii mielessään: Miksei voisi? Eikö nimenomaan pitäisi?

– Kun mietitään vaikkapa Hostel Café Kotia ja Arctic Light -hotellin baaria, on molemmat suunniteltu asiakkaille viihtyisiksi ja tuotevalikoima yhtenäiseksi. Nämä asiat menevät käsi kädessä. Enpä ole kuullut kenenkään suosivan jotain paikkaa sanoen, että miljöö on huono, mutta juomat hyvät, Uurtamo naurahtaa.

Ensi vuonna uudelleen

Rovaniemen ensimmäinen Drink Weekend oli nopealla aikataululla kasaan kurottu kokeiluluontoinen kokonaisuus. Siitä huolimatta, tai ehkä juuri siksi, se oli myös suksee. Tapahtuma osoitti ainakin sen, että pohjoisessa ollaan kiinnostuneita niin uusien pienpanimoiden tuotteista kuin cocktailkentän uusimmista trendeistäkin. Lapissa uskalletaan yrittää, kokeilla ja luoda uutta. Kaikkia tämä tieto ei yllättänyt.

– Kyllähän Helsingissä asti tiedetään, että pohjoisessa porukka painaa alan kärjessä. Meillä on täältä paljon opittavaa, Viljala vahvistaa.

Oppimiskokemuksia jäi puitavaksi myös ensi vuoden tapahtumaa varten. Jos yhteistyökumppaneilta kysytään, tulee Rovaniemi Drink Weekend takuuvarmasti tapahtumaan myös ensi vuonna ja yhdistymään jälleen Valtakadun taidekesän avajaishulinaan.

– Yllätyin, kun eräät edustajat tulivat jo toisena tapahtumapäivänä toteamaan minulle, että seuraavana vuonna tehdään asiat sitten näin ja näin. Mietin, että what? Miten niin ensi vuonna? Uurtamo nauraa.

Sitten hän vakavoituu ja alkaa pohtia mahdollista ensi vuotta tosissaan. Mikäli tapahtuma vielä toteutetaan, tullaan ainakin markkinointiin panostamaan enemmän. Nyt kun perustus on luotu, ehkä myös jokunen tapahtumapaikka enemmän olisi poikaa, Kallio tuumaa.

Yhtä kaikki, niin järjestäjien keskinäisistä tuuminnoista kuin kävijäpalautteesta päätellen kuluttajille suunnatulle juomakulttuuritapahtumalle oli Rovaniemellä ja Lapissa todellakin tilausta. Siksi pohjoisen ulottuvuuden korostaminen tulee jatkossakin olemaan Kallion ja Uurtamon uurastuksen keskiössä.

– Rovaniemi on kansainvälinen kasvukaupunki, jossa toimiminen on meille baarimestareina todella iso etu. Täällä ja täältä käsin on helppo toimia yhteistyössä muualla Suomessa toimivien kollegojen kanssa. Omalla kohdallamme koemme tärkeimmäksi kehittää omaa tonttia täällä pohjoisessa, Kallio ja Uurtamo summaavat.