Rommi taipuu cocktaileihin ja kuumiin juomiin

Rommi virtasi ja salsa soi jo 1400-luvun Karibialla, kun portugalilaiset ja espanjalaiset toivat rommin raaka-aineen sokeriruo'on alueelle. Monikäyttöistä rommia kannattaa olla hyllyssä ainakin neljää laatua.

Sokeriruokomehusta valmistettava rommi on tyypillisesti lämpimien alueiden alkoholijuoma. Portugalilaiset ja espanjalaiset toivat sokeriruo’on 1400-luvulla Karibialle, jossa sillä olikin hyvät edellytykset menestyä.

Sokeriruokomehu lähtee käymään itsestään, mutta melassi, eli paksu, ruskea sokerinvalmistuksen sivutuote täytyy laimentaa ensin. Molemmissa sokeri on valmiiksi käymiskelpoisessa muodossa, eikä sitä tarvitse imellyttää kuten viljapohjaisia vierteitä. Valtaosa rommeista on tehty melassista, ja suoraan sokeriruokomehusta tehdyt erotellaankin rhum agricole -nimityksellä. Se muistuttaa brasilialaista cachaça-sokeriruokoviinaa, joka on Caipirinha-drinkin alkuperäinen ainesosa.

Mitä vaaleampaa rommi on, sitä todennäköisemmin se on tislattu kolonnissa.

Rommia tislataan sekä pannutis­laus- että kolonnitislausmenetelmillä ja niiden yhdistelmillä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä vaaleampaa rommi on, sitä todennäköisemmin se on tislattu kolonnissa. Neutraaliin kolonnitislattuun voidaan sekoittaa matalampaan väkevyyteen tislattua pannutislettä, jolloin rommista saadaan luonteikkaampaa. Valmistajat pystyvät vaikuttamaan rommin tyyliin hiivavalinnallaan, ja useimmat luottavatkin nykyisin kaupallisiin hiivoihin.

Digestiivistä drinkkeihin

Nykyään erilaisia rommityylejä on lukuisia, aina kirkkaasta ja kevyestä Bacardi-tyylistä raskaaseen Guyanan rommiin. Tummia rommeja on ikäännytetty tynnyreissä, mutta lähes aina niitä on myös värjätty sokerikulöörillä. Tynnyreinä käytetään enimmäkseen 250-litraisia bourbontynnyreitä, joita Karibialla on hyvin saatavilla.

Cuba libre on pitkien drinkkien klassikko.

Vaaleita rommeja käytetään pääasiassa juomasekoituksissa, kun taas iäkkäitä tummia rommeja voidaan nauttia myös sellaisenaan digestiiveinä. Tummat rommit ovat myös itseoikeutettuja kuumien juomien terästäjiä. Vaaleitakin rommeja on voitu ikäännyttää lyhyen aikaa, mutta vanhoissa suurissa tynnyreissä, joista ei irtoa makua tai väriä, vaan se vaikuttaa lähinnä rommin rakenteeseen.

Rommeja käytetään monen tyyppisissä cocktaileissa, kuten runsaan hedelmäisessä Mai Taissa, kirpeän ryhdikkäässä Daiquirissa, minttuisessa Mojitossa tai pitkien drinkkien klassikossa Cuba libressä.

Tärkeimmät rommintuotantoalueet ovat edelleen Karibianmerellä sijaitsevat Kuuba, Jamaika, Barbados, Trinidad ja Tobago, Guyana, Martinique sekä Guadaloupe, mutta jonkin verran rommia tulee myös Etelä-Amerikasta, kuten Venezuelasta, Perusta ja aivan toiselta puolen maapalloa, Filippiineiltä.

Valtaosa rommeista on sekoitteita, ja niissä saattaa olla jopa 15–20 erityylistä rommia. Eri saarilta tulevilla rommeilla on omanlaisensa tyyli, mutta se ei riipu niinkään raaka-aineesta vaan kyseisessä paikassa tapana olleesta valmistus- ja kypsytysperinteestä. Karibian kuumuudessa kypsyminen ja haihtuminen on huomattavan nopeaa esimerkiksi Eurooppaan verrattuna.

Ranskalaisomisteinen Plantation on ottanut käyttöön tuplatynnyrimenetelmän, jossa rommia kypsytetään ensin valmistuspaikallaan yhdenlaisessa tynnyrissä ja sen jälkeen Cognacissa vanhoissa konjakkitynnyreissä.

Vaaleaa, tummaa ja maustettua

Vaaleiden rommien tunnetuin edustaja on Bacardi Carta Blanca, jopa niin että asiakkaat käyttävät sitä synonyymina vaalealle rommille. Kolonnitislatun rommin maku on kuiva, kevyt ja neutraali, nuorena hennon sitruksinen ja iäkkäämpänä trooppisen hedelmäinen.

Golden/oro -tyylin rommeja vanhennetaan tammitynnyreissä vaaleita rommeja pitempään. Tisleet voivat olla joko kolonni- tai pannutislattuja tai niiden sekoituksia. Golden-rommit antavat juomasekoituksiin aavistuksen enemmän makua kuin vaaleat.

Tummat rommit on tehty usein pannutislauksella melassista ja ikäännytetty tammitynnyreissä. Ne on tarkoitettu nautittaviksi sellaisenaan, mutta etenkin kylmissä maissa niitä on ruvettu käyttämään kuumissa juomissa.

Ikämerkitty rommi on sekoitettu lukuisista pitkään kypsytetyistä rommeista, ja sitä nautitaan aromilasista digestiivin tapaan.

Maustetut rommit ovat tummia rommeja, joita on terästetty mausteilla, kuten vaniljalla, kanelilla, neilikkaa. Vuoden 2019 jälkeen EU:ssa täsmennettiin rommin määrittelyä, eikä sitä sen jälkeen ole saanut maustaa tai makeuttaa. Tuoteryhmä on kuitenkin yhä olemassa, mutta esimerkiksi Sailor Jerry ratkaisi asian pudottamalla etiketistään sanan rommi pois, ja nykyään se on ainoastaan Spiced. Maustettuja rommeja käytetään cocktaileissa, mutta ne soveltuvat myös sellaisenaan nautittaviksi, ja makeampina ne ovat kuivia rommeja helpommin lähestyttäviä.

Mitä hyllyyn?

  • Tunnetun tuottajan vaalea ja tumma rommi
  • Ikämerkitty tumma rommi
  • Maustettu rommi

Jos tilaa ja kysyntää riittää:

  • Golden rommi
  • Rum agricole

Julkaistu Shakerissa 3/21.

Sulje mainos Tilaa Shaker