Maailmalla retrodrinkkien uudistaminen on ollut pinnalla jo useamman vuoden ajan. Yksi ikonisimmista esimerkeistä on Chris Mooren versio Piña Coladasta eli Champagne Colada, joka valittiin vuoden cocktailiksi CLASS Bar Awards 2018 -kilpailussa. Suomessa uudistettuja paikallisia retrodrinkkejä on nähty muun muassa vuoden 2019 Flow-festivaalilla, jossa Diageon ja Iittalan yhteistyöbaarissa tarjoiltiin moderneja versioita esimerkiksi Ampiaisesta.

Uudistamisen monet muodot

Drinkkireseptin uudistamista voi lähestyä monella eri tavalla. Kaikista lähimpänä alkuperäistä versiota pysytellään, kun valitaan kunkin raaka-aineen kategoriasta käyttöön premium-tuote, joiden hyödyntäminen voi nostaa tutun drinkin uudelle tasolle. Tällöin drinkki on vielä tunnistettavissa alkuperäiseksi. Drinkin alkuperäinen makumaailma voidaan myös luoda käyttämällä maun tuovia ainesosia toisessa muodossa, esimerkiksi liköörin sijaan itse valmistettuna cordialina.

Pidemmälle viedyissä versioissa voidaan nostaa keskiöön joku drinkin raaka-aine, joka ei ollut alkuperäisessä versiossa suuressa roolissa. Jotta drinkin kantamuoto olisi tunnistettavissa, on hyvä pitää jotain tuttua alkuperäisestä: se voi olla väri, tarjoilulasi, tai drinkin peruskaava, johon vain vaihdellaan uusia makuja.

Muista myös perinteet

Retrodrinkkien uudistamisessa on käytettävä harkintaa. Nämä drinkit ovat jääneet elämään, koska ne tuovat ihmisissä esiin muistoja vuosien takaa. Onkin siis tärkeää, että modernit juomat nimetään niin, ettei asiakkaalle jää epäselväksi, tilaako hän perinteistä vai uutta versiota.

On myös suositeltavaa varmistaa, että henkilökunta osaa valmistaa myös perinteisen drinkin. Tutun nimen näkeminen listalla saattaa nimittäin herättää mielenkiinnon myös perinteisen juoman tilaamiselle.

 

Vaaleanpunainen enkeli.

Alkuperäinen

Sininen enkeli

2 cl vodkaa

2 cl Parfait Amour -likööriä

Spritea

Valmistustapa: rakentaminen

Lasi: highball

Täytä lasi jäillä. Kaada lasiin alkoholit ja pidentäjä, sekoita kevyesti. Koristele appelsiinisiivulla ja kirsikalla.

 

Moderni versio

Vaaleanpunainen enkeli

4 cl vaniljavodkaa

0,5 cl ruusuvettä

4 cl karpalomehua

1 pallo sitruunasorbettia

tilkka tonicia

Valmistustapa: ravistaminen

Lasi: cocktail

Mittaa vodka, ruusuvesi ja karpalomehu shakeriin. Lisää jäät ja ravista juoma kylmäksi. Tuplasiivilöi jäähdytettyyn cocktaillasiin, lisää tilkka tonicia ja sekoita kevyesti. Lisää pallo sitruunasorbettia. Tarjoile juoma lusikan kera, jolloin asiakas voi joko syödä sorbetin sellaisenaan tai sekoittaa sen osaksi juomaa.

 

Kelkka 2020.

Alkuperäinen

Kelkka

2 cl mustaherukkavodkaa

2 cl Passoa-likööriä

12 cl appelsiinimehua

Valmistustapa: rakentaminen

Lasi: highball

Täytä lasi jäillä. Lisää kaikki raaka-aineet ja sekoita. Koristele appelsiinisiivulla.

 

Moderni versio

Kelkka 2020

4 cl tynnyrikypsytettyä giniä

2 cl mustaherukkamehua

8 cl passionpyreetä

8 cl tuorepuristettua appelsiinimehua

Valmistustapa: ravistaminen

Lasi: highball

Mittaa kaikki raaka-aineet shakeriin. Lisää jäät ja ravista juoma kylmäksi. Tuplasiivilöi highball-lasiin, lisää tuoreet jäät ja koristele passionhedelmän puolikkaalla.

 

Ville Vallaton Bangkokissa.

Alkuperäinen

Ville Vallaton

2 cl vodkaa

2 cl Pisang Ambon -likööriä

10 cl maitoa

Valmistustapa: rakentaminen

Lasi: highball

Täytä lasi jäillä. Mittaa lasiin kaikki raaka-aineet ja sekoita.

 

Moderni versio

Ville Vallaton Bangkokissa

4 cl vodkaa

1 tuore banaani

kourallinen korianteria

10 cl kookosmaitoa

1 cl limeä

Valmistustapa: tehosekoittaminen/blendaus

Lasi: highball

Mittaa kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen. Lisää jäämurskaa ja surauta juoma sekaisin. Kaada lasiin ja koristele korianterilla sekä ohueksi leikatulla chilillä.

 

Julkaistu Shakerissa 4/20.