Ravintola Juuren Siljalle suunnittelemassa menussa maistellaan muun muassa hirveä.
Ravintola Juuren Siljalle suunnittelemassa menussa maistellaan muun muassa hirveä.

Ravintola Juuri seilaa Itämerellä

Helsinkiläisravintola Juuren keittiömestari Jukka Nykäsen suunnittelema Menu Nordic by Juuri tekee syksyn ajan kunniaa satavuotiaalle Suomelle Silja Linen Bon Vivant ja Gourmet-ravintoloissa.

Hyvä ruoka on ollut aina olennainen osa risteilyelämystä. Juuri nyt ruokatrendeissä meillä ja maailmalla korostuvat luonnolliset ja puhtaat maut.

Pohjoisen luonnon riista, tuoreet marjat, kauden juurekset ja puhtaiden vesistöjen kalat koostavat viiden ruokalajin ylistyslaulun suomalaiselle ruokakulttuurille Itämeren aalloilla.

– Jukka Nykäsen laatima menu heijastaa Juuren ja samalla koko yrityksemme toimintakulttuuria ja arvomaailmaa. Jokainen menun annos voisi yhtä hyvin olla Juuren annos, kertoo ravintoloitsija ja ravintola Juuren toinen perustaja Ilja Björs.

KEITTIÖMESTARI Jukka Nykäsen mukaan syksy tarjoaa kaikkein laajimman valikoiman erilaisia raaka-aineita, joiden ominaisuudet sopivat hienostuneeseen ja juhlavaan ateriakokonaisuuteen Suomen satavuotisjuhlan lähestyessä.

Silja Linen kolmesti vuodessa vaihtuva Menu Nordic on varustamon gastronominen kärkituote. Aiempia ateriakokonaisuuksia ovat olleet suunnittelemassa muiden muassa Suomen kokkimaajoukkue sekä Bocuse d'Or -kilpailussa menestyneet Eero Vottonen, Tommy Myllymäki sekä nykyinen Tallink Siljan ravintolatoimen johtaja Matti Jämsen.

Tämän menun yhteydessä syksy näkyy raaka-aineina, väreinä, makuina ja mielikuvina, Jukka Nykänen sanoo.

– Siinä on kesän loppumisen tunnelmaa, kuulasta kirpeyttä, hämärtyvää maisemaa ja sen keskeltä löytyvää kutsuvaa lämpöä, mies runoilee.

Jokaiselle ruokalajille sovitetut viinit on valinnut ravintola Juuren sommelier Pilvi Auvinen Vindirekt-maahantuojan valikoimasta. Viinit noudattavat samaa filosofiaa raaka-aineiden kanssa. Valinnoissa on suosittu pienten tuottajien persoonallisia viinejä, joissa käsityö maistuu ja näkyy.

Menu Nordic by Juuri on tarjolla 10. tammikuuta 2018 asti.

NELJÄN HENGEN seurueemme nautti menun syyskuisena perjantaina Silja Symphonylla. Erityistä kiitosta saivat monipuolisesti ja luovasti käytetyt lisukkeet ja syksyiset marjat.

Olutliemessä suolattu naudan filee aloitti menun. Kylmänä tarjoiltavan fileen lihaisa maku sai raikasta kirpeyttä pihlajanmarjoista. Lisukkeena oli maa-artisokkaa kolmella tavalla: friteerattuina lastuina, kreeminä ja marinoituna.

Toisen ruokalajin pääraaka-aineena oli vakuumissa kypsennetty kuhafilee, jonka pinnalle pähkinävoi antoi rapeutta ja väriä. Annoksen perunat oli paahdettu uunissa, murskattu ja kostutettu savukalaliemellä. Herakastike sitoi annoksen eheäksi kokonaisuudeksi.

Seuraavana tarjottiin täytettyä sipulia karviaisen ja gruyere-juuston kera. Seurueemme oli liikuttavanyksimielinen siitä, että tämä annos hipoi täydellisyyttä. Sipuli oli täytetty seoksella, jossa oli silputtua sipulia, leipää, yrttejä ja gruyerea, jota löytyi myös kastikkeesta. Lisukkeissa sipulia oli mukana karviaisetikassa marinoituna ja hunaja-valkosipulivoissa paahdettuna.

Hirveä kahdella tavalla (fileenä ja murekepihvinä), punajuurta ja hapankermaa oli menun ainoa pieni notkahdus, joskin monipuolisesti käytetty punajuuri keräsi paljon kiitosta. Sitä oli annoksessa haudutettuna, pyreenä, kuivattuna ja hillona sekä murekkeen maustajana. Kaiken kaikkiaan makumaailma toi mieleen venäläisen ruokakulttuurin borssin sävyt.

Jälkiruokana tarjottu mustikka-kermaviilisorbetti mustikan ja talkkunan kera oli mainio päätös aterialle, tyylikäs yhdistelmä hapanta ja makeaa. Neljällä eri tavalla käytetty mustikka sekä oivaltava viinivalinta nostivat leveän hymyn seurueemme huulille.

Jokaiselle ruokalajille oli sovitettu oma viini.
Jokaiselle ruokalajille oli sovitettu oma viini.
Ilja Björs ja Matti Jämsen.
Ilja Björs ja Matti Jämsen.
Olutliemessä suolattua nautaa.
Olutliemessä suolattua nautaa.
Paistettua kuhaa.
Paistettua kuhaa.
Täytettyä sipulia.
Täytettyä sipulia.
Mustikka-kermaviilisorbetti.
Mustikka-kermaviilisorbetti.
Pilvi Auvinen ja Jukkka Nykänen.
Pilvi Auvinen ja Jukkka Nykänen.
Ateriakokonaisuuden viinivalinnat.
Ateriakokonaisuuden viinivalinnat.

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska