Ravintola-alan kisoihihin valmistautuminen

Ravintolatyön lisäksi alan ammattilainen pystyy osallistumaan moniin alaa sivuaviin kisoihin. Luulisi, että rutinoitunut ammattilainen pystyisi vetämään kisat läpi tuosta vain, onhan itse aiheet tuttuja; drinkkien teko ja oluet tarjoilu on ihan sitä samaa perusduunia mitä päivittäin tekee. Paitsi että ei ole.

Olen ollut todella monissa ravintola-alan kilpailuissa tuomaristossa ja huomannut miten ammattilainen, joka osaa ihan kaiken, jähmettyy kisassa. Ei saa sanaa suustaan, kaatelee drinkit väärin tai kädet vapisevat niin, ettei suoritus onnistu.  Mietinkin pitkään, mikä siinä voi olla niin vaikeaa, kunnes ymmärsin, ettei kisasuorituksella ole mitään tekemistä perusduunin kanssa. Kisa on nimittäin esiintymistä, taitojen esittelemistä, ei itse työn tekemistä.

Olen osallistumassa Calvados Nouvelle Vogue Trophée International- calvadosdrinkkikisaan, ja kyseessä on ensimmäiset cocktailkisani.  Olen kilpailijan roolissa ymmärtänyt entistä paremmin kisavalmentautumisen merkityksen.  Avainsana on henkinen valmentautuminen. Se kuulostaa vaikealta, muttei ole sitä.  Henkistä valmentumista voi itse asiassa käyttää aina kun joutuu uusiin tilanteisiin. Eritoten se auttaa esiintymiseen liittyvissä asioissa. Suomessa on hassua, että esiintymistä harjoitellaan niin vähän, ihmiset eivät ole tottuneet siihen. Monissa muissa maissa jo koulukokeet saattavat olla puoliksi sanallisia, mikä tarkoittaa sitä, että totut kertomaan aiheesta kuin aiheesta opettajan edessä jo pienestä pitäen. Suomessa asia on toisin.  Siksi kisaan valmistuvan kannattaa harjoittaa henkistä valmentautumista, vaikka kuinka hyvin oman drinkkinsä tai oluensa osaisikin.

Henkinen valmentuminen vaikka ravintola-alan kisaan on helppoa, mutta vaatii keskittymistä. Ensinnäkin kannattaa harjoitella oma suoritus alusta loppuun asti niin hyvin, että se menee rutiinilla. Tylsää, mutta tehokasta. Lisäksi oma suoritus kannattaa kellottaa. Treenaa suorituksesi myös niin, että puhut koko ajan. Pyydä kaveria katsomaan esitystä ja kyselemään kiperiä, niin saat hyvää treeniä itse kisaan.  Jos kestät, voi kaveri myös videoida suorituksesi – näin näet omat vahvat ja heikot puolesi.

Jos kisaat ensimmäistä kertaa, pyydä vähän kokeneempaa ammattilaista auttamaan ja antamaan vinkkejä. Lisäksi on hyvä käydä suoritus päässä läpi monta kertaa ja keskittyä siihen. Olen huomannut tämän olevan tärkeää voittamisessa ja tunnen useita ravintola-alan kisavoittajia, jotka ovat käyttäneet aikaa kisasuorituksen läpikäymiseen ajatuksissaan. Hyvä aika ajatella omaa suoritusta on vaikka juuri ennen nukkumaanmenoa.

Drinkkikisoissa juoman raaka-aineet, tekotapa ja koriste on mietitty jo reseptin luomisvaiheessa, joka on yleensä itse kisaa edeltävä vaihe. Sielläkin kannattaa keskittyä jo itse suoritukseen. Arvioi oma taitotasosi. Monta kertaa esimerkiksi koriste on kilpailijan kompastuskivi: se on liian monimutkainen itse kilpailutilanteessa tai vaikea asetella. Mieti koristeesi niin, että se ei aiheuta paniikkia kisasuorituksessa. Tärkeää on myös treenata mokia. Eli sitä, että jotain yllättävää tapahtuu – jäät ovat liian pieniä, oluthana lakkaa toimimasta, jotain on unohtunut kisapaikalta tai et tiedäkään vastausta tuomarin kysymykseen.

Olen monesti nähnyt, miten pieni, korjattavissa oleva moka kisatilanteessa on pilannut kaiken, kun kilpailija on jäätynyt mokan sattuessa. Harjoittele siis mokasta toipumista – jos onnistut siinä, voit jopa voittaa kisan! Kaikkia jännittää ennen kisaa, se on ihan luonnollista. Jännityksen voi henkisen valmentautumisen avulla kääntää voitoksi, mikä antaa juuri sen oikean boostin itse kisassa. Ajattele siis jännitystä kaverina, joka auttaa suorituksessa, älä vihollisena. 

Miksi sitten kannattaa kisata? Yksi syy on yksinkertaisesti se, että onnistunut kisasuoritus antaa itsetunnolle sysäyksen, joka vaikuttaa myös ihan jokapäiväiseen käytökseemme. Meille tulee parempi fiilis itsestämme.  Kisaaminen on yksi tapa saada työstä onnistumisen elämyksiä ja harjoittaa esiintymistaitoa. Jos hallitset kisaesiintymisen, hallitset myös muut esiintymistilanteet. Lisäksi kisat luovat yhteisöllisyyttä, yleensä kisapaikoilta saakin helposti uusia, kivoja kavereita.

Seuraa minun, Noora Nyrhilän ja Kristiin Erinkon kisamatkaa Ranskaan FBSK:n Instagramista @fbsk_ry tai @anikomaria. Katsotaan miten meidän käy!

Lisää itse kisasta: http://www.calvadosnouvellevogue.fr/

Anikó Lehtinen on olutkirjailija ja juoma-asiantuntija, joka kirjoittaa ruokajuttuja ja väitöskirjaa. Anikó luennoi oluesta, rakastaa ravintoloita ja hyvää kahvia sekä yrittää ehtiä oluentekoon vapaa-aikanaan.