Yksi uudistukselle asetettu tavoite oli tuoda luonnonvaloa kaikkiin asiakastiloihin. Samalla luotiin paljon avonaista, muunneltavaa tilaa. Vieras astuu nyt Radisson Blu Hotel Ouluun sisään suoraan palvelualueelle, joka on lounge­mainen ja elää esimerkiksi kokouspäivän mukana aamusta iltaan. Kokoustilat ovat samassa tasossa, samoin tilausravintola Toivo laajoine terasseineen. Avarat näkymät avautuvat jokisuistoon ja kohti kuulua Oulun toria.

Tarja Karvola.

Vuonna 1974 rakennettua taloa oli vuosien saatossa muokattu tarpeen mukaan, mutta nyt oli aika ottaa kokonaisuus haltuun, kertoo hotellia vuodesta 2009 lähtien johtanut Tarja Karvola.

– Kokonaisvaltainen suunnittelu mylläsi kaiken hotellin pohjakerroksesta kahdeksanteen kerrokseen. Mietimme uusiksi kaikkien tilojen sijoittelun; miltä ne näyttävät, tuntuvat ja miten ne toimivat.

Isoimpia muutoksia olivat katutason uudelleenorganisointi ja kahdeksannen kerroksen vapauttaminen varastoilta uusille huoneille ja sviiteille. Kellarikerroksessa joskus yökerhonakin toiminut tila uudistettiin vieraiden käyttöön kuntoilukeskukseksi ja toinen osa moderneiksi luoviksi tiloiksi.

– Nyt meidän vieraamme ovat ikkunallisissa tiloissa. Jopa kellaritiloihin saimme lisättyä ikkunoita, joista tulee päivänvaloa, Karvola kertoo.

Muutosta oli tekemässä pitkäaikainen henkilökunta, joka tuntee asiakastarpeet, ja myös uudistuksen valmistuttua tutut ihmiset ovat järjestämässä onnistuneita tapahtumia.

– On hienoa, että pääsimme avaamaan hotellia samalla porukalla. Olemme voineet ottaa suunnitteluvaiheessa vieraiden toiveet huomioon, ja nyt on hienoa esitellä toteutu­neita uudistuksia. On tosi tärkeää vieraillemme, että tutut ihmiset ovat tallella, ja heitä kysellään ihan nimillä – onhan Ilkay, Kati tai Helena töissä, Karvola kuvailee.

Radisson Blu Hotel Oulu on siitä erikoinen ketjuhotelli, että työntekijät hoitavat taloa kuin omaansa – Karvola sanoo, että heillä on perheyrityksen mentaliteetti. Lisäksi työnteosta tekee mielekästä joustavuus.

– Kaadamme raja-aitoja: on meidän tehtäviä, ei sinun ja minun. Kenenkään ei yksin tarvitse osata kaikkea; kukin on oman osa-alueensa asiantuntija ja lisäksi käytämme toistemme asiantuntemusta vieraiden hyväksi, Karvola kuvailee työnjakoa.

Tapahtumatalo pieniin ja suuriin juhliin

Tarja Karvola korostaa Oulun Radisson Blun pitkää historiaa tapahtumahotellina. Avautuessaan vuonna 1974 Vaakunana talo oli pohjoisen Skandinavian vetovoimaisin paikka. Etenkin tanssilla oli tuolloin iso rooli, ja talon sambakarnevaaleilla nähtiin kansainvälisiä tähtiä.

– Oulussa on aina järjestetty paljon tapahtumia, ja tämä talo on ollut tapahtumien vahva keskipiste. Talo on ollut merkityksellinen toimija avaushetkestään lähtien; tänne on tultu näyttäytymään, viettämään häitä, syntymäpäiviä, yrityksen perustamisjuhlia ja kansainvälisiä konferensseja, Karvola kertaa.

Jos lamavuodet hiljensivätkin toimintaa, kokee Karvola nousukauden jatkaneen viimeiset kymmenen vuotta komeaa tapahtumahistoriaa. Ohjelmalliset iltamat, tanssit, stand up -klubit – ne palvelevat niin paikallisia kuin parantavat kaupungin houkuttelevuutta.

– Olemme oululaisten kohtaamispaikka, avoin kaikelle kansalle ja osa tätä yhteisöä. Näemme myös sen roolin tärkeänä, että edistämme Oulun tapahtumatarjontaa ja houkuttelevuutta destinaationa, kun kaupunki kilpailee kansainvälisistä tapahtumista. Meillä on vahva rooli kaupungin tukena, Karvola korostaa.

Hänelle on tärkeää, että Radisson Blu Hotel Ouluun ovat yhtä lailla tervetulleita pienet kuin isotkin tapahtumat.

– Kaikenkokoiset tapahtumat ovat meille tärkeitä. Jokainen vieras on yhtä arvokas. Meillä ei ole arvojärjestystä, jonka mukaan isot konferenssit olisivat tärkeämpiä, yhtä merkittäviä meille ovat pienet perhejuhlat, Karvola painottaa.

Mahdollisuuksien talo

Kaiken, mikä meillä oli hyvää, säilytimme, Karvola toteaa uudistuksen antia pohtiessaan. Tapahtumatalona Radisson Blu Hotel Oululle on tärkeä sen identiteetti.

– Olemme hotelli, joka tekee kaiken mahdolliseksi – The house of opportunities. Meillä onnistuu kaikki! Se voi kuulostaa irralliselta lauseelta, mutta on kantava voima kaikessa suunnittelussa.

Hotellinjohtajalla riittää tarinoita, joista etenkin tämä tekee vaikutuksen: tilauksessa toivottiin yhtenäistä pyöreää kokouspöytää 150 hengelle. Kyseessä oli kansainvälinen kokous, jossa haluttiin kaikkien osallistujien näkevän toisensa esteettömästi. Oman haasteensa toivat vielä tulkkauskopit ja avustajat.

– Emme halunneet missata tätä tilaisuutta, vaikka iso O-mallin kokouspöytä ei mahtunut kokouspäätyyn pylväiden takia, joten vaihdoimme tapaamisen ajaksi ravintolan ja kokoustilojen paikkaa. Käänsimme koko toimintamme, ja se onnistui loistavasti. Ravintolasaliin mahtui toiveiden mukainen järjestely, ja seurueella oli käytössään rauhallinen, suojattu tila, Karvola kertoo yhden menestystarinan.

Radisson Blu Oulussa onnistuu jopa 1 500 hengen tapahtuma, jossa tuhat henkeä on samassa tilassa. Uudistuksen myötä tilojen muunneltavuus parani entisestään. Esimerkiksi vastaanotto, bistro ja kokoustilat luovat yhtenäisen alueen, joka taipuu tarpeen mukaan tunnelmallisesta bistrosta vaikka messutilaan.

Aiemmissa kokoustiloissa oli mahdollista luoda kuusi erillistä tilaa tai eri välimuotojen kautta yksi yhtenäinen tila.

– Meillä on nyt yhteensä 15 kokoustilaa, runsaasti jaettavia tiloja, liikuteltavia seiniä, parempi äänieristys, monikäyttöinen valaistus. Esimerkiksi kun kokouskerroksen tilat on yhdistetty isoksi saliksi, siirtoseinät pakkautuvat seinustoille ja jokaiselta istumapaikalta on hyvä näkyvyys. Kaiken kaikkiaan tapahtuman järjestäminen onnistuu nyt väljästi ja turvallisesti.

Pohjakerrokseen luotiin uudenlaiset muokattavat kokoustilat yhteensä 300 hengelle. Yhteistyössä Vallilan kanssa toteutettu, kolmeen osaan jaettava tila on sisustettu rennosti.

– Alakerrassa ei olla kokouspöytien äärellä, vaan siellä voi istua keinuun tai vaikka puistonpenkille. Ympäristö antaa vapauden luovalle ajattelulle, Karvola maalailee.

Oululainen identiteetti näkyy kaikessa: merellisyys, luonto, maanläheiset värit ja satama.

– Koko talo puhuu samaa kieltä ja tunnelmaa, toiminnallisia uudistuksia on tehty paljon ja 235 huoneen talo on laadukas kokonaisuus. Sama tasokkuus näkyy nyt koko talossa.

Myös Radisson Blu Hotel Oulun menuissa on paikallinen identiteetti mukana. Keittiöpäällikkö Terhi Lukkarila luo tarjoilut kansainvälisellä twistillä, mutta paikallisista raaka-aineista.

Hotellin aamiainen on maailmanlaajuisesti tunnettu: lentomiehistöt kehuvat sitä maailman parhaaksi. Ei ihme, että oululaiset odottivat uudistuksen valmistumista kiivaasti!

– Hotellin aamiainen on Radisson Blu Superbreakfast -konseptin mukainen täydennettynä paikallisilla tuotteilla kuten käristemakkaralla ja kotimaisilla marjoilla. Siitä tekee hemmottelevan palvelu; Host ohjaa pöytään ja kaataa kahvia, munakaskokki valmistaa tilauksesta toiveiden mukaiset aamiaismunat.

Karvola haluaa lopuksi tunnelmoida hetkisen Meriterassilla tilausravintola Toivon yhteydessä. Sinne voi kattaa jopa 200 hengen illallisen, ja lasiseinät ja isot aurinkovarjot takaavat mukavat olot Pohjolan kesää venyt­täen. Aurinkoiselta terassilta avautuvat näkymät merelle ja torille.

– Tämä on meidän luksusloungemme, lempipaikkani, Karvola toteaa.